報紙頭條

cindy618
|

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
moto1357
|
日日負能量,命都短幾年‼

香港人奴性重 , 唔夠膽嘈老細,就嘈政府,無鬼用

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
blackypurin
|
平日又話要民主自決,打完風返唔返又要政府幫你決定
ranchu    發表於 18-9-19 09:23
kee222    發表於 18-9-19 00:36
991129    發表於 18-9-18 15:55
學會放下    發表於 18-9-18 15:24
blackberry
|
而家香港無體諒呢回事
moto1357
|
blackypurin 發表於 18-9-18 13:08

旅居日本香港人分享 :

1、逼爆?我作為每一個早上都要去東京都內的人表示「沙甸魚大法好」。
2、災害多過城邦N倍的扶桑國也只有勞災保險,而且只限員工在上下班時遇到意外時有得賠
3、多災多難的日本,該國政府從不會下令災後地區性休假,日本人也從沒有為此群罵政府無良。哪怕是JR已跪低,日本人還是照樣迫去等車,不是日本人奴性強(所以城邦人是自由民?)而是他們知道第二日的工作桌上將會很「精彩」

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1833642346705441&id=100001790800899
moto1357
|

4、災害中跟災害後的情況不同不用多說,而企業放不放假是商業決定,一旦行政介入,對香港的營商環境、聲譽有多大打擊?都還沒說一日會損失多少億呢!
5、什麼?多少億關你蛋治?那你被扣一日勤工又關人鬼事?那不如叫政府下令全日戒嚴,以免出現有傻仔出門出事要「放假中」的公務員救人啦?噢!對了!不是說自己的命自己救嗎?
學會放下    發表於 18-9-18 15:29
tsung
|
各有觀點與立場,所以百貨適百客
cinda72.
|
moto1357 發表於 18-9-18 13:04
日日負能量,命都短幾年‼

香港人奴性重 , 唔夠膽嘈老細,就嘈政府,無鬼用

香港精神,事事插人
kee222    發表於 18-9-19 00:37
emt1314    發表於 18-9-18 23:14
Sylveon
|
cindy618 發表於 18-9-18 12:35

文匯報果然係好野

panda361
|
共產黨仲有,共產主義去咗邊?
moto1357
|
cinda72. 發表於 18-9-18 13:27
香港精神,事事插人

事事都插,所以依家好多香港人都有精神分裂~

當日大陸因G20用行政命令要求杭州企業休假,都被城邦人笑罵,依家又要求香港政府休假
amychan338
|
moto1357 發表於 18-9-18 13:21
旅居日本香港人分享 :

1、逼爆?我作為每一個早上都要去東京都內的人表示「沙甸魚大法好」。

有好多人根本唔知外面世界係點 ,生在福中不知福
metrochung
|
cinda72. 發表於 18-9-18 13:27
香港精神,事事插人

leon674
|
想講乜?
MsBusy
|
要用自己AL, 自決唔到
ranchu    發表於 18-9-19 09:25
twinstar_baby
|

Exactly!
Icecream17
|
amychan338 發表於 18-9-18 13:58
有好多人根本唔知外面世界係點 ,生在福中不知福

系law,我感恩住系hk,今次政府又準備好哂,如果唔系更加驚
浩霆豬豬
|

我一早都話,要政府越權去宣布停工,咁咪即係認同共產主義
luvkaka
|
回覆 moto1357 的帖子

totally agree
luvkaka
|
浩霆豬豬 發表於 18-9-18 14:25