點解唔裝防水閘?

ricecooking
|
我見台灣好多地方,大廈都會裝,可以減低水浸,浸壞電梯,水電房,近海地方屋苑同店舖點解唔裝?
Pura_milk
|
台灣要裝是因為每落大雨必浸,你想香港也如此嗎?
歐買尬
|
因為恃住香港是福地

hellohellojenny
|
因為香港未試過咁嚴重,就算大澳跟據上次天鴿經驗安裝防水板,一樣無諗過今次浸得高過上次。
無話可說
|
岩位裝到至得架!香港地方有限
Sumyeema1
|
ricecooking 發表於 18-9-17 19:50
我見台灣好多地方,大廈都會裝,可以減低水浸,浸壞電梯,水電房,近海地方屋苑同店舖點解唔裝?
...

台灣係因為基建老化,一落大雨就浸。

香港係天災。
goat
|
Pura_milk 發表於 18-9-17 19:53
佢地打風會水浸、無水、無電, 就算有水, 水龍頭開出來都係污水, 亦沖唔到廁, 講緊台北呢D市區 (唔排除新建大廈會好D)。
如果要參考, 我諗日本可能更值得(雖然我都唔清楚佢地實際情況)
Pura_milk
|
goat 發表於 18-9-17 20:13
佢地打風會水浸、無水、無電, 就算有水, 水龍頭開出來都係污水, 亦沖唔到廁, 講緊台北呢D市區 (唔排除新建 ...

香港少人裝水閘,因為以往香港基建跟渠務真係做得好。好少機會會浸。

台灣新樓,舊樓都會漏水,一來太陽太猛,防漏層唔last太耐,其次大大小小地震太多,搖一搖,牆有裂縫就會漏水。

在台灣停水停電市民比較少投訴,因為已習慣。家裹6L大瓶裝水每家都會儲幾瓶,他們天災若沒有人命傷亡已經好感恩,因為確實香港基建真的比較好。若山竹吹台灣,台灣情況會比香港差很多倍。

emt1314    發表於 18-9-17 23:04
goat
|
Pura_milk 發表於 18-9-17 20:24
香港少人裝水閘,因為以往香港基建跟渠務真係做得好。好少機會會浸。

台灣新樓,舊樓都會漏水,一來太陽 ...
AGREE。
可能其他人好後生, 即使去到90年代, 旺角彌敦道每當落大雨都會水浸, 後來渠務工程完工先改善 (另一黑點係海味街), 仲有新界西北大片農地都會被浸
Alex123
|
Pura_milk 發表於 18-9-17 19:53

我諗杏花村的物業管理可能要認真考慮一下。
Pura_milk
|
Alex123 發表於 18-9-17 20:31

杏花邨情況,有水閘都擋唔住。
ricecooking
|
Pura_milk 發表於 18-9-17 20:34

確實有需要,點都有些用吧,好過咩都唔做。
Poyau
|
Pura_milk 發表於 18-9-17 20:34

當年設計錯誤 無升高地基才起樓
nsychristy
|
goat 發表於 18-9-17 20:30
AGREE。
可能其他人好後生, 即使去到90年代, 旺角彌敦道每當落大雨都會水浸, 後來渠務工程完工先改善 (另一 ...

咁我唔後生了你講個 d 我都有印象
goat
|
nsychristy 發表於 18-9-17 22:36
咁我唔後生了你講個 d 我都有印象
好多人集體失億就真........除非呢度個個係千禧後
nsychristy
|
goat 發表於 18-9-17 22:50
好多人集體失億就真........除非呢度個個係千禧後

我讀小學個時上環都仲浸緊
大雨少少都浸,成日訪問海味街
彌敦道係好過上環少少,都早過上環做好 d 渠
以前撘火車,新界好多牛、好多田
打完風會訪問佢地損失左幾多菜
個時仲未有西鐵,大西北一定多田過新界東
仲記得火車係橙色坐椅

今日既澳門咪同八十年代既香港差唔多
計住宅八十年代既建築香港再實淨 d 保養好 d

goat    發表於 18-9-17 23:24
caryfox
|
goat 發表於 18-9-17 20:30
AGREE。
可能其他人好後生, 即使去到90年代, 旺角彌敦道每當落大雨都會水浸, 後來渠務工程完工先改善 (另一 ...
太子道彌敦道交界附近,重災區!
chillimom
|
歐買尬 發表於 18-9-17 20:02
因為恃住香港是福地

你樓上嗰位
twotigers
|
Alex123 發表於 18-9-17 20:31

我都覺得杏花邨係第一個要裝
chillimom
|
天災好,基建好,有需要,計過數,有何不可?