自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

bulubulu 發表於 18-9-18 18:36
樓主,請你撐大對x眼睇,昨天影的

這個post是昨晚開的,又係風後的第一日, 鏡頭前後只是睇到無數的垃圾同冧樹, 屋的損壞, 所以有感而發出post。 今日是第二日, 加上其他jm的消息同今日一些紀律部隊幫手的新聞出後, 我已經知道有很多很多的人在幫手了!謝謝你的圖, 有圖有真相, 是我太過憂心了!

禁止訪問

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

警察有警察既職責,唔係執垃圾
你都知有市民發起,幫手清理

你有冇幫手

侯爵府

CS_HON 發表於 18-9-18 18:51
哦,咁你咪繼續鼓勵佢地用弓鋸囉,我就覺得政府應該買電鋸俾佢地啦,下次可以俾隻匙羹當泥摌,然後講一句 ...

你的目光如何,你睇到既嘢就如何,難怪你不停focus喺個鋸到,豆咁大粒, 你係得嘅

永遠不要和白痴爭辯,因為他會把你的智商拉到和他同一水平,然後用豐富的經驗打敗你。

禁止訪問

珍珠宮

小雄維尼 發表於 18-9-18 18:58
個2件垃圾就真係no eye see

頭先經過窩打老道, 見有好多大樹冧左, 有清理公司出埋吊雞鋸樹 ...

咁又唔好咁講, 勇武旱偉個班出黎扮都慳你唔話, 啊home return 咭個啊姐返去進修英文無出黎

男爵府

SillyU 發表於 18-9-18 19:33
你的目光如何,你睇到既嘢就如何,難怪你不停focus喺個鋸到,豆咁大粒, 你係得嘅
...

唔focus係個鋸到?你見條街重有咁多樹要鋸,唔諗辨法叫政府俾d合適工具前線,而只係一句辛苦哂?咁樣前線永遠就只有弓鋸,成效唔高都算,重要體力符出,但成件事有心無力

呢d風災後塌樹,買定d電鋸,之後都會打風唔會浪費,點解要停留係弓鋸,而唔改善一下?新聞都話呢d強台風,以後會越嚟越多,今日唔夠工具,下次呢?又叫幫警察拎弓鋸去鋸?班警察真係咁得閒慢慢鋸?

個個都停留係好辛苦好偉大,就完事,咁往後佢地都只得呢d所謂工具

大宅

消防同民安都有

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

mln 發表於 18-9-18 00:25
今晚睇東張西望見到好多區都有冧樹, 樹枝, 玻璃碎, 各樣垃圾處處有。 如果只靠清潔姐姐一定做唔到咁多, 政 ...

自已見到心痛,點解唔幫吓手!

侯爵府

CS_HON 發表於 18-9-18 20:28
唔focus係個鋸到?你見條街重有咁多樹要鋸,唔諗辨法叫政府俾d合適工具前線,而只係一句辛苦哂?咁樣前線 ...

借問聲警察要啲電鋸嚟做乜? 消防有電鋸就正常不過啫, 各個紀律部隊嘅職責你係咪分唔清楚?

你豆大目光見到一個警察用弓鋸嚟鋸樹 ,擺明人哋就係消防食環未到 ,事急馬行田啦, 講咁多乜嘢添置工具呀呢啲做乜啫, 你見到成村警察都喺度用個弓鋸鋸樹咩,發到咁大嚟講, 司馬昭之心

下次有人見到有蛇呀野豬呀要報警, 警察冇工具喺手 ,咁係咪又要添置麻醉槍呀? 見到有人裸跑, 係咪又添置返幾套西裝禮服咁呀? 見到有車死火 ,咪唔好推車喇 ,買返架拖車先囉

你咁講睇嚟你都好支持警方買水砲車

MsBusy    發表於 18-9-18 20:59
永遠不要和白痴爭辯,因為他會把你的智商拉到和他同一水平,然後用豐富的經驗打敗你。

男爵府

SillyU 發表於 18-9-18 20:43
借問聲警察要啲電鋸嚟做乜? 消防有電鋸就正常不過啫, 各個紀律部隊嘅職責你係咪分唔清楚?

警察係明顯有心無力,又要馬兒好,又要馬兒不吃草,一係就唔好叫警察清樹,叫人清樹就俾d咁嘅野人去鋸,要鋸幾耐,警察未鋸完,你講果d消防食環已經到啦,做嚟托呀

工具係死嘅,人類就係識善用工具,先比馬騮聰明,用完俾返消防唔得嘅,夠電鋸就唔洗用弓鋸

珍珠宮

mln 發表於 18-9-18 00:25
今晚睇東張西望見到好多區都有冧樹, 樹枝, 玻璃碎, 各樣垃圾處處有。 如果只靠清潔姐姐一定做唔到咁多, 政 ...

我覺得你好好,明白了件事會上來澄清。大家互相諒解,平心靜氣解决件事幾好呢。
我冇份插,若真的有JM插親你,希望你快快康復 。。。個個都係想安居樂業,开开心心啫。

禁止訪問

侯爵府

CS_HON 發表於 18-9-18 21:07
警察係明顯有心無力,又要馬兒好,又要馬兒不吃草,一係就唔好叫警察清樹,叫人清樹就俾d咁嘅野人去鋸,要 ...

消防自己都大把電鋸啦聰明, 叫警察買完用完比消防?你都幾搞笑, 一係你去畀錢囉

請問邊位比把弓鋸去叫嗰位警察去清樹呀? 尋日要出動幾多消防呀?九萬幾度冧樹,消防食環即call即到呀? 人哋咪講咗囉, 係冇辦法之下嘅辦法咋, 山泥傾瀉時都要徒手挖泥啦, 你要踩警察, 諗過第二個藉口啦

真係真心咁擔心警方唔夠裝備,我等你出聲支持警方買水砲車呀!!

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

SillyU 發表於 18-9-18 21:18
消防自己都大把電鋸啦聰明, 叫警察買完用完比消防?你都幾搞笑, 一係你去畀錢囉

警察用弓鋸只係權宜之計,而家有人話香港唔夠電鋸咩? 講真,九百幾樣嘢都係揾警察先,難道警隊要備齊全部其他部門裝備?

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

sjnl43 發表於 18-9-18 20:27
咁又唔好咁講, 勇武旱偉個班出黎扮都慳你唔話, 啊home return 咭個啊姐返去進修英文無出黎

...

心存正念,接觸的人都會是貴人;
心術不正,接觸的人都會是小人

伯爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

仇警嘅人
你同佢講咩都冇用
咁啦!全部警察
連學堂個d都出埋來
清哂全港樹木
先返回自己崗位
唔可以休假
咁樓主會唔會舒服d

珍惜自己,珍惜身邊人...珍惜眼前人
不要給自己一個遺憾~

子爵府

好媽媽勳章

Sylveon 發表於 18-9-18 17:52
記起幾萬警察及家屬集體問候嘅壯舉! (定係集體挑骨頭?)

真係仇警份子,真心你呢世唔好搵警察幫手,否則天打雷劈

男爵府

mln 發表於 18-9-18 14:49
謝謝你的告知, 我又係現在才知明天可復課了!thx 真心的,我完全無曲的意思, 一心只是怕靠道夫去清潔, 而 ...

樓主。。清潔掃街個d叫清道夫。。重要的事講3 次。。清道夫 清道夫。。唔係道夫。。睇得出你唔想清。。亦唔打算清。。。所以將個清字食左。。你幾個reply都係道夫道夫。。你想表達d咩

珍珠宮

lambxx 發表於 18-9-18 21:59
樓主。。清潔掃街個d叫清道夫。。重要的事講3 次。。清道夫 清道夫。。唔係道夫。。睇得出你唔想清。。亦 ...

咁都被你睇得出我心裡想的那個字

首頁

尾頁

跳至