【好人好事】打風後學校停課飯商捐出1.5萬飯盒 大埔免費派

cy101
|
kwan1981
|
我一直以為啲飯係即日整
chanxho
|
做得好,起碼唔會浪費食物先
plumtree
|
cy101 發表於 18-9-18 11:30
https://hk.news.appledaily.com/breaking/realtime/article/20180918/58694308

都好呀!好過扔到堆填區呀!比嗰啲所謂大企業扔咗都唔益人好得多,唔浪費,又有好多人可以受惠。咪當做好事囉。
karenlyk
|
kwan1981 發表於 18-9-18 11:33
我一直以為啲飯係即日整

我都以為係,原來係雪藏翻熱食物
chann902
|
做得好,多謝哂
KittyMelody1
|
我一直以為啲飯係即日整
我都有D唔明,政府已經起星期日下午宣佈左星期一停課,今日停課都係昨日一早講左停課
點解仲有1.5個飯盒做左出黎?就算唔係即日做,即係佢地前日一早做左或雪住????
雪雪媽
|
KittyMelody1 發表於 18-9-18 11:43
我都有D唔明,政府已經起星期日下午宣佈左星期一停課,今日停課都係昨日一早講左停課
點解仲有1.5個飯盒做 ...

咁人地員工都會放假嘛,星期一要有飯開,當然係一早整定
mandy952
|
我一直以為啲飯係即日整

冇可能啦,但呢個行為值得一讚
我是憤怒
|
訂飯係雪藏翻熱

seaheart88
|
我一直以為啲飯係即日整

即日整可能整唔切萬幾20,000個中午派。。星期日員工本身放假。。可能星期六已經整好留俾星期一。。

yymaa
|
tsung
|

anna0_0
|
好人好事!!! 支持!!!
KittyMelody1
|
我是憤怒 發表於 18-9-18 11:52
訂飯係雪藏翻熱
即係好早已經做左,一路雪住?
clement_mama
|
回覆 plumtree 的帖子

避免浪費,送的開心,收到又開心,雙赢,做得好!
Fion710
|
有冇人知邊間飯商?
patpat234
|
我一直以為啲飯係即日整

邊可能,呢間係大飯商,廠房係新界,供應全港幾百間中小學,當每間小學6級食晒,平均一間學校都最少700個飯,中學初中3級當350個飯。
只計1:1 中小學各100 間,全港加埋已經超過10萬個飯盒,邊可能即日做。
wcpcelia    發表於 18-9-18 15:27
patpat234
|
Fion710 發表於 18-9-18 12:17
有冇人知邊間飯商?

泛亞飲食集團
小寶貝兒
|
我一直以為啲飯係即日整
一DD啦, 我以前做過家長義工去參觀飯商, 有D就係即日整(即係朝早6點前煮好晒飯, 10點前包裝好晒出車), 有D就係之前預先整定, 到果日翻熱, 類似叮叮飯咁