自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

回覆樓主:

係㗎, 所以做人要有底線, 你 d 情況我會直接同對方講, 唔會委屈自己。我會主動對人好, 但只會一兩次, 如果對方冇擺我係心, 咁做返一般 hi bye frd 就算, 唔會上心。

公爵府

其實咁樣已經有個假設係度,我對人好,人地就要對返我好,如果佢不似預期,我就唔開心。

所有人間的痛苦,都是這樣形成的,所以要放手,放下所有對人對事的期望
所有事物,當你知道它不是真的時,它就不會令你痛苦。

子爵府

あやや 發表於 18-9-18 11:05
我都係,我就對方 對方就覺得我好蝦,得寸進尺!
一齊食早餐我就對方四日,就返我一次都話我。
所以我小左 ...

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

好同意呢句說話

子爵府

是是但但 發表於 18-9-18 11:12
試過好多次。
尤其職場.....見同事忙, 幫了同事做佢工作, 之後就老馮, 過了一段時間, 直頭變了我JOB DUTY ...

我都有呢個經驗,唔知幾時變咗老馮咁,當有一日你唔想再做,就變咗衰人咁

用戶要求終止服務

自己對人好,係過到自己嘅良心,亦好睇嗰個人值唔值得幫,但其實人哋點做,你自己係控制唔到……

不過,自己對人好有機會係感染到人地都對人好,咁你自己見到就會好開心,係今日利欲熏心嘅社會,當係一個bonus會開心d.....

子爵府

felicesmile 發表於 18-9-18 11:16
係㗎, 所以做人要有底線, 你 d 情況我會直接同對方講, 唔會委屈自己。我會主動對人好, 但只會一兩次, ...

我以為對方會覺得唔好意思,原來係唔會,以後都係唔好委屈自己。

用戶要求終止服務

自己對人好,係過到自己嘅良心,亦好睇嗰個人值唔值得幫,但其實人哋點做,你自己係控制唔到……

不過,自己對人好有機會係感染到人地都對人好,咁你自己見到就會好開心,係今日利欲熏心嘅社會,當係一個bonus會開心d.....

珍珠宮

係架,有時候都免得同對方計較

男爵府

不是雙對的,付出了不要去計較

子爵府

shareholder 發表於 18-9-18 11:16
其實咁樣已經有個假設係度,我對人好,人地就要對返我好,如果佢不似預期,我就唔開心。

所有人間的痛苦, ...

明白,可能付出咗就會有少少期望;其實我都唔係期望人哋對我好定㸃,只係對方當咗係老馮,希望你一直付出落去

象牙宮

回覆樓主:

當然唔一定啦,有d人覺老馮應該!不過我人地對我好,我一定對人好,至緊要唔係搵著數

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

chloey888 發表於 18-9-18 10:47
試過好多次,諗住對人好啲,人哋會對番你好啲,點知事實唔係咁。仲有啲人,你就咗佢,佢就愈踩愈過。
例子 ...

首先對人好時又要希望對方一定 (強調一定) 要對返自己好嘅話,呢種係交易。

點樣先會有朋友,再變成好朋友,新相識時互相觀察,啱嘅就做吓朋友,唔啱就係咁先,就係大家都係同類人,物以類聚。

樓主嘅問題係,唔好意思開口講,想做好人嗰個,或想埋堆。
1) 洗咗 2 次杯後我唔會唔好意思囉,佢咁老馮,就算佢擺埋隻杯落嚟我都唔會同佢洗,我又唔係茶水姐姐。
2) 俾錢問題,如果朋友已經有返能力消費,我會埋完單後計返佢嗰份,然後問佢收錢。

大宅

我同你好似,對人好係想對方都對我好,想做朋友,但好多次經驗話我知 對人好人地會覺得依個人可以蝦可以搵苯。依家我唔會,睇清楚對方先

侯爵府

2018復活節勳章

chloey888 發表於 18-9-18 11:05
係啦,可能自己有期望,我以為你對人好,人哋先會對你好,所以諗住自己對人好咗先。

我咪又係咁。我以前都同你一樣咁諗。受過無數教訓,知道自己係好傻。比人搵笨攞完著數,唔好話望佢哋會心存感激,連多謝一聲都冇就走人喇。而家我會停一停諗一諗問下自己,付出咗係咪唔計較至做。
呢樣野永遠唔對等㗎樓主。同事就更加係各家自掃門前雪。hi bye人嚟㗎咋。我識於微時嘅朋友都搵我笨,老馮請佢食飯啦。我而家對朋友呢樣野睇得好淡㗎咋。

子爵府

plumtree 發表於 18-9-18 11:49
我咪又係咁。我以前都同你一樣咁諗。受過無數教訓,知道自己係好傻。比人搵笨攞完 ...

係有啲唔開心,因為啲人唔好感激你,甚至係應份。所以以後真係唔需要做多餘嘢

侯爵府

2018復活節勳章

chloey888 發表於 18-9-18 12:04
係有啲唔開心,因為啲人唔好感激你,甚至係應份。所以以後真係唔需要做多餘嘢
...

係㗎,我都會唔開心嘅。同一個人身上,我笨得兩三次就唔會再笨。

珍珠宮

熱血金章

回覆樓主:

自己做左開心,就好了,不用免強。
好朋友唔容易遇上的,都要請緣分。
我的格言:  冇記性, 唔緊要. 可以唔記得的, 即係--唔係好緊要既野.
唔係好緊要既野, 咁! 唔記得都唔緊要!!!

水晶宮

chloey888 發表於 18-9-18 11:16
我覺得就得人多,人哋覺得你林善,會得寸進尺⋯⋯

變老馮,所以都要有所保留

大宅

畀面勳章

chloey888 發表於 18-9-18 10:47
試過好多次,諗住對人好啲,人哋會對番你好啲,點知事實唔係咁。仲有啲人,你就咗佢,佢就愈踩愈過。
例子 ...

首先對人好嘅時候,
唔好諗住人地一定會對番你好,
就算人地回禮,都可能係假意,
世上有幾多個真心唔自私同妒忌,
我以前對人好,背後比人唱我話我,
所以呢,不要對別人太好,
至親當然例外,
其他人要保持一點距離,
唔好經常就人,就得多,人地會變公主。
要有反抗,同有時要識拒絕,
呢個世界,咩性格嘅人都有,
要找個合拍知心,其實好難,朋友或其他人,係我眼中,只係過日神,交心一定唔會,雖太上心和認真。

chloey888    發表於 18-9-18 18:29

首頁

尾頁

跳至