無知一問,d樹被吹塌後可再種番嗎?

hellomiki
|
街上周圍都是塌樹,屋苑有d白蘭花樹好大棵都被吹倒了,唔知移返後可生存到嗎?丟掉好浪費呀!已種幾十年,可惜
vlnz
|
如果棵樹本身冇問題,只是被強風吹倒,
尤其是d几十年老樹,
㸃解唔扶返正再種,
而要送去堆田區咁可惜
blythe_baby
|
vlnz 發表於 18-9-18 02:06
尤其是d几十年老樹,
㸃解唔扶返正再種,

我估吾會。
因為現階段趕清理現場,吾會理甘多,會掉左先。
miniyung
|
vlnz 發表於 18-9-18 02:06
尤其是d几十年老樹,
㸃解唔扶返正再種,

扶正要出動調臂車,要搵樹藝師檢查樹既健康,通常如倒正路中間,命運全都會据斷送堆田區
啫喱黃
|
種反又點,就算棵樹無問題,D根已經食唔住D泥,分分鐘再榻過,就算從新種過都可能過唔到下年強風,維園D樹就係咁,上次天鴿吹榻之後再種返,今年同一個位既又榻過
啫喱黃
|
返而我覺得種唔反點解唔送去造紙廠,要送去堆田區
hellohellojenny
|
真係好可惜
但現階段最快清理方法就係鋸斷樹幹盡快移走,
應該無人會慢慢成棵完整連根搬走再處理
asa2012
|
啫喱黃 發表於 18-9-18 04:57

相信用來造紙的樹都有要求,並不是每種樹都合用。 災後清理係同時間競賽,相信無可能檢查,判別才運走,雖可惜,但無奈。
leon674
|
可以的
但要一段長時間
deco99
|
啫喱黃 發表於 18-9-18 04:57

我都覺得好可惜,好多木材,但香港本身無乜行業需要。

toffeetong
|
重種冇樹根爪緊地基,好容易再倒塌,太危險。
jutau
|
根本香港市區地底泥基唔夠深,唔應該種樹冠太大嘅樹
choc_choc
|
粗樹幹嘅樹,鋸斷後再加工,其實可以做木櫈,放喺效野公園或者公園幾好吖。
Amy1974
|

。。。
vlnz
|
Amy1974 發表於 18-9-18 10:19
彌敦道啲書生長咗過百年都無事,就說明泥土係適合種樹嘅。

只係依家嘅人唔識種樹,將樹根挖斷晒,壓實晒 ...

跟本是政府冇好好撥資源照顧d樹,
有咩問题只會一刀切鋸咗佢送去堆田區,
老樹就咁白白犠牲了