不如: 9號風球, 改為災後危險應急訊號

yucl_hk
|

其實9號作用好少, 超過8號通常上10號

應該把9號風球, 改為災後停市停工停課訊號

如果最高掛得8號, 通常一落風球, 就正常番!但最高掛到10號, 基建交通會有一定破壞, 到時掛9號停工停課, 方便政府做善後工作

用9號停市停課法例上應該無須修改,
反而用4~7號, 法律上可能要重大修改.
lingfu
|
9號風球本身有其定義
「預料持續風力會在數小時內增至每小時88至117公里的時候,將會懸掛此信號」
唔係就咁一個no.咁簡單
為咗令香港大部分人多一日假
輕易改動一啲涉及客觀定義既標準
又係咪好事呢?
kayen
|
yucl_hk 發表於 18-9-18 11:22

咪玩啦?十号仲有好多人返工,唔係你想停就停,問吓D老細先,連所快餐都唔行,唔好諗得咁簡單
TinyTomato
|
Are you absolutely sure ?!

[size=1.2em]其實9號作用好少, 超過8號通常上10號

用9號停市停課法例上應該無須修改,

yucl_hk
|
lingfu 發表於 18-9-18 11:27
9號風球本身有其定義
「預料持續風力會在數小時內增至每小時88至117公里的時候,將會懸掛此信號」
唔係就咁 ...

咁以前有4,5,6,7號風球都有定義,

天文台又取消?
lingfu
|
yucl_hk 發表於 18-9-18 12:05
咁以前有4,5,6,7號風球都有定義,

天文台又取消?
(以下為文獻記載,小弟出世時已得1,3,8,9,10)

4-7信號係代表風向既不同
但因為民眾大多誤會為風力程度既分別
所以取消,改為唔同方向既8號
但8,9,10真係有程度上既分別喎
jasmineoj
|
其實唔使咁複雜
可以好似山泥傾瀉警告咁做一個新嘅塌樹/建築危險警告之類
可以分區做
勞工處出返個類似八號風球嘅指引,話如果員工喺呢D警告區域附近居住/返工
就應該有妥善安排之類之類
jasmineoj
|

重複del
jasmineoj
|

repeat del
Poyau
|
jasmineoj 發表於 18-9-18 12:36
其實唔使咁複雜
可以分區做

jasmineoj
|
Poyau 發表於 18-9-18 23:40
跟住咪白紙黑字寫埋喺員工手冊囉
到時就你情我願啦
twotigers
|
jasmineoj 發表於 18-9-18 12:36
其實唔使咁複雜
可以分區做

JD930    發表於 18-9-19 13:22
JD930
|
kayen 發表於 18-9-18 11:27
咪玩啦?十号仲有好多人返工,唔係你想停就停,問吓D老細先,連所快餐都唔行,唔好諗得咁簡單 ...

LokYauYau
|

你提議好,但未必需要與9号掛勾,因有時恶劣情況未必與風有關。或直接加個新緊急应变訊号,就如早年黑色暴雨一樣。讓公司為新訊号按缓急情況自行制訂員工指引,咁就唔駛嘈啦
AACheungCheung
|

憑乜嘢話想改呢,唔想返工咪請假囉,大把人打八號風球都要返工呀。
yucl_hk
|
AACheungCheung 發表於 18-9-19 00:31
憑乜嘢話想改呢,唔想返工咪請假囉,大把人打八號風球都要返工呀。

八號風球都要返工的人, 掛九號都阻唔到佢地
anyuser18
|
超奇怪的提議
颱風訊號有指引叫幾多號

不如提議另加個災後警告,好似以前都無黃紅黑雨
千千萬萬
|
笑左
kenshiro18
|
其實真係要繼續掛8號都得,因為高地依然係吹烈風
不過到時肯定會有人話天文台係政治決定,唔係按天氣情況
JD930
|
LokYauYau 發表於 18-9-19 00:28

你提議好,但未必需要與9号掛勾,因有時恶劣情況未必與風 ...

係啊