小朋友幾歲唔再鍾意去公園?

pizzafat
|
見身邊親友仔女好似升左上小學一二年級後就唔再鍾意去公園,鍾意玩手機睇電視,其實個人覺得係父母造成

請問如要同初小小朋友去玩,需有咩地方比較適合?
hippoo
|
pizzafat 發表於 18-9-18 11:33
見身邊親友仔女好似升左上小學一二年級後就唔再鍾意去公園,鍾意玩手機睇電視,其實個人覺得係父母造成

請 ...

父母造成
Huihuiiuh
|
唔只公園, 可以去圖書館, 運動場, 行下山, 義工, 都好多野可以做
yamaneko
|
其實上小學之後,最可能是公園裏沒有同歳的朋友仔一起玩,所以唔中意去羅。小學時開始發展社交,朋友比任何設施吸引。
IloveJJ
|
pizzafat 發表於 18-9-18 11:33

請 ...

我啲仔無打機,初小我仍然日日放學俾佢哋去公園玩。但上小學後,佢哋唔會滿足於滑梯鞦韆單車,會鐘意啲互動遊戲,例如乒捉賊,捉迷藏咁,咁要有幾個先玩到。所以去到小三四,我改咗同佢哋打下羽毛球乒乓球咁,而家連單車都好少踩,係去沙田大埔先踩,响公園就唔喜歡了!
怪獸青BB
|
3歲,因為1歲之後去得多,d公園好多一式一樣,所以都唔鐘意去玩,要帶佢去遠d特別d嘅先得
jeanne1120
|
下唔係呱,咁細個就唔鍾意去公園?
我小朋友今年小六,都仲會去公園個喎
不過佢鍾意去外國的公園多d,因為夠複雜;香港那些佢會嫌太簡單,但有些較大型的如鰂魚涌公園、圓方那些,佢都仲鐘意玩!

外國那些,我見好多小朋友十歲左右都仲玩緊,不過佢地會玩d勁野,例如爬上好高的架等
wcpcelia    發表於 18-9-18 15:39
happybebebe
|
七、八歲
唔係話咩父母做成
而係個場太多細小朋友,走埋去佢自己覺得幼稚
第二,開始識玩運動,例如單車、打波、游泳,就想做啲同少年/大人都做到嘅運動,佢哋自己都唔再想喺遊樂場hea
happybebebe
|
七、八歲
唔係話咩父母做成
第二,開始識玩運動,例如單車、打波、游泳,就想做啲同少年/大人都做到嘅運動,佢哋自己都唔再想喺遊樂場hea
patpat234
|
香港果啲過左初小真係好小去,因為有好多細 bb怕會撞啲啲 bb.
但去到外地,我仔升中三果年都仲可以玩得好開心
1998Ruby1998
|
我上高小就「戒公園」,因為冇同齡朋友同埋要準備呈分試。以前好鍾意玩新世紀廣場,仲好渴望去隔離勁 d 果個場。可惜唔開同埋多左 BB 設施,唔好玩。

外國公園好玩,上大學同朋友一齊玩,玩足 2 小時。
新秦先生
|
小學生唔喜歡到公園玩既情況,一直要維持到高中先會有所改革.除公園外,冇咩設施平台花園都好受學生歡迎.
新秦先生
|
1998Ruby1998 發表於 18-9-18 13:01
我上高小就「戒公園」,因為冇同齡朋友同埋要準備呈分試。以前好鍾意玩新世紀廣場,仲好渴望去隔離勁 d 果 ...
重點咪就係朋友囉. 我後生果陣係天台坐吹一晚風唔訓覺都係咁啦~
happybebebe
|
新秦先生 發表於 18-9-18 13:04
小學生唔喜歡到公園玩既情況,一直要維持到高中先會有所改革.除公園外,冇咩設施平台花園都好受學生歡迎. ...

咪講呢啲
夜晚公園都好多夜青飲酒
ilikethis2005
|
上小學之後已經唔鍾意。
有同學仔或者朋友陪都會玩陣,不過都唔會玩公園設施架喇。
ilikethis2005
|
happybebebe 發表於 18-9-18 12:40
七、八歲
唔係話咩父母做成

正確。
Playhouse,公園果d真係請都唔去。

新秦先生
|
康民署果D死人公園,跑唔得訓唔得草地唔行得,有次我見個女人落架生寫生都話唔得,玩馬騮架,D中學生又係落幾件架生玩下街頭健身又話唔得.....
dede2005
|
升小後返全日,放學回家做功課,沒有時間落公園,同齡的隣居朋友仔也一樣。
Cowboy100
|
香港既公園太悶,好玩少少得圓方,寶康公園
youhello507
|
手機電視等毒藥,我嚴格限制使用時間