我嘅財政情況適唔適合有bb?

loplop489
|
我同我老公人工,每月扣埋飲食住行供樓保險開支,約有$10000剩。

有一層樓私樓供緊,兩個人户口加埋有20萬到。我同我老公mentally同physically都ready, 但財政狀況就未有好大confidence。請問有無人財政狀況同我差唔多,都已經有bb?
李露眉
|
無話幾多夠,睇你點養,兩個有穩定工作就無問題
lojo11    發表於 18-9-18 16:54
katieng116
|
生BB。錢是重要

但其實。生完之後係邊個照顧

辭職?工人?長老?都係考慮因數
mysterious22
|
我覺得OK,不過你要諗埋生左出黎邊個湊,請工人湊B到時可能會月月清,要計下條數
TinyTomato
|

我覺得OK

Nicole-hui88
|
最緊要係有無人湊
wcpcelia    發表於 18-9-18 15:08
tester5
|
loplop489 發表於 18-9-18 11:39
我同我老公人工,每月扣埋飲食住行供樓保險開支,約有$10000剩。

有一層樓私樓供緊,兩個人户口加埋有20萬 ...

你地對小孩子有冇耐性、有冇愛心?願唔願意犧牲自己私人時間?可唔可以捱夜唔訓覺?

照顧方面點安排?如果四大長老湊,有冇共識?有冇傾過?如果佢地最終唔肯湊,你會點處理?香港育嬰院好少位,請姐姐有冇房間呢?請多個姐姐預6000一個月,可負擔嗎?
唸唸如果可以盡父母的責任,就go ahead~~
123cheers
|

我覺得OK呀! 不過你預依家saving果$10000/month之後會用哂, 好難再儲錢。
所以手頭上的saving就要睇緊D..
不過年年加人工, 之後會愈來愈鬆動可以慢慢再儲返錢的!

如果想去私家生仔&讀私校, 就早生早著數, 因為年年加價呀
是是但但
|
我覺得夠呀!
不過係生佐BB後, 冇乜錢剩。

你地條件OK, 係爭在邊個湊姐。
如果長老湊, 就冇問題啦, 最多係睇住得近唔近;
如請工人, 記得陀緊B時好開始請, 因只少2個月, 有時請海外, 要更耐。
如排育嬰院, 好FULL, 要陀緊時好去問定排定, 重要諗下BB病了,邊個做BACK UP?
loplop489
|
tester5 發表於 18-9-18 11:59
你地對小孩子有冇耐性、有冇愛心?願唔願意犧牲自己私人時間?可唔可以捱夜唔訓覺?

照顧方面點安排?如 ...

我超鐘意小朋友呢
lojo11    發表於 18-9-18 16:54
|
我同我老公人工,每月扣埋飲食住行供樓保險開支,無$10000剩。生左兩件~
Ada2288
|
淨一萬都夠啦,最緊要係對小朋友有耐性,願意付出時間同心機照顧小朋友,要諗定想請姐姐定排育嬰院,要早啲凖備,定或者長老湊
幸福謝師奶
|
我都冇錢剩,都係生左2件😝
你有10000剩,夠曬la
newspaperhang
|
唔係人地話你地適唔適合,係你地自己認為每個人準則都唔一樣,點先知邊個講得岩
如果咁都決定唔到,點做父母
vpo0615
|
諗清楚...如請工人湊, 每月又使咁一筆; 將來小朋友如讀私立幼稚園/小學/中學 + 興趣班外補, 又一筆....
haha_13
|
本身淨1萬儲已經好好
但你預計生仔後無錢淨
仲要唔好打算遲辭職唔做
wingwing515
|
你唔要求小朋友讀私幼,用貴野,基本上係好夠用
tester5
|
loplop489 發表於 18-9-18 12:15
我超鐘意小朋友呢

鍾意係一回事,耐性又是另一回事、EQ更是另另一回事。孩子不是時時都咁可愛呢。
不過,鍾意小朋友,都係一個好開始。
moniko
|
你預左, 到時衣食住行唔會係而家咁分配, 會以BB行先。 所以唔知總數人工幾多, 好難講。
IloveJJ
|

幾多錢唔係問題,有無自己一家居所?有無人湊?先最重要