自由講場

跳至

首頁
34567...13

尾頁

禁止訪問

男爵府

睛靈勳章

tell-me-y 發表於 18-9-18 20:27
最初最初我係想領養
跟著我放棄左
走去買依家呢兩隻返來

http://www.lap.org.hk/
你去呢度睇下先啦, 見得太多繁殖動物既悲慘個案, 你唔會想成為幫兇既

大宅

回覆樓主:

我隻二仔都係領養返來。一次家訪後就冇上來。之後有問我攞過相。

其實義工都好忙,如冇乜問題真係唔會得閒煩你。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

ahpoo 發表於 18-9-18 12:47
正確!所以我真係好唔明果d話情願買都唔想俾義工煩既理論好易理解為我令願唔好慳果d錢都唔想俾人煩 ...

所以米比人reject

大宅

回覆樓主:

我多年前同一間機構領養貓,他們要求我去5次探訪才可領養,以示誠意及同隻貓聯絡感情。那機構離我家車程來回要3個鐘,但我有心領養所以無問題,後來我去了3次後已經比我接走隻貓,現在還在養。
我以後也會支持領養,有心養寵物其實開頭麻煩一點也沒所謂,因為之後十多年你需要付出更多愛心、時間照顧牠,當然得著會更多!

子爵府

新秦先生 發表於 18-9-18 20:57
拿,我再自己去回應番自己,趕客,係岩架,如果我就係CEO,我都會鼓勵同事去趕客.

你認真諗下我講既野啦,諗通左 ...

我知道點解義工會咁煩,
因為他們想靠一味煩來趕絕d 運吉的人,
所以剩餘下來肯依照規矩去領養的就是真正有心人。

但過程中都會嚇走我呢d 有心但又怕麻煩的申請者。

男爵府

回覆樓主:

貓義工又係有啲煩野,家訪一次萛啦!又話一定要攞兩隻,吾可以一隻,新手都甘話,根住又吾比你細過半歲個啲。好煩最後都係買。

子爵府

bubu7 發表於 18-9-18 20:56
我之前又係咁,想睇睇寵物先,但佢掉番轉要家訪先,大家唔識未見過面比你入屋,要人地理解咁做係保護動物 ...

係囉咪正正係咁至蝦怕人嘛
幾千蚊買一隻我又唔係比唔起
都係想做好心收養流浪貓啫。

翡翠宮

回覆樓主:

我领養咗一隻狗
已經5年
之前話會家訪
但一次都冇訪過

男爵府

2018復活節勳章 畀面勳章

希望大家有心領養的,不要怕麻煩
大家都係為左d可憐的遺棄或流浪動物,
d義工都係希望幫佢哋揾到真正的好主人,
因為别有用心及冇責任感的人多的是
實在不希望可憐的小毛孩,再一次受傷害

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我細佬在 FB 找到貓義工, 前後祇來了家兩次, 連最後一次是送貓咪來家
貓義工咁小心也是有原因的 之後我細佬也有 sent 相 update
隻貓咪有什麼事都貓義工是非常願意作答 還親自來家餵藥
樓主其實你也多體諒貓義工吧!有一些是真心想幫貓咪的
Everyday, in every aspect, I become better & better. I always love myself.

I am totally open and receptive to all good.

伯爵府

tell-me-y 發表於 18-9-18 22:19
係囉咪正正係咁至蝦怕人嘛
幾千蚊買一隻我又唔係比唔起
都係想做好心收養流浪貓啫。

咁講啦,大家有大家立場,坊間網上領養多數要家訪。大機構spcx 要住址證明,有d 不需要的只影相片便可,條線接受唔到咪由佢,何苦為這事而糾結呢

大宅

回覆樓主

我買了2隻貓,
買之前真係有諗過領養,
唔想助長冇良商人,
但真係個過程太煩了,
所以最後都放棄。

子爵府

kittynleo 發表於 18-9-18 22:49
我買了2隻貓,
買之前真係有諗過領養,
唔想助長冇良商人,

即係同我一樣

伯爵府

kittynleo 發表於 18-9-18 22:49
我買了2隻貓,
買之前真係有諗過領養,
唔想助長冇良商人,

我又咁睇,唔一定話買就點點點,領養的就一定乜乜乜,無意思喎,好好照顧一生一世問心無愧就得啦。如果我去買,會去有齊曬牌照果d 買,做足功課,漁護署有資料的,新聞果d 係非法繁殖場。

Juho    發表於 18-10-18 11:09

子爵府

我有次想領養貓貓,佢話一定要裝纱窗,但我住屋嘅,加上我有養狗,裝紗窗都無用,因為我啲狗狗要自由出入花園去厠所⋯義工們就話一定唔得,又話我養狗怕嚇親貓貓⋯大佬,我啲狗一直同貓貓和諧相處,我前後養左3隻貓,分別由17-21歲至離開我,亦一直貓狗共螎⋯⋯结果唯有放棄,去左寵物店買有時我都覺得佢地d條件好苛刻
我係bearbeardo

大宅

Kristytracy 發表於 18-9-18 22:13
貓義工又係有啲煩野,家訪一次萛啦!又話一定要攞兩隻,吾可以一隻,新手都甘話,根住又吾比你細過半歲個啲 ...

係 我同義工解釋新手好多野去學 暫時真係無辦法照顧好2隻
之後得到回覆就係你唔適合

大宅

tell-me-y 發表於 18-9-18 21:59
我知道點解義工會咁煩,
因為他們想靠一味煩來趕絕d 運吉的人,
所以剩餘下來肯依照規矩去領養的就是真正 ...
到底係測試有冇心,定啲義工自己本身就麻煩
真係佢地自己先知

總之我就見過鬼怕黑

我自問比嗰啲困咁多隻貓喺籠嘅義工更加錫自己啲貓
只係覺得畀呢啲義工困住嘅貓其實好慘,有心人嚟養都俾佢地趕走晒

珍珠宮

想起多年前,我契媽想領養多隻狗,佢係原居民,住果度無車位,果個義工話佢無車位吳方便,又話佢間屋太大怕隻狗走失,又話佢本身有養狗會分薄左對新狗的愛,就拒絕申請

大宅

dogdog918 發表於 18-9-18 23:41
我有次想領養貓貓,佢話一定要裝纱窗,但我住屋嘅,加上我有養狗,裝紗窗都無用,因為我啲狗狗要自由出入花 ...

仲麻煩過啲奶奶揀新抱呀

你住大屋又唔得呀話有高櫃危險你住細屋又唔得呀佢話啲貓冇地方住
你有花園又唔得呀話會走失
你有錢又唔得呀佢話你要返工唔得閒理啲貓
你冇錢又唔得呀佢話你冇錢帶貓睇醫生
你新婚又唔得呀佢話你會生B跟住會丟貓
你有小朋友又唔得呀佢話你小朋友如果敏感會丟貓
你有其他貓又唔得呀佢話你啲貓會蝦新貓
你冇貓又唔得呀佢話都唔知你識唔識養

最好個個好似佢地啲義工咁,單身冇嘢做,間屋唔大但又大把錢日日喺屋企睇住啲貓

首頁
34567...13

尾頁

跳至