消委會 小米空氣清新機勝貴機

popome
|
消委會委託獨立實驗所,測試10款空氣清新機及2款二合一空氣淨化扇的安全程度、空氣淨化速度、能源效率及寧靜程度,消委會亦評估了樣本的使用方便程度。

結果發現,小米的空氣淨化器2S(AC-M4-AA)的整體表現比兩款Dyson二合一空氣淨化風扇(Pure Cool TP04及Pure Cool Link TP03)更好,小米的總評分有四粒星(五星為最高),而兩款Dyson產品則只有三粒星。在空氣淨化表現方面,小米獲評3.5分;而Dyson Pure Cool TP04只有3分,Dyson Pure Cool Link TP03更只有2.5分。在寧靜程度方面,小米的有4.5分,而Dyson兩款為別為3.5分及4分。而使用方便程度方面,小米及Dyson產品均獲3.5分。

打破平野無好野既定律, 小米

eziznw
|
我8折時買了小米空氣淨化機($879), 同小米除甲醛濾芯($175), 兩樣野加埋一千多啲,仲可以用小米apps控制,我覺得小米平靚正!
CHANYINTING
|
唔信而家既消委會
呢幾年次次都係話大陸貨最好
連b6 都黎香港抬外國衛生巾,前排先話大陸貨好過外國
呢個機構已經淪陷左
wcpcelia    發表於 18-9-18 11:15
算死草
|
CHANYINTING 發表於 18-9-18 11:06
唔信而家既消委會
呢幾年次次都係話大陸貨最好
連b6 都黎香港抬外國衛生巾,前排先話大陸貨好過外國

上次話惠而浦好跟佢買過,機嘈,用左都係成屋塵 呢d長期用電器,都係睇用家評語好d
cinda72.
|
我仲諗住係1984出舖tim
CHANYINTING
|
算死草 發表於 18-9-18 11:13
上次話惠而浦好跟佢買過,機嘈,用左都係成屋塵 呢d長期用電器,都係睇用家評語好d
...
我唔係話大陸貨實差
但係呢幾年,消委會既報告,太有政治目的,完全唔可信
外傳係因為消委會主席拎左人大常委既虛銜
總之,睇用定評語好過,呢個機構已經同 ICAC 一樣可以忘記
happymap2013
|
eziznw 發表於 18-9-18 11:06
我8折時買了小米空氣淨化機($879), 同小米除甲醛濾芯($175), 兩樣野加埋一千多啲,仲可以用小米apps控制, ...

可以給link? thanks
wawaliluk
|
happymap2013 發表於 18-9-18 12:09

而家冇8折lur,原價可以在豐澤買。
ddkaka
|
小米產品不褸都性價比高,用過就知
eziznw
|
happymap2013 發表於 18-9-18 12:09

http://m.buy.mi.com/hk/item/3180900011

對,冇優惠了。這是原價。
tsung
|
cinda72. 發表於 18-9-18 11:14
我仲諗住係1984出舖tim

cindy618
|
小米確唔錯
cindy618
|
小米確唔錯
maymaggie
|
我用緊呢款小米空氣清新機, 真係好用喎, 平靚正 ! ( 佢抄 MUJI 的, 外觀一樣)
召藥師
|
我都係小米空氣清新機用家,老公淘番黎,佢本身有鼻敏感,我屋企啲房近大街多塵,佢好多時一入房就會係咁打乞嚏。我初時都有話佢點解買呢舊嘢返黎前唔同我商量吓(佢已經變成淘精),如果唔好用咪阻地方兼嘥錢,佢話睇咗功能介紹同評價,覺得抵買,我之後就冇理佢啦,部機開幾日後又真係明顯覺得佢冇乜打乞嚏,又唔算好大聲(有唔同mode較),後來仲買多部放仔女間房,換濾芯時見到d塵真係多到嚇死人。
cbeyond
|
小米應該好快斷貨
dickxabre
|
咁我係米應該去2s , 放棄萬0 clair?!

仲打算e 星期去換萬0 個部
sfuhsg
|
算死草 發表於 18-9-18 11:13
...

我都信佢話透明粉紅色既紅威寶好用
特價買左2支中曬伏
算死草
|
sfuhsg 發表於 18-9-18 14:32
我都信佢話透明粉紅色既紅威寶好用
特價買左2支中曬伏

起初都信但再睇真d只著重防腐劑引致敏感,再諗諗咩成份開蓋放幾個月都唔發霉?
zola
|
我依家唔係太信消委會既報告了。寧願問吓用家。