【消委會】警告勿濫用維他命 孕婦攝過量葉酸或令嬰兒自閉

cy101
|
Mrs.YeungMeh
|
唔知點解一見到呢個題目,我就好自然諗起一位女藝員
cy101
|
Mrs.YeungMeh 發表於 18-9-18 11:38

mislcshan
|
其實適可宜止,樣樣食太多都會有反效果 我之前識個孕婦 1日食超過10樣維他命 ,佢b現在1歲半無問題 ,但真心覺得邊有咁需要食 咁多樣
vivibabyvivi
|
Mrs.YeungMeh 發表於 18-9-18 11:38

vivibabyvivi
|
mislcshan 發表於 18-9-18 11:55
其實適可宜止,樣樣食太多都會有反效果 我之前識個孕婦 1日食超過10樣維他命 ,佢b現在1 ...

以前媽媽group 有個媽媽一買買30樽,早午晚食足,有冇需要食咁多
C.Humphrey
|

QY08040408
|

碎碎
wynnehung    發表於 18-9-18 17:18
wcpcelia    發表於 18-9-18 14:53
poodlema
|
原來多咗自閉因為咁⋯⋯唔怪得大肚時醫生話食一粒綜合便可⋯
choco_soup
|
vivibabyvivi 發表於 18-9-18 11:58
以前媽媽group 有個媽媽一買買30樽,早午晚食足,有冇需要食咁多

bk 都有大肚媽媽問食唔食乜乜乜維他命好。

答佢唔好食太多或問健康院姑娘

佢都堅持想食咁多維他命,話唔食好似對bb 唔好,

話題已完,再勸佢都浪費時間。
feifei_baby
|
我個醫生都係咁講,所以兩胎都係頭幾個月食葉酸,之後醫生已經冇開葉酸,只開其他supplement
jasmineoj
|

我都係諗起佢,食咩都食幾倍
Pink_Cake
|
choco_soup 發表於 18-9-18 12:02
bk 都有大肚媽媽問食唔食乜乜乜維他命好。

答佢唔好食太多或問健康院姑娘
唔怪得咁多自閉小朋友
有$人病呢D 叫.
愈緊張愈出事!!

yurijm
|
食太多會自閉
我諗好多人都以為食多咗,會自然而然排出
我真係聽過有媽媽係咁講
除了食維他命丸,仲成日飲滴雞精、肉汁
kururuchi
|
最近都search緊邊隻維他命好
諗緊呢隻好無

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
KittyMelody1
|
唔怪得依家咁多自閉,讀寫障礙果D啦 ,以前邊有咁多問題兒童。。。
激烈的海狗
|
cy101 發表於 18-9-18 11:34
https://hk.news.appledaily.com/local/realtime/article/20180918/58694202

一向都唔食唔信呢啲所謂補充品
tester5
|
真係唔知食過量有呢個情況喎。
不過以前醫生開既葉酸好難食,太大粒,每次食都想嘔。我都未必會定時食。
激烈的海狗
|

硬膠面葉碎碎
小華子
|
大肚時淨食葉酸咋,其實我自己本身根本唔鐘意吞藥丸。