人奶問題,超唔開心...

mrslamly
|
我個bb已經2個月,一直都係半人奶半奶粉,bb一直由我照顧,但就來返工,而且我奶量好少,所以想轉全奶粉 但身邊啲朋友都係餵人奶至少餵7個月,搞到我覺得我轉奶粉好唔岩,bb無營養唔敢停人奶。而且我阿媽將來會幫我湊b,佢好抗拒餵人奶,日日叫我餵全奶粉,搞到我壓力超大,無晒奶。而家阿b得2個月,已經要飲全奶粉,我好唔開心,覺得對bb唔住....
嘉乂
|
mrslamly 發表於 18-9-18 11:01
我個bb已經2個月,一直都係半人奶半奶粉,bb一直由我照顧,但就來返工,而且我奶量好少,所以想轉全奶粉 但 ...

好明白你既感受啊,當初我都係唔夠奶比阿仔,要食完人奶再餵奶粉,每一日都好大壓力,又好掙扎。宜家我仔就黎三個月,佢已經全奶粉,當初決定比佢食全奶粉都好難過,覺得對佢唔住,萬一佢病左係因為我無餵人奶,令佢少左某啲抗體而病既話,我會更覺自己失敗。同埋個時身邊認識既媽媽都係餵人奶,都有你個種感覺,覺得自己好衰。宜家諗返轉頭,雖然我無辦法比到人奶佢,但我能夠有輕鬆既心態,足夠既精神去照顧佢,去陪佢成長,呢樣都好重要,同埋食奶粉既bb都可以好健康架。唔好自責啦,媽媽除左比人奶bb之外,仲有其他更重要既野要比bb架,盡左力就可以架啦。加油啊(emoji)(emoji)
hamsterma
|
mrslamly 發表於 18-9-18 11:01
我個bb已經2個月,一直都係半人奶半奶粉,bb一直由我照顧,但就來返工,而且我奶量好少,所以想轉全奶粉 但 ...

我就係餵佐8個月,不過有時唔人奶都可以係其他嘅吸收
mrslamly
|
嘉乂 發表於 18-9-18 12:56
好明白你既感受啊,當初我都係唔夠奶比阿仔,要食完人奶再餵奶粉,每一日都好大壓力,又好掙扎。宜家我仔 ...

多謝你。希望可以調節自己既心態...(emoji)
mrslamly
|
hamsterma 發表於 18-9-18 13:59
我就係餵佐8個月,不過有時唔人奶都可以係其他嘅吸收

你好叻,餵到8個月,2個月已經無奶...個個都話人奶好,有抗體,我只係希望bb健康發展
after1717
|
mrslamly 發表於 18-9-18 14:10
你好叻,餵到8個月,2個月已經無奶...個個都話人奶好,有抗體,我只係希望bb健康發展
...

我b即使係食人奶,但都病左兩次啦,唔一定唔會病。
mrslamly
|
after1717 發表於 18-9-18 14:19

普通傷風感冒嗎?
popo5
|
after1717 發表於 18-9-18 14:19

我仔全奶粉,又無點病,5好諗咁多啦,病可以後天預防的,不用擔心
after1717
|
mrslamly 發表於 18-9-18 14:24
普通傷風感冒嗎?

個半月個時無啦啦發燒,但無其他徵狀,住左幾日院,最後話病毒感染。

之後有次就係普通感冒
比卡chu
|

自己就覺得餵唔到人奶都冇所謂,同埋你都盡左力,就算係飲奶粉都可以好健康!加油呀!!
RubyYu07
|
睇開D,唔好理身邊既人點講,總之人奶有幾多餵幾多,唔夠就奶粉補充,我都係咁架!
RubyYu07
|
mrslamly 發表於 18-9-18 14:08
多謝你。希望可以調節自己既心態...(emoji)

唔好比自己咁大壓力,奶粉b都一樣可以肥肥白白
suetsuet115
|
我初生頭幾日上唔到奶,我媽係咁叫我轉奶粉,唔好餵人奶又話我唔夠bb食,搞到我崩潰喊左好幾次,之後陪月黎左就教我2個鐘餵一次,keep住做,1,2日就上左奶,所以衣家開始慢慢上軌道

你都要加油,放心唔緊要,就算轉奶粉,以前我地都係咁樣食大架啦
mrslamly
|
比卡chu 發表於 18-9-19 14:43
自己就覺得餵唔到人奶都冇所謂,同埋你都盡左力,就算係飲奶粉都可以好健康!加油呀!!
...

多謝你既鼓勵同安慰,而家真係變全奶粉b了,只要佢健康就得
mrslamly
|
比卡chu 發表於 18-9-19 14:43
...

多謝你既鼓勵同安慰,而家真係變全奶粉b了,不過只要佢健康就得
mrslamly
|
suetsuet115 發表於 18-9-19 16:36
我初生頭幾日上唔到奶,我媽係咁叫我轉奶粉,唔好餵人奶又話我唔夠bb食,搞到我崩潰喊左好幾次,之後陪月黎 ...

我果時陪月喺度真係多啲奶,但陪月走左後,自己湊b又無湯水,搞到奶量勁少,加上壓力,而家無奶,變全奶粉b了,呢幾日雖然真係好唔開心,但諗諗下,而家只要佢健健康康就得
mrslamly
|
after1717 發表於 18-9-19 12:37
個半月個時無啦啦發燒,但無其他徵狀,住左幾日院,最後話病毒感染。

之後有次就係普通感冒

咁嚴重?我好驚佢會唔會因為無飲人奶病,因為我自己湊b驚應付唔到,希望大家既bb都健健康康啦
haha748494
|
你返工方便泵奶嗎?考慮各方面條件,如果確實無辦法喂人奶,飲奶粉都OK吖,奶粉營養都好全面,你唔好有太大壓力。
mrslamly
|
haha748494 發表於 18-9-19 23:31
你返工方便泵奶嗎?考慮各方面條件,如果確實無辦法喂人奶,飲奶粉都OK吖,奶粉營養都好全面,你唔好有太大 ...

多謝你,不過公司真係唔方便泵奶,一直得一個會議室可用,如果有人用,媽媽們係要去廁所泵奶,好唔人道...
haha748494
|
回覆 mrslamly 的帖子

唔系話每個公司都配有母嬰室,我同事都系廁所泵,泵完就倒左。