自由講場

跳至

首頁
12345...13

尾頁

大宅

回覆樓主:

千祈唔好去寵物店買寵物。佢哋繁殖寵物嘅方法好唔人道。

其實你養寵物都預咗花時間花心思去照顧佢哋。唔通畀多少少時間做家訪都唔可以?如果咁耐咁冇耐性,你又係唔係適合養寵物呢?

就算 真係有一兩個義工故意刁難, 其實都有好多其他機構可以選擇 。真係冇必要去幫襯 寵物店。

伯爵府

我家貓貓都係領養、只係想上來睇過一次窗網、有啲位都要執、之後都係影相比義工睇。

基本上大部分義工係想知領養者屋企是否正常(會否太多雜物冇空中)。 有心領養無家可歸貓貓就唔怕煩。

個人不讚成買寵物、因為有供有求、繁殖過程根本低虐蓄。

男爵府

tell-me-y 發表於 18-9-18 11:53
一定要家訪, 係一定
我提議影相比佢,代替家訪都話唔接受

你唔接受可家訪咪唔好領養,佢哋家訪都係想保障小動物。他們會約你時間,你ok時才家訪,試問如何”隨時隨地”?

利申,我有領養小狗,有接受家訪

大宅

一定要家訪, 係一定

其實比佢上來一次

之後唔比都得

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

一定要家訪, 係一定
n年前我都領教過....怕左佢地,所以到家陣暫時唔敢養
什麼都也自有它盡頭 別要逝去才珍惜今日所擁有

子爵府

crazygal 發表於 18-9-18 13:37
千祈唔好去寵物店買寵物。佢哋繁殖寵物嘅方法好唔人道。

其實你養寵物都預咗花時間花心思去照顧佢哋。唔通 ...

唔係唔夠耐心而係個人私隱問題
對方係陌生人來架啵

我都唔想朋友無喇喇上我屋企啦!何況係陌生人?

不過睇晒上面的留言, 我明白原來有害群之馬扮好心去申請領養。 我都會考慮比義工上來家訪。

大宅

tell-me-y 發表於 18-9-18 14:06
對方係陌生人來架啵

讚。代毛孩多謝你

禁止訪問

子爵府

tell-me-y 發表於 18-9-18 14:06
對方係陌生人來架啵

義工都冇得考牌
真係會有害群之馬

多謝你支持領養

子爵府

2018父親節勳章 開心吸收勳章

yurijm 發表於 18-9-18 13:10
要小心
我有朋友俾貓義工家訪時偷咗隻撈同一堆毫子(放係玻璃杯,成隻杯拎走)
過幾日睇屋企cam先發現
呢個時候就會有人出來講呢班人只係害群之馬架喇
義工個頭頂不嬲都有光環
我要我 盛放心中 快要熄滅的花火
我要我 救活命中 快要逝去的英勇

公爵府

佢地咁巴閉,咪自己拿住貓狗慢慢養,我俾錢買就係客人,唔洗受d無謂氣
所有事物,當你知道它不是真的時,它就不會令你痛苦。

翡翠宮

畀面勳章

去愛協係咪冇咁多要求同規則?
日日是好日

子爵府

回覆樓主:

唔接受就去機構囉!佢哋有自己規則,影相喎求其影張話自己屋都得㗎!咁佢出發點係保護返小動物,佢哋義工唔係收你錢。你唔同意唔駛咁喎

想乾手淨腳,咪去愛協嗰啲。我都在愛協領養過,無乜問題唔錯。

子爵府

mother904 發表於 18-9-18 15:15
去愛協係咪冇咁多要求同規則?

我去愛協都一樣, 去過一次, 可能果次我黑仔。

我去灣仔, 個位吊腳到暈, 正值中午, 熱死辣辣去到已經一身汗。

在領養房個照顧貓貓的職員問完我屋企背景後, 我話我有兩隻貓, 想搵多一隻黃色bb 貓, 佢已經話晒事好似老細一樣, 其實我連表格都未填,佢好似已經審批完畢,叫我唔好申請住, 勁sell 我考慮領養成貓, 好處係bla bla bla......正一揸住雞毛當令箭。果個staff 都唔係鼓勵人領養個格。 正k 型。

我下次再去, 千祈唔好比我又遇到呢個人。

子爵府

anyuser18 發表於 18-9-18 15:19
唔接受就去機構囉!佢哋有自己規則,影相喎求其影張話自己屋都得㗎!咁佢出發點係保護返小動物,佢哋義工唔 ...

我無你咁好彩, 個職員阿之阿左好多聲氣⋯⋯
不知所謂。

大宅

ahpoo 發表於 18-9-18 12:35
我係成功領養者,唔知你選既機構係咩,但我覺得上黎睇都可理解,但一定要預約同埋滿意後就唔需要無啦啦再 ...
我試過去群貓會睇中咗隻想領養
點知個義工查家宅咁,又要知咩職業又要知收入,又要知係咪買樓
最乞人憎係,我啱啱新婚,佢就串77話咁你遲啲生b 唔會棄貓
我話唔會囉我自己養咗廿年貓,我知冇影響
佢勁串咁話:你而家講就咁講啫

根本好多呢啲義工都心理有問題
自己將堆貓困喺籠度就覺得自己好愛貓
其實只係享受啲小動物需要佢地

最後咁啱有朋友執到貓b 所以我都廢事睬呢啲義工

大宅

我有做領養家訪,想借個位share我哋嘅難處
一般會兩位義工家訪,因為得一個義工可能會有bias, 兩個會公度啲,而家兩人家訪有咩事有個照應

義工一般有正職,時間要大家相就同睇地區安排

我哋有時去古怪地方都真心驚(要禁區紙,到去係垃圾屋,其他家人充滿敵意,村屋好多山狗、入到屋滿天神佛等等), 我家人都好擔心,但一心為動物尋家同全身而退都要頂硬上

屋企環境安全合理當然一次pass, 但如果唔合格要改善(例如露台冇門), 會希望整番好,簡單嘅一般交相就可以,大工程當然會上去望多次

大宅

領養成功後一般冇咩問題,久唔久send啲相比我哋,動物同主人正正常常我哋都唔bother打擾人,自己都周身唔得閒,點會成日走上嚟

試過成功領養後拆咗我哋要求裝嘅窗網跌死咗隻貓,我哋家訪除咗睇家居環境都會留意吓佢哋一家人有冇古怪,太多例子不能盡錄

家訪嚴格係因為大家中招大多,貓狗返屋企後走失同因為疏忽而死都試過,情侶分手留底動物喺單位各自搬走/就咁放出街都有,如果出領養唔盡力留意果家人係點真係唔得

PS, 我冇問過人賺幾多,公屋村屋私樓都去過冇bias, 係房協唔得因為公契唔比養動物家訪唔會批

子爵府

CaramelLatte 發表於 18-9-18 15:31
我試過去群貓會睇中咗隻想領養
點知個義工查家宅咁,又要知咩職業又要知收入,又要知係咪買樓
最乞人憎係, ...

我都想執一隻返來養, 費時睇人面色, 義工機構仲話要出示住址證明, 證明家訪的單位真係自己住的地方, 以防係問friend 借來做樣wor, 申請隻流浪貓真係難過申請政府樓呀。

水晶宮

一定要家訪, 係一定

有心領養不會介意!

首頁
12345...13

尾頁

跳至