基督家庭

跳至

首頁

尾頁

大宅

睛靈勳章

仔仔跟我說. 他拍拖了. 仔仔現在才16歲, 女仔21歲.

女仔是教會同一團契的. 讀緊YEAR 2. 佢地一齊同團契巳5年, 頭4年都無咩溝通. 但岩岩SUMMER 一齊攪CAMP. 熟落了, 噉仔仔就跟我說是男女朋友. ... 其實都唔知有咩可以做. 傾巳傾了. 他覺得自己有足夠認知係好感還是愛. 噉我唯有同佢約法三章. 唔可以影響讀書. 我叫佢唔可以公開, 直至考完DSE. 同埋我話如果我唔比你去街就唔可以去, 佢話無問題, 因都巳跟個女仔說好. 如果媽咪唔比就唔可以去, 要尊重我.

亞仔話, 無人會噉同DADDY MAMI講拍拖(其實都無拖手). 佢話真係唔想呃我. 不過佢又估唔到我會唔認同. 我話我相信無家長會認同讀書時拍拖. 只是大家都無得反對. 所以我都好坦白同仔講, 我唔贊成同唔接受, 只係無得反對. 

我同先生依家都係擋無事。 雖然個心都有O的唔舒服。 

依家個心都有O的亂. 在我地自己來看, 愛是要認真, 而不是遊戲性質. 但他們還這麼小. 特別是仔仔, 現在才F.5. 我是否應跟女仔傾一傾?

我真的不懂應怎為他們祈禱? 可以教我嗎?

大宅

開心吸收勳章

回覆 qkhui 的帖子

可以求神保守他們的心懷意念,不受情慾的引誘。你兒子還小,不要墮入情慾的犯罪;再者,現在年青人很快又分手,只要不影響讀書你都冇辦法!

大宅

睛靈勳章

回覆 friendfriend 的帖子

謝謝 ! 其實我自己個心都好煩, 好亂.

大宅

開心吸收勳章

不要亂,儘管禱告!他遲早都會拍拖,有空與兒子閒話家常,例如最近學校生活、同學,他放鬆心情會與你說些心底話,告訴他拍拖只是人生的一小部份,不要看得太重。我提議你這樣說是因為怕他分手後會傷心或出事

大宅

睛靈勳章

回覆 friendfriend 的帖子

其實我地有傾過, 怕佢分手會傷心同出事. 但佢話唔會.
但其實我擔心. 他同一個跟自己大5年的姐姐(拍拖) 遲O的公開時. 其他人會怎樣?

同埋我真係接受唔到噉細個就噉

大宅

開心吸收勳章

我仔小學同學男女同校,小六常一齊玩,中一正式在facebook宣佈拍拖,我都不知他們父母怎想,我仔15歲,我都聽過其他媽咪話校內的男女(中二開始)常說某某喜歡邊個邊個,就算拍拖也不奇,不過我仔就沒有喜歡的女孩。

首頁

尾頁

跳至