論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

其實請菲傭定印傭好些? 菲傭係咪多數會借$? 菲傭agency fee係咪平好多?已知印傭agency fee 約是1萬

珍珠宮

2018復活節勳章 DHA勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆 yam媽媽 的帖子

菲印都請過, 老實說借唔借錢係睇人格, 要借起黎, 菲印一樣會借。輪愛心, 我會揀菲, 但菲做野係HEA 一點, 如果做得耐的菲, 真係幾串, 樣樣會駁下你。
至於印印, 佢地有D好惡毒, 始終文化水平低過菲, 聽聞過家鄉會叫佢地用"毛術"控制主人。另外, 佢地湊細路冇乜耐性, 唔岩就打。

其實一句講晒, 都係撞彩, 菲印都會有好人, 不過真係唔算太多, 搵到真係要還神。

wcpcelia    發表於 18-9-20 16:57

複式洋房

回覆 bobo101^*^ 的帖子

Philippine

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

菲好過印

印真係好懶

子爵府

我請過3個, 其中2係印, 我既經驗係印印好有耐性湊小朋友, 尤其當時小朋友仲係BB, 對小朋友好上心, 清潔好OK, 佢地都係無小朋友, 但有心學同湊

反而現時既賓就麻麻, 對小朋友都可以, 但無乜耐性, 又懶又dirty又吋.

大宅

我依家是菲,覺得幾好

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

別墅

回覆樓主:

我請第三個菲, 請到怕, 正在找印印

複式洋房

lawbaby 發表於 18-9-21 20:57
我請第三個菲, 請到怕, 正在找印印

我覺得印好。菲好多好壞

雲母殿

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主

我覺得印較好,純品好多,菲比較難駕馭

複式洋房

我果個係印姐姐,好好!自動波,乾淨企理,對我個女又好。不過真係要睇好唔好彩...

男爵府

陪月勳章

yam媽媽 發表於 18-9-17 22:22
其實請菲傭定印傭好些? 菲傭係咪多數會借$? 菲傭agency fee係咪平好多?已知印傭agency fee 約是1萬 ...
以前用菲傭,用到怕怕,
借錢,串嘴,自私,事事討價還價
但比較醒目
印傭學野比較慢要有耐性教,但比較服從
你待她好,她不會和你討價還價,我現在的印尼姐姐每次放假回來主動幫手做野,不會斤斤計較的

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

我頂唔順印, 用過2個, 太核突。 唔沖涼洗頭唔換底衫褲。 踎係廚房抓妹妹, 叫佢洗手話未食完。
半夜三更發開口夢慘叫似比人追殺。
包頭拜神似鬼上身。又聽唔到。

論衰, bun 印一樣甘衰,偷野不相上下 , 一布走天涯。

鬧死都用bun.

男爵府

陪月勳章

lily-of-valley 發表於 18-9-23 19:47
我頂唔順印, 用過2個, 太核突。 唔沖涼洗頭唔換底衫褲。 踎係廚房抓妹妹, 叫佢洗手話未食完。
半夜三 ...
唉!無計啦,請工人係咁耐架啦啦!
佢地大多多數係工主來的,我地做僱主成日對住呢D工主真係激到嘔!

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

TT1021 發表於 18-9-23 20:52
唉!無計啦,請工人係咁耐架啦啦!
佢地大多多數係工主來的,我地做僱主成日對住呢D工主真係激到嘔!
...

政府仲話叫人生多D, 14星期產假。 咪益晒佢地。 比錢佢地來生仔。

別墅

我就覺得要睇自己的彩數, 賓印都有好有壞, 朋友用的印印每個做4年以前, 我用賓就半年一個, 又借錢又走佬。但也有聽過鄰居的印在小朋友床下放鬼故事書, 不知是否作什麼法

禁止訪問

男爵府

陪月勳章

lily-of-valley 發表於 18-9-24 00:16
政府仲話叫人生多D, 14星期產假。 咪益晒佢地。 比錢佢地來生仔。
咪係囉,如果D工主大肚就更加煩死D僱主!

男爵府

好難睇國藉而論,我第一個印姐姐七年,雖然第二個約尾開始懶兼喪玩電話兼借錢走,但起碼叫英文溝通到,同埋睇住我小朋友大衰極有個泡
第二個賓,就黎一年,話自已大學畢業,連基本溝通都有困難,成日魂遊太空,D事蹟講幾日幾夜都唔完,只係無大錯對我仔不俗先繼續用

講到尾,睇你彩數

複式洋房

yam媽媽 發表於 18-9-17 22:22
其實請菲傭定印傭好些? 菲傭係咪多數會借$? 菲傭agency fee係咪平好多?已知印傭agency fee 約是1萬 ...

菲好印,起碼初頭用英文溝通到,而菲平過印2-3千

首頁

尾頁

跳至