自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

急凍丸類真係幾方便, 但成日食有益嗎?

伯爵府

DHA勳章

mypineapple 發表於 18-9-17 23:18

間中食都無坊既.....此終都有防腐劑+味精...

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

好多化學成份,少食為妙,同盡量揀d良心品牌,少點味精

水晶宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

回覆樓主:

冇,一來唔知用咩肉整二來勁多添加劑防腐劑

感激遇上你~

珍珠宮

回覆樓主

火腿同午餐肉d friends嚟~少食為妙

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

無咩益,但耐唔耐一次唔傷身,長期食就唔好,就算有益的食物長期食都唔好,要均衡飲食。

男爵府

回覆樓主:

冇人會認為急凍丸類係會係有益呱

子爵府

一定冇益

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

冇益,
不過會買十幾粒擺冰箱備用

wcpcelia    發表於 18-9-18 15:20

子爵府

垃圾食物,可選擇絕對唔買唔食

珍珠宮

大廚勳章 陪月勳章

回覆樓主:

只有打邊爐先食啲,
平時唔會食

珍珠宮

凍肉或新鮮肉,營養一樣,有冇益,視乎有冇添加劑

好似魚蛋咁,鹽分是較多的

大宅

我奶奶成日煮 丸同埋菜煮一大碟
一係滾湯又加丸 粉絲加丸加魚片又一樣
係成日煮比我地食
有小朋友 見佢地中意食星星形同魚仔形既丸
成日煮

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

間中食都無乜所謂嘅

男爵府

畀面勳章

D..D 發表於 18-9-17 23:48
冇益,
不過會買十幾粒擺冰箱備用

me too

大宅

突然唸起吾知係討論區定係facebook 有post 話奶奶嫌肉貴,坐月用魚蛋/肉丸煲湯比個新抱飲

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 親子達人勳章

sushisu 發表於 18-9-18 00:06
我奶奶成日煮 丸同埋菜煮一大碟
一係滾湯又加丸 粉絲加丸加魚片又一樣
係成日煮比我地食

想食死個孫呀

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

你睇完標籤上嘅成份,可能會嚇到以後唔食
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

琥珀宮

買街市魚蛋,豆腐檔嗰d ,放雪櫃都只可以放幾日,應該最少添加劑

珍珠宮

一定冇益
但人少少,我講件秘密俾大家知
我承認我媽媽由細到大都成日煮俾我食
BK成日講既芝士腸、公仔麵、午餐肉
我細個一星期食足5日
而家都係咁長大

所以我都擔心緊老時,會唔會一次過大爆發啲長期病

首頁

尾頁

跳至