移民馬爾他

alanaudio
|
地中海一個小國,曾是英國統治,跟英國法律,與香港相似

最近有興趣這個小國,有無人聽過?有乜睇法?可分享嗎?

Poyau
|
最大賣點係一步到位可成公民有EU護照
ucuniversal
|
alanaudio 發表於 18-9-17 21:18

最近有興趣這個小國,有無人聽過?有乜睇法?可分 ...

TVB也介紹過,幾吸引
kc_01k
|
如果自己鐘意 ,點解唔試,我覺得冇問題
alanaudio
|
ucuniversal 發表於 18-9-17 22:10
TVB也介紹過,幾吸引

幾時介紹過?
alanaudio
|
kc_01k 發表於 18-9-17 22:11
如果自己鐘意 ,點解唔試,我覺得冇問題

怕唔穩定,怕生活問題⋯⋯
想聽下人意見,因為較少聽人會移去呢個地方,表面吸引,實質唔知,希望有人可分享
plumtree
|

LM
其實我反而好奇樓主點解會考慮呢度就真?
你揀得呢度一定有你嘅理由,佢嘅賣點㗎 我真係想知。
仲有,有冇考慮下馬來西亞,泰國呢啲呢又?
zbpaul
|

有,好想去,响意大利附近,不過移民去到要諗下做咩好
hui_bb
|
去讀summer course很平,如入讀常規大學,就一定要識馬爾他文,那裡有無窮無盡既太陽同沙石,每個週末都有煙花會,音樂會,嘉年華會,不過全部戶外無冷氣既,都係悶仲可坐飛機坐船去意大利玩下,退休養老唔洗做最好。
馬爾他是人治,有錢人可以橫行,樣樣都可以錢行先。跟北京有外交,去到見到既都係大陸用品同電器,馬爾他本身唔太有錢。無水源所以無農業,無工業,有礦場,有旅遊業。最吃香是過去教普通話,有成€10/鐘,英文平一半。因太陽太大,都是早上九時前或下午四時候先工作或活動。
alanaudio
|
plumtree 發表於 18-9-17 22:36
LM
其實我反而好奇樓主點解會考慮呢度就真?
你揀得呢度一定有你嘅理由,佢嘅賣點 ...

1) 小朋友讀書係跟英式,就算讀私校都好平
2) 生活指數平過加拿大,香港
3) 無咁大壓力,退休應該好

無考慮亞洲國家,全年都熱,太辛苦,又怕排華
ucuniversal
|
alanaudio 發表於 18-9-17 22:15
幾時介紹過?

2017洪永城節目
alanaudio
|
hui_bb 發表於 18-9-17 23:32
去讀summer course很平,如入讀常規大學,就一定要識馬爾他文,那裡有無窮無盡既太陽同沙石,每個週末都有 ...

就係乜都無,好似香港,乜都靠外來,怕將來唔有問題

另一怕找工作有問題,JN覺得難嗎?我識普通話,但無教書証,唔知得唔得?

人治都好驚喎!又話跟英制既?
ucuniversal
|
alanaudio 發表於 18-9-17 23:47

歐盟國再去其他歐盟國家生活都可
hui_bb
|
打工比較難,但佢地好想同中國做貿易生意,聽說那裡的賭場時薪最高,普通餐廳5€左右
新秦先生
|
我地呢度有個網友叫做馬爾太,你可以試下問佢.
mln
|
新秦先生 發表於 18-9-18 00:01
我地呢度有個網友叫做馬爾太,你可以試下問佢.

jennynini
|
alanaudio 發表於 18-9-17 23:47

我個人認為所有野都係相對的,消費平生活指數唔高即係一般打工收入都唔會好高。

生活冇壓力即係生活都預左會比較悶,間唔中清閒會覺得好正,長期咁清閒唔係個個習慣忙碌既香港人可以適應到。
大力大力
|

今日,近1萬名來自第三世界國家的難民,仍與43萬人的馬爾他社會並存;其中,2%的難民主要來自利比亞、敘利亞、厄立垂亞和索馬利亞等國。馬爾他一度是歐盟難民人口比例最高的國家。

10萬歐馬耳他投資移民!全家人的歐洲直通車! - 每日頭條
https://kknews.cc/finance/jznpaye.html

難民抵達馬爾他後:嚮往破滅?還是絕地重生? - 報導者 The Reporter
https://www.twreporter.org/a/refugee-malta
goat
|
如果係貪英制、歐盟,不如去直布羅陀,起碼真係由英國統治(難聽d講叫殖民地)。不過脫歐問題直布羅陀唔知跟英國定係留返歐盟
鍾太2009
|
曾經對姨個國家幾有興趣,EF遊學都佢地份,地中海小國好似好正,但只旅遊;
移民,好似要顧慮好多野,相反,泰國台灣咁近,有咩事都叫做近點