自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

畀面勳章

tell-me-y 發表於 18-9-18 17:45
我沒有攻擊義工之意, 只是領養路難行, 感到無奈而已

不如你講下,你想領養點樣的貓 一街都係被棄的貓狗鼠兔魚龜......梗會遇到啱緣分的

公爵府

CaramelLatte 發表於 18-9-19 01:38
仲麻煩過啲奶奶揀新抱呀

你住大屋又唔得呀話有高櫃危險你住細屋又唔得呀佢話啲貓冇地方住

仲有租樓都唔得架,我試過有個義工話「驚業主唔比養所以租樓唔得」
我住唐樓,可以養的,其實個義工間所謂「貓舍」(睇相係籠疊籠嚴,環境唔見得好)都係唐樓,根本冇法例話唔養得寵物。我業主從來都冇上過我屋企,唔會干涉我私人生活,點會唔比我養?
結論係,佢自己養飽佢啦,難為佢啲貓狗籠疊籠咁,分分鐘仲慘過响街。

男爵府

有啲義工,你同佢講明唔會生仔,佢都唔信,真係要攞堆避孕套俾去睇先安樂咩

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

lingfu 發表於 18-10-18 12:25
隔離壇之前見到有人講俾人領養半年
一個唔該就話個個人養得唔好搶返返來養
係為貓狗好定痴鬼咗咋

呢單好難評論因為太少資料
但係義工收得返,個領養人應該好大問題
如領養人早出晚歸,冇時間帶隻狗出街, 隻狗好慘。有啲人養咗狗先知原來狗嘅破壞力好大 所以長期將佢哋困籠, 收工返屋企先放佢哋出嚟一陣, 隻狗又係好慘。

一句講曬其實好多人都唔適合養貓狗, 所以咁多人棄養。

水晶宮

畀面勳章

tell-me-y 發表於 18-9-19 06:51
我剛剛同呢度寵物版的姐姐傾完,
一早已經話想要領養一隻,
都未傾到最後約見已 ...

B K寵物版搬咗去邊?我揾唔到 我遲D有貓B B想送出

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

milk323 發表於 18-10-18 12:33
仲有租樓都唔得架,我試過有個義工話「驚業主唔比養所以租樓唔得」
我住唐樓,可以養的,其實個義工間所謂 ...

租樓唔適合養我絕對贊成
一隻寵物大約有十年以上壽命, 好多棄養就係因為上公屋, 業主唔比養等等原因, 我都聽過因為有隻大狗而租唔到樓, 你都知而家租盤幾少, 好多時啲人就係咁所以放棄隻狗。

珍珠宮

vet 發表於 18-10-18 12:20
一定要,唔係隻貓會玩玩下跳落街跌死。

我好明白貓係有機會從窗跳落街。

但我養過兩隻貓,間屋真係連窗花都無。兩隻都識得窗外是很高的地方,不會跳下去。當然一開始有抱貓貓去望下有幾高,教佢唔好跳出去。唔只咁樣,我哋就算開大度門,貓貓也不會走。當然咁樣唔代表所有貓都學得識。
但比我都會有少少卻步要裝晒所以野先可以領養。

純討論咋,我並非反對動物組織有這些要求。

子爵府

701003 發表於 18-10-18 12:39

聯絡我比資料我得嗎?

水晶宮

畀面勳章

vet 發表於 18-10-18 12:41
租樓唔適合養我絕對贊成
一隻寵物大約有十年以上壽命, 好多棄養就係因為上公屋, 業主唔比養等等原因, ...

無錯,租套房/床位果D人,我唔會俾佢領養!

子爵府

回覆樓主

仲有要add Facebook, 及更新相片!
又要全屋安裝貓網,(連不會開的窗也一律要安)
而家訪仲要「不定時」!
就算「99 」等人常上我家探訪,我都不喜歡!何訪外人仲要不定時!
所以怕怕!

公爵府

701003 發表於 18-10-18 12:39

放咗入去"興趣嗜好"入面

水晶宮

畀面勳章

tell-me-y 發表於 18-10-18 12:43
聯絡我比資料我得嗎?

類似呢隻咁,黃白毛,有四隻,全部男仔,但未戒奶,人手餵養中......要等佢地可以自己食糧,才會送養!

大宅

家訪可以理解亦真係需要,如果機構答案可以加一句話 "通常無乜問題就一兩次都ok" 就無咁嚇人囉,我估事實應該真係咁?
義工真係好得閒咩

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

wan_sosin 發表於 18-10-18 12:42

如果外面有雀仔,佢突然想捉,一下子未必記得窗外好高,意外就係意料之外。

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

701003 發表於 18-10-18 12:48
類似呢隻咁,黃白毛,有四隻,全部男仔,但未戒奶,人手餵養中......要等佢地可以自己食糧,才會送養! :fu ...

珍珠宮

wan_sosin 發表於 18-10-18 12:42

貓對突然會郁嘅嘢會好緊張,當佢會撲嘅時候就唔會記得係窗外,就好似小朋友玩到癲哂連飯都唔食,廁所都唔去,阿爸姓乜都唔知一樣,所以窗網係必須

子爵府

701003 發表於 18-10-18 12:48
類似呢隻咁,黃白毛,有四隻,全部男仔,但未戒奶,人手餵養中......要等佢地可以自己食糧,才會送養! :fu ...

我正想找黃白色貓仔, 需要家訪或什麼其他要求嗎?

水晶宮

畀面勳章

tell-me-y 發表於 18-10-18 13:07
我正想找黃白色貓仔, 需要家訪或什麼其他要求嗎?

窗網必須!絕育必須!
家訪未必!
定期send相必須!

公爵府

701003 發表於 18-10-18 12:43
無錯,租套房/床位果D人,我唔會俾佢領養!

我係租獨立單位囉。單純用係唔係自己物業去決定一個人適合養寵物係好膚淺,私人物業嘅人就唔會棄養寵物嗎?呢個假設同「靚仔一定冇本心」「醜男一定錫老婆」一樣咁無稽。
我自己搬屋呢,都會睇下新屋可唔可以做寵物先至租既,我相信大部分養寵物既人都會,淨係住香港啲外國人咁多養狗,你估個個都買樓?無良心既只係少數,但啲義工就一定係當左你係無良主人先,然後要做100樣野去證明自己唔係先有資格做主人。

不過都唔夠啲義工講㗎喇,佢地最有愛心吖嘛一句「為左啲貓貓好」就係大晒架喇。

水晶宮

畀面勳章

milk323 發表於 18-10-18 13:13
我係租獨立單位囉。單純用係唔係自己物業去決定一個人適合養寵物係好膚淺,私人物業嘅人就唔會棄養寵物嗎 ...

好多義工做到精神分裂咁,一路呻貓狗出唔到,一路挑三揀四唔肯放手 太投入扮救世天使,忽略咗同人之間的正常溝通

首頁

尾頁

跳至