自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

kk1979 發表於 18-9-19 15:59
我小朋友都食過呢間既飯, 佢次次都話白汁似jelly, 飯就硬既。 果時選飯商,呢間整得好好味,因為即整嘛, ...

仔仔學校係丹尼, 呢間OK嗎?

水晶宮

好媽媽勳章

我小朋友都食過呢間既飯, 佢次次都話白汁似jelly, 飯就硬既。 果時選飯商,呢間整得好好味,因為即整嘛, ...

飯硬因為唔係白飯係紅米飯果類,白汁係好水極小啫喱狀。
我地義工會經常係無通知情況下返學校試飯的。
「知足者,常樂也;不知足者,富亦憂。」

男爵府

仔仔學校係丹尼食品, 呢間OK麻?
謝謝~

水晶宮

好媽媽勳章

我地學校揀飯商時 家長義工唔會知啲飯餸係邊間,因為每次都同一時間試幾間去俾分

子爵府

patpat234 發表於 18-9-19 16:15
我地學校揀飯商時 家長義工唔會知啲飯餸係邊間,因為每次都同一時間試幾間去俾分
...
我地試食時都唔會知邊個飯商.
同埋我們有陪食飯既義工媽媽. 都真係食得出白飯都係硬既,
白汁擺得耐, 加熱得唔夠,都會係似JELLY的,

所以到佢合約滿後都唔再叫佢黎比我地試食.

男爵府

點解回覆左呢個POST都冇左既?

PS:仔仔學校係丹尼食品, 有冇人知係點架?
謝謝~

男爵府

仔仔學校係丹尼食品, 有冇人知係點架?
謝謝~

大宅

kk1979 發表於 18-9-19 14:36
係呀.一講比人DELETE呀..

好似唔想比人大事宣揚係隔幾日既飯

有家長食左尋日的飯,先明白小朋友係學校的飯盒係幾難食,話伴飯的蔬菜粒硬,未煮熟。

子爵府

ronaldlcm 發表於 18-9-19 16:38
謝謝~

丹尼okay架。
我記得小女一年級食呢間,仲有pizza餐。
我女話好味的。
但唔知係即日煮定隔夜。如停課無返會退$

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

幸好我仔未食過這間,隔幾夜的飯訂左的家長真係要考慮下會唔會轉飯商。

翡翠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

jyjy1684825 發表於 18-9-19 14:37
我地去7仔買果D都係雪藏翻丁架啦,無問題嘅,真空密封雪好又衛生。

你會唔會日日食7仔包裝飯?

人仔細細日日食隔夜飯我覺得好有問題囉

似乎得你覺得無問題,你是飯商老闆?

侯爵府

karenlyk 發表於 18-9-19 17:47
你會唔會日日食7仔包裝飯?

人仔細細日日食隔夜飯我覺得好有問題囉

我都想係老闆,咁我就100%向妳保証我嘅出品健康有營,唔會食壞D细路。
不过我唔食7仔,因為有味精呀!

珊瑚宮

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 睛靈勳章

KittyMelody1 發表於 18-9-18 11:58
即係好早已經做左,一路雪住?

參觀過飯商工場。都係今日一盒盒整定涼後放雪櫃,明朝只是翻熱工序10點幾入暖箱運輸通常11點半至12點已到學校

水晶宮

好媽媽勳章

ronaldlcm 發表於 18-9-19 16:38
謝謝~

早幾年飯盒內成日有小昆蟲 ,近年唔知

水晶宮

好媽媽勳章

kk1979 發表於 18-9-19 16:20
我地試食時都唔會知邊個飯商.
同埋我們有陪食飯既義工媽媽. 都真係食得出白飯都係硬既,
白汁擺得耐, 加熱得 ...

加熱一定夠,阿女學校同廠房只隔幾分鐘腳程,好多時到開飯啲飯都仲係熱到食唔到。
白汁變啫喱可能係放耐左。
不過轉左飯商都係好事,食1年都悶爆

珍珠宮

王國教室勳章

其實有飯盒係即日做,全新鮮食材無味精,有好多餐單揀仲好健康,但貴至少一倍,好多學校都唔會揀呢間。

大的供應商就無辦法即日整,太大生產量又要減低成本

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

小寶貝兒 發表於 18-9-18 12:23
一DD啦, 我以前做過家長義工去參觀飯商, 有D就係即日整(即係朝早6點前煮好晒飯, 10點前包裝好晒出車), 有D ...

即係啲員工要凌晨開始整

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

雖然 隔左幾夜, 但起碼好過浪費

首頁

尾頁

跳至