龜BB不吃東西! 是咩原因?

Feifeimak
|
我上星期買了2隻小巴西龜回家,另買綠色小粒的龜糧。店員說小巴龜細。。只把龜糧放水中放軟便可吃。。龜仔飲水時會吃埋。。但成星期也不見牠吃。。會餓親牠們嗎? 我上網找資料見其他小龜一天吃1O幾粒。。為何我那兩隻不吃。。是有甚麼出錯嗎?請指教。謝謝回覆先。。近日覺得牠們走動很少。擔心。
H.O.P.E
|
我細個養d 龜又係唔肯食龜糧,結果我買魚糧佢地就食!養左七年都係食魚糧!
kwclau
|
Feifeimak 發表於 18-9-17 21:55
我上星期買了2隻小巴西龜回家,另買綠色小粒的龜糧。店員說小巴龜細。。只把龜糧放水中放軟便可吃。。龜仔 ...

如果家中開冷氣,要蓋好龜缸,或直頭搬佢去無冷氣的房。如果有吹過冷氣的話,好可能會病。初時食慾不振,後期有鼻子,不肯落水,游水打側身。保溫緊要
如果應該沒病,試吓放糧後,用毛巾蓋住,等佢自己食,唔好望住佢,一陣間返來就發覺佢食晒㗎喇。另外水唔乾淨都可能拒食,我家的挑嘴龜,一痾左屎就停吃,直到我換左水先再吃。
仲有,每日比佢曬真太陽起碼30分鐘,癖開中午猛烈的時間,放窗台開住窗,有少少曬到入屋ok的了。
最後一招,可以比蝦仁或豬潤引開口。
龜一般一星期唔食都唔會有事的,但通常佢地係好貪吃的,如果唔係怕生保,就一定係病了。
fakyman
|
kwclau 發表於 18-9-18 09:58
如果家中開冷氣,要蓋好龜缸,或直頭搬佢去無冷氣的房。如果有吹過冷氣的話,好可能會病。初時食慾不振, ...

你好,請問係咩蝦仁?普通雪藏的可以嗎?
隔住窗曬都可以嗎?
新手,剛養唔識!謝謝
kwclau
|
fakyman 發表於 18-9-19 21:43
隔住窗曬都可以嗎?
新手,剛養唔識!謝謝

你好呀。我試過餵超市買的蝦仁,急凍的,食時meed一隻出來解凍,要完全解凍先的,剪開一口size, 浸暖水一陣,就用筷子夾住佢聞一聞,跟住就追住你㗎喇。蝦仁盡量買河蝦,佢地係淡水龜,要食沒咸味的。豬潤買返來切一份份,每次食一份,保鮮紙逐份包,放冰隔急凍兩日,食時攞出解凍,剪開一口size,浸暖水。龜bb食豬潤較容易消化。急凍兩日是要殺蟲卵,獸醫教的。我都唔係好識,希望幫到你
kwclau
|
fakyman 發表於 18-9-19 21:43
隔住窗曬都可以嗎?
新手,剛養唔識!謝謝

曬太陽隔窗曬不好,玻璃會隔掉uvb,一定要開窗曬,開少少曬到入屋得了,陰天都有uvb的。曬15分鐘太陽好過你曬uvb燈8個鐘
fakyman
|
kwclau 發表於 18-9-20 06:16
曬太陽隔窗曬不好,玻璃會隔掉uvb,一定要開窗曬,開少少曬到入屋得了,陰天都有uvb的。曬15分鐘太陽好過 ...

多謝曬你
講得好詳細,謝謝
fakyman
|
kwclau 發表於 18-9-20 06:12
你好呀。我試過餵超市買的蝦仁,急凍的,食時meed一隻出來解凍,要完全解凍先的,剪開一口size, 浸暖水一 ...

真係好多謝你,尋日同仔仔買左隻龜龜回家
到今日都唔肯食野,搞到仔好擔心,岩岩試左餵蝦仁,佢聞左好耐先開口,之後就搶食喇我地都好開心,下次再試下豬膶先
kwclau
|
fakyman 發表於 18-9-20 19:32
到今日都唔肯食野,搞到仔好擔心,岩岩試左餵蝦仁,佢聞左好耐先 ...

原來係剛剛買2日,你試吓比龜糧,然後蓋住佢,等佢自己食。佢新返來,多數係怕生保,未熟環境,所以唔食啫。
我怕佢食得多好野,唔肯食龜糧呀。鮮食最多1星期一次好喇,否則易偏食,同埋太肥呀。
龜糧買外國牌子的,因為曾經有龜友買魚街散裝的,隻龜食完瓜左呀。
fakyman
|
kwclau 發表於 18-9-20 19:59
原來係剛剛買2日,你試吓比龜糧,然後蓋住佢,等佢自己食。佢新返來,多數係怕生保,未熟環境,所以唔食啫 ...

哦,原來係咁,聽日餵返龜糧先
咁請問蓋幾耐先打開睇下佢食哂未呢?無食要吸走佢嗎?
kwclau
|
fakyman 發表於 18-9-20 19:32
到今日都唔肯食野,搞到仔好擔心,岩岩試左餵蝦仁,佢聞左好耐先 ...

唔好嫌我長氣,講多樣野你注意。係水質。龜仔食完野後,好快就痾屎,所以你等佢食飽,痾屎,之後換水,每日起碼換一次。我果時唔識,早上餵完之後返左工,夜晚先換水,又無曬太陽,搞到佢個殼角質化,一撻撻白色。
有濾水器就好啲,不過我都係會捉佢出來餵,唔好整污糟佢屋企缸水。
希望你龜仔健健康康。
kwclau
|
fakyman 發表於 18-9-20 20:17
哦,原來係咁,聽日餵返龜糧先
咁請問蓋幾耐先打開睇下佢食哂未呢?無食要吸走佢嗎?
...

如果肯食呢,一兩分鐘都食曬。如果唔食,30分鐘就撈走,費事整污糟缸水。你可以揭開裝吓佢,佢會好似玩“紅綠燈 過馬路 要小心” 咁定晒格,啤返你,好搞笑的
Feifeimak
|
回覆 kwclau 的帖子

多謝大家的回答。。謝謝
fakyman
|
kwclau 發表於 18-9-20 20:20
唔好嫌我長氣,講多樣野你注意。係水質。龜仔食完野後,好快就痾屎,所以你等佢食飽,痾屎,之後換水,每 ...

好的,我會留意,多謝你
聽你講完呢兩日即刻放佢喺窗台到曬左一陣
佢好似好舒服咁
另外想問下,冬天要買暖管同燈?兩樣都長開住嗎?
kwclau
|
fakyman 發表於 18-9-22 06:12
好的,我會留意,多謝你
佢好似好舒服咁

曬太陽時,會見到佢雙腳伸直,好似超人飛行咁,但你一埋去想影佢,佢就即縮腳,甚至跳水喱埋,好怕醜的。
龜bb來講,冬天要有暖管同暖燈。暖管要買打橫放的,黑色膠的,唔好買玻璃的。一來驚太熱,燙傷龜皮膚,二來龜大左會咬爛玻璃。暖燈我用普通philips射燈膽,也有專比爬蟲用的暖燈。uvb燈我無買,因為曬8個鐘先等如曬太陽15分鐘。冬天我會開住暖燈,放窗邊(開少少窗)曬30分鐘就放返入屋內的大缸(有暖水管)。曬的時候是沒水的,怕水凍(注意,太陽太猛又沒水,龜是會中暑的,一般冬天中午的太陽沒問題,夏天要小心啲)。
kwclau
|
fakyman 發表於 18-9-22 06:12
好的,我會留意,多謝你
佢好似好舒服咁

水溫keep住25至28度,唔好太熱,否則一冷一熱(拎出拎入時)溫差超過5度就好易病。
謹記,冷係ok的,龜喺10度以下係會冬眠的,但冬眠前好多野預備,龜bb一般都唔比佢眠,怕佢一睡不起。最怕係一冷一熱,冷血動物唔識自己保溫。so冬天寧願唔好比咁高溫嘅水,除非你永遠都唔會拎佢出來囉。