唉!廿歲女俾人叫做姨姨....

gloriawu.
|
啱先有個媽媽拖住個女入黎,一入黎佢媽咪問我野就叫我做姨姨...之後佢地買完野個小朋友又笑住咁講“唔該姨姨!”...我先20歲,估唔到會咁快俾人叫做姨姨個媽媽個態度幾好,睇落唔似專登~
其實我都有同事一開始以為我30幾歲,唔通女人到左20歲就急速衰老係真嘅?!
kitling33
|
咁你覺得自己似唔似姨姨 定係小朋友童言無忌咋
pancake65
|
通常遇到呢類客,我都會即時黑面同睥住佢
cindy8888
|
回覆 gloriawu. 的帖子

唔洗咁在意既,其實姨姨都唔係好老姐,阿嬸先老
cinda72.
|
咪玩啦,廿歲叫老
asweetmom
|
在内地,成年女士都叫阿姨。年紀大的,叫老阿姨。
窩心行
|
回覆 asweetmom 的帖子

做下護膚啦,好有效架,用d簡單嘅就OK,我用1支水+1支精華,用埋洗面膏就搞店,facial都唔使做咁密
gloriawu.
|
回覆 pancake65 的帖子

咁樣做驚俾客投訴...你知有d香港人幾難服侍架啦唉!其實自己照鏡都睇到塊面暗啞同有好多雀斑,睇落真係似30幾歲咁
seasonbaby
|
gloriawu. 發表於 18-9-19 10:54
回覆 pancake65 的帖子

咁樣做驚俾客投訴...你知有d香港人幾難服侍架啦唉!其實自己照鏡都睇到塊 ...

嘩,廿歲已經有雀班,真係無乜保養,雖然我廿歲嗰時都無保養,但唔會攪到自己咁,快D做簡單保養啦,廿歳好快修復
emimi
|
我中學已經有遺傳性雀斑,但當時充滿骨膠原,雀斑係唔會顯老喎
Lkyfanny
|
我二十歲個時,比個客約二十歲左右,叫呀姐~埋單,佢都痴痴地。
窩心行
|
回覆 emimi 的帖子

遺傳性就難搞D,就算清哂都好快有番,護膚必須,我用緊支濆濆都幾好,不過只能令斑斑淡色,要徹底就做唔到喇
hellomiki
|
seasonbaby 發表於 18-9-19 11:30
嘩,廿歲已經有雀班,真係無乜保養,雖然我廿歲嗰時都無保養,但唔會攪到自己咁,快D做簡單保養啦 ...

有d係遺傳㗎,我中學已有雀斑,但唔多,又唔覺老,我覺得顯老睇有無 皺紋 ,法令紋,眼下垂,皮膚有無彈性緊要d...雀斑去打斑咪得囉,皮膚一旦失去骨膠原就好易有皺紋
crystalmakk
|
jm有無定期去做下facial呀?! 女人唔keep好易老架!
mlyuen
|
gloriawu. 發表於 18-9-18 12:12
啱先有個媽媽拖住個女入黎,一入黎佢媽咪問我野就叫我做姨姨...之後佢地買完野個小朋友又笑住咁講“唔該姨姨 ...

樓主唔好咁介意啦,當佢耳邊風咪算囉~

我得幾歲人仔, 就已經係人地表姨,成日姨姨前姨姨後~
其實叫姨姨都好, 好過俾人叫嬸嬸....
我都算早生, 我d妹呀, 十幾歲就俾我小朋友叫姨姨,所以你廿歲叫你姨姨, 其實唔關你老事, 可能人地又係早生, 見開你的面貌似佢地姨姨的年齡,真係唔關顯唔顯老的問題. 人地角度,e.g.我小朋友,8,9歲嗰d先叫姐姐.....

gloriawu.
|
回覆 crystalmakk 的帖子

下,冇呀...其實我仲係學生黎,做一次facial都唔平,更何況仲要keep住做先有用!而且我又驚係咁俾人sell野,平時都係買下護膚品算但唔知應該用咩去雀斑好
Joannechau777
|
gloriawu. 發表於 18-9-20 14:29

下,冇呀...其實我仲係學生黎,做一次facial都唔平,更何況仲要keep住做先有用!而且 ...

得個20歲,唔使去美容院啦,你平時係咪冇做足防曬所以有斑呀?其實咁年輕,我覺得用D清爽的護膚品已經足夠。祛斑我又真冇乜經驗,祛豆就經驗多D
udonnut
|
gloriawu. 發表於 18-9-20 14:29

下,冇呀...其實我仲係學生黎,做一次facial都唔平,更何況仲要keep住做先有用!而且 ...
你可以試bio-Oil, 我平時有斑搽佢都ok的同埋又平...佢好似出左支25ml
Kwokbeauty
|
gloriawu. 發表於 18-9-18 12:12
啱先有個媽媽拖住個女入黎,一入黎佢媽咪問我野就叫我做姨姨...之後佢地買完野個小朋友又笑住咁講“唔該姨姨 ...

小朋友覺得同自己差唔多歲數的小朋友先會叫姐姐。成人就會叫姨姨。佢地唔識分20歲同30歲的分別嫁 叫你ee唔代表你外表真係老嫁傻豬
caliamama
|
老實講個句,我都有小朋友,總之成年嘅女士我都會叫啲女叫佢哋做姨姨,因為我個女得幾歳,大佢幾年嗰啲對佢黎講先係姐姐,所以我覺得你真係唔使咁介懷,有陣時真係同你外表沒有關係的