懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

草草兒 發表於 18-9-17 23:03
通常想谷肥bb都係奶奶
自己阿媽就唔會叫你谷b,
奶奶同媽咪既分別

完全認同,我媽咪好開心bb中碼又健康,仲話bb出世有7磅左右易生啲,最緊要健康

別墅

Daisywong313 發表於 18-9-17 22:45
邊關事?我bb6磅,3個字飲完啦
係醫院喂奶次次我最早喂完走得

所以我都唔理佢,我照返我嗰套飲食

別墅

EstrellaDamm 發表於 18-9-17 23:04
你對99支吾以對哦哦哦就算了。妊娠糖尿真係要小心飲食。我第一胎時都有,我自己已經增磅好少但個B突然間細 ...

我有呀,佢叫我煲牛骨湯,我都哦就算。
我有妊娠糖尿仲有啲肥,未有b之前135磅,而家30週重咗三磅,bb中碼我好滿意

別墅

agneau 發表於 18-9-17 23:12
下次話你午餐已經飲咗湯同食牛肉,話bb一定會9磅,咁好彩佢要返工
...

佢係要我飲牛骨湯呀~反而食咩佢冇點理,我應該想我一星期飲兩次,因為上星期煲咗一次,隔咗兩日又叫我老公買牛骨比我煲,不過我冇理佢,最後買咗雞煲雞湯,係呀,好彩佢要返工咋

大宅

Connie_cat 發表於 18-9-17 23:42
佢係要我飲牛骨湯呀~反而食咩佢冇點理,我應該想我一星期飲兩次,因為上星期煲咗一次,隔咗兩日又叫我老 ...

唯有話飲咗同有飲就打發佢

大宅

我覺得如果唔同住就唔洗同奶奶講咁多bb 既野,只係話醫生話健康,大小正常就夠,其他就話無講,唔記得問咁。我第一胎直頭唔會話佢知去產檢黎。宜家第二胎產檢要搵佢睇住個大既就隨便講2句算。只要自己知bb 健康正常就夠。

禁止訪問

回覆樓主:

大宅

Connie_cat 發表於 18-9-17 21:29
我知後期會大得快,我都有同奶奶解釋,但佢都好似唔明咁,之前仲話我,食多啲牛骨,bb需要多啲鈣,叫你食 ...

其實醫生話平日點食都好難有足夠既鈣for孕婦同BB,所以要補鈣片!牛骨湯有幾多鈣呢?之前營養師話其實用骨熬湯能溶於湯水的鈣質很少,反而骨頭內的脂肪會溶入湯水!你可以上網搵呢d新聞比你奶奶睇....但...我相信佢都唔會信。

所以如果你已經解釋過就只好唔好太在意佢講乜,佢都係關心自己個孫健康。佢煲到黎,你想食咪食,唔想食咪叫你老公食曬佢,唔好浪費佢一番心意。但感覺呢類奶奶會過分擔心BB,到時BB出世後,出粒瘡都會話叫你拕時唔好食乜乜乜,你又唔聽!你睇BB而家乜乜乜...

男爵府

Connie_cat 發表於 18-9-17 19:05
懷孕30週,今日去政府醫院照超聲波,話bb size 正常,有3磅幾、中碼b,因為我有妊娠糖尿又有小小高血壓,怕 ...

如果孕娠真係要小心處理,唔好理佢講咩,其實阿阿依家係正常生長線就ok,太大反而唔好

大宅

唔洗理佢,我生嗰陣都係中碼b,個個醫生都話好,又易生d,到一直都跟貼生長線。為自己同bb健康著想,唔洗理99做咩,加油

別墅

Ballz 發表於 18-9-18 01:38
我覺得如果唔同住就唔洗同奶奶講咁多bb 既野,只係話醫生話健康,大小正常就夠,其他就話無講,唔記得問咁 ...

我哋係同住㗎,我下次唔會同佢講幾重,話健康冇問題就算,話唔記得幾重

別墅

luv_miyuko 發表於 18-9-18 02:24
食奶果度你99講得岩,我囡出世五磅半,咀仔細,冇力啜,每兩個鐘飲一次奶,一餐奶飲一個鐘,人地八磅bb 出 ...

我覺得佢怕我老公要幫我手,怕佢個仔辛苦,因為之前討論係外家定屋企坐月,佢都開口埋口話怕我老公辛苦...

別墅

常綠葉 發表於 18-9-18 07:11
其實醫生話平日點食都好難有足夠既鈣for孕婦同BB,所以要補鈣片!牛骨湯有幾多鈣呢?之前營養師話其實用骨 ...

其實佢咩都唔係好識,佢連雪糕、魚生都問我係咪真係唔食得,有啲食物都係人哋同佢講先叫我唔好食咋~

別墅

cpycpyhelen 發表於 18-9-18 08:39
如果孕娠真係要小心處理,唔好理佢講咩,其實阿阿依家係正常生長線就ok,太大反而唔好
...

係呀~我尋日有同佢講,我妊娠糖尿怕bb太大隻,所以我講明中碼可以喇,我老公好在都明白我,叫我唔好理我奶奶講咩,話驚bb太大隻我生得辛苦

別墅

Ng_Taitai 發表於 18-9-18 09:59
唔洗理佢,我生嗰陣都係中碼b,個個醫生都話好,又易生d,到一直都跟貼生長線。為自己同bb健康著想,唔洗理 ...

我都覺得只要bb保持到中碼出世,健康我就滿足

伯爵府

Connie_cat 發表於 18-9-17 19:05
懷孕30週,今日去政府醫院照超聲波,話bb size 正常,有3磅幾、中碼b,因為我有妊娠糖尿又有小小高血壓,怕 ...

你同奶奶講清楚原因

別墅

hamsterma 發表於 18-9-18 13:38
你同奶奶講清楚原因

我奶奶都係生兩個成4Kg,然後話我仲咩食得咁少,好layman,我都冇理佢。

別墅

chocofds 發表於 18-9-18 13:54
我奶奶都係生兩個成4Kg,然後話我仲咩食得咁少,好layman,我都冇理佢。

唔記得講,奶奶仲要好矮,佢話佢生到想死叫姑娘開刀,姑娘梗係睬你都傻。你仲要糖尿,大得濟生死之餘分分鐘仲要同BB分開(因太大bb要去加護病房獨腳仔)千奇唔駛理你奶奶。

男爵府

Connie_cat 發表於 18-9-18 11:21
係呀~我尋日有同佢講,我妊娠糖尿怕bb太大隻,所以我講明中碼可以喇,我老公好在都明白我,叫我唔好理我 ...

係呀,我都有孕娠,當初我奶奶成日都話大肚應該係會肥,我就話我肥係冇用架喎,又唔係阿b肥,佢見我唔多理佢久而久之佢都唔再點理我食啲咩,其實最緊要阿b大細正常胎水正常就可以,佢每次問我檢查左啲咩都淨係答佢例行檢查,輕輕帶過就算,廢事煩

大宅

Connie_cat 發表於 18-9-18 11:16
其實佢咩都唔係好識,佢連雪糕、魚生都問我係咪真係唔食得,有啲食物都係人哋同佢講先叫我唔好食咋~
...

你都知佢唔好識,咁更加唔洗上心。你係度呻完咪算,唔好在意佢講咩。佢始終唔係自己媽媽,大家客氣d好,免得話你無家教。好來好去,和平共處。

首頁

尾頁

跳至