論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆樓主:

係呢度蒲咗幾年。 有d人話印好, 有d人話菲好。 總括來講其實真係睇姐姐本質, 同僱主style. 菲可能醒目d, 但要接受到佢駁嘴同唔discipline。 印會聽話d, 但要耐心教耐d. 咁睇你要d咩。

男爵府

回覆 seenfu 的帖子

BB出生用菲四年,聰明自動波學野快,乾淨,溝通到,學會了難駡馭,初初幾好都會借錢,現用印,非常笨學野又慢,蠢到唔識形容,但暫時覺得仲好聴話,教咩就照住做,叫佢行唔敢坐,只係要教好耐,教極唔記得,來時有點污槽要教,本人覺得用印心理壓力負擔冇咁重,只係做下清潔煮兩餐湊小朋友放學唔使要咁叻.以前個菲心地唔差,只係想著每天試我底線,小朋友大了會講會走又有老人家我覺得都係用印好,笨得來聴話,但要將要求降低,都好過以前菲每天回家都有要求

別墅

回覆樓主:

我覺得靠運氣,菲姐姐定印阻姐都無所謂。
反而我鍾意係台灣打過工的姐姐,容易較佢煮
餸煲湯,識講國語先,老人家也溝通到。

大宅

Angie829 發表於 18-9-22 22:15
我果個係印姐姐,好好!自動波,乾淨企理,對我個女又好。不過真係要睇好唔好彩...
...

可唔可以講下你個印咩background. e.g. 幾多歲? 有無小朋友? 有無工作經驗?等我可當參考一吓! thx!

複式洋房

apple_cake868 發表於 18-11-6 12:02
可唔可以講下你個印咩background. e.g. 幾多歲? 有無小朋友? 有無工作經驗?等我可當參考一吓! thx!
...

我姐姐32歲,有個4-5歲囡囡。喺星加坡做咗6年,馬來西亞做咗4年,都係湊小朋友為主。佢第一次嚟香港既~

伯爵府

maymay516 發表於 18-9-19 23:48
我請過3個, 其中2係印, 我既經驗係印印好有耐性湊小朋友, 尤其當時小朋友仲係BB, 對小朋友好上心, 清潔好OK ...

我覺得相反,印冇心機湊小朋友仲好黑心。菲好d

首頁

尾頁

跳至