自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

chloey888 發表於 18-9-18 10:47
試過好多次,諗住對人好啲,人哋會對番你好啲,點知事實唔係咁。仲有啲人,你就咗佢,佢就愈踩愈過。
例子 ...

對別人好,從來不求回報,但求自己無愧於心。
只是,
有些事情,著實是不用做的,例如你所說的兩項。

子爵府

減齡達人勳章

有個例子,有個很好的人,佢見到或有人叫佢幫,佢都好樂意幫忙,但有一次,佢幫唔到,就比人駡見死不救,重周圍唱佢以為佢係個好人。
有個很衰的人,對人對事都莫不關心,更不要説佢會幫人,但有一次有個人求佢,佢破例幫了,就被人歌頌。
做好人是好事,但如果你想著有人會感恩或會幫返你,你肯定會傷心,因不是雙向的。

chloey888    發表於 18-9-18 18:43

珍珠宮

玩具勳章

回覆樓主:

試過,唔止老馮,仲覺得你要巴結佢啲咩甘。

子爵府

之前都係咁。我以前都同你一樣咁諗。受過無數教訓

同老公一齊之後佢發現我成日因為禁吾開心, 成日比人老點完之後, 做得吾好仲有說話聽

老公成日哦我, 要我對人好吾好要求回報, 吾好成日心軟

公爵府

chloey888 發表於 18-9-18 11:10
因為當時自己洗緊嘢,便話順手幫佢洗埋,之後幾次自己又怕尷尬,唔知㸃開聲,又幫佢洗埋,自此之後便變咗 ...

尷尬既係佢唔係你,點解要尷尬?
我會洗晒自己d野就走,佢隻杯(?)咪照放星盆囉。
試多幾次佢就知咩事。

大宅

回覆 あやや 的帖子

到大個左, 受多幾次教訓開始明白吾好"過份熱心"呢個道理.好多人真係會見你善意, 易順得人就蝦你, 甚至小事化大.
有時吾係吾想反駁或者拒絕對方, 而係有D事吾需要攪到大事咁嘈,
對方以為你好蝦, 又繼續得吋進尺.

伯爵府

2024年龍年勳章 2018父親節勳章

人生就如此...!!!除咗父母親,為其他人付出唔好寄望有回報…!!!
好多人狠心如鐵!!!唔好付出咁多…!!!一輩子自己會開心d!!!

公爵府

絕對認同,所以而家會選擇性地對人好,唔係自己想改變,而係世界逼自己一定要變~

男爵府

chloey888 發表於 18-9-18 11:27
明白,可能付出咗就會有少少期望;其實我都唔係期望人哋對我好定㸃,只係對方當咗係老馮,希望你一直付出 ...

不要主動幫人,特別是同事,除非他提出,你再衡量。否則多數不會珍惜。

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

mmya 發表於 18-9-18 11:01
你呢兩個case係有小小hurt嘅

子爵府

HoshiSora 發表於 18-9-18 13:05
對別人好,從來不求回報,但求自己無愧於心。
只是,
有些事情,著實是不用做的,例如你所說的兩項。

當時係諗住無乜所謂,1/係順手,1次半次啫。
2/ 係當時朋友失業,成日話無錢得幾十蚊喺身,所以咪請佢食飯,諗住每個人都低潮⋯

子爵府

回覆 newc9 的帖子

我都要學習吓⋯

子爵府

回覆 siuying705 的帖子

我以後都會咁做⋯

子爵府

回覆 kittytempo 的帖子

明白

水晶宮

回覆樓主:

記住君子之交淡如水

子爵府

回覆 wwtsy 的帖子

我依家明白咗呢個道理,幫多咗佢以為自己變咗公主⋯

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆樓主:

施恩莫望報~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

子爵府

purple_onion 發表於 18-9-18 18:46
記住君子之交淡如水

以前唔明呢句說話,依家人大咗真係體會到⋯

子爵府

大力大力 發表於 18-9-18 18:49
施恩莫望報~

其實我都唔係期有回望,或者係佢會做同樣嘅事,只係有些人變咗老馮,希望你以後都係咁⋯

水晶宮

yiqiyihui 發表於 18-9-18 11:02
我曾經睇過個故事,內容大概係A每日都送個雞蛋俾B,B已習以為常,到A有一日有困難而停止咁做嘅時,就俾B覺 ...

我有時諗家人都係

首頁

尾頁

跳至