自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

浩霆豬豬 發表於 18-9-18 14:25
我一早都話,要政府越權去宣布停工,咁咪即係認同共產主義

所以林鄭一直貫徹緊一國兩制,不與澳門同流合污,D人乜鬼都嘈,嘈完又咪想跟大陸嗰套,佢哋跟本就係想共產 ,今次嘈得咁厲害,但下一次就唔敢保証林鄭會唔會呃低了

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

moto1357 發表於 18-9-18 14:35
所以林鄭一直貫徹緊一國兩制,不與澳門同流合污,D人乜鬼都嘈,嘈完又咪想跟大陸嗰套,佢哋跟本就係想共產 ...

其實某啲香港人想走向共產,政府獨裁話事,叫你停工就停工,經濟損失自負,唔可以告政府,
不過除左停工,同時要戒嚴,等啲人唔好出街阻住晒

侯爵府

2018復活節勳章

tsung 發表於 18-9-18 13:24
各有觀點與立場,所以百貨適百客

係㗎。順得哥情就一定失嫂意。點做都死。商家損失,唔通政府賠咩?唉。仲有好多商業因素係我哋睇唔到嘅影響,政府點揹。兩邊都不是人。
只要老闆肯彈性上班,將時間褪一褪,疏導咗一部份人,大家就唔駛逼餐死啦。
我都係打工仔明白工作家庭都好大壓力。呢啲都係非常時期啫。大家肯張張就就會易過渡好多。

公爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

moto1357 發表於 18-9-18 14:35
所以林鄭一直貫徹緊一國兩制,不與澳門同流合污,D人乜鬼都嘈,嘈完又咪想跟大陸嗰套,佢哋跟本就係想共產 ...

最怕有啲人輸打贏要,平時又話要自由民主,但返唔返工都要政府話事,講九千幾次政府無可能越權干涉,都係咁鬧鬧鬧,真搞笑

我要記得幸福......

伯爵府

咁都兜個圈擦中共鞋

仲話社會主義。。中國税仲高過香港…仲社會主義。。哈

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

琥珀宮

cindy618 發表於 18-9-18 12:35

觀點與角度問題姐
其實林鄭太大意,但凡天災過後先見真章

琥珀宮

浩霆豬豬 發表於 18-9-18 14:51
最怕有啲人輸打贏要,平時又話要自由民主,但返唔返工都要政府話事,講九千幾次政府無可能越權干涉,都係 ...

呢個已經唔係越唔越權嘅問題,係根本冇車返工,但d人又走晒出黎呆等唔知可以點。

公爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

mandy952 發表於 18-9-18 15:22
呢個已經唔係越唔越權嘅問題,係根本冇車返工,但d人又走晒出黎呆等唔知可以點。
...

唔知點咁點解唔打返公司,同老闆上司商討對策?特首已經呼籲私營機構老闆要體諒員工,我明白交通問題令大家好憤怒,但呢啲鬧政府都於事無補,都係個句,唔係特首要你返工,係老闆要你返工呀,對症下藥,有乜問題揾返自己老闆係最正路
我要記得幸福......

水晶宮

2018復活節勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

MsBusy 發表於 18-9-18 14:02
要用自己AL, 自決唔到

自己AL唔係用於災後, 用於旅行的

水晶宮

2018復活節勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

mandy952 發表於 18-9-18 15:22
...

其實真係返唔到, 攞一日AL真係無商量嗎? 老闆會唔批兼炒嗎?

水晶宮

Mm233 發表於 18-9-18 14:55
咁都兜個圈擦中共鞋

仲話社會主義。。中國税仲高過香港…仲社會主義。。哈 ...

啲人叫政府用共產主義制度去強行全民休假,唔係兜個圈擦鞋,直情係直接擦鞋

侯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

D報紙又真係充滿負能量,怪不得香港人成日抱怨!

水晶宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

blackypurin 發表於 18-9-18 13:08
平日又話要民主自決,打完風返唔返又要政府幫你決定
講得好
只有父母 用一生的愛 講一種道理
自那天哭一聲 便繫著你心靈
陪著我數星星 帶我探視美景
闡述了和平 灌輸應有的防衛性
還指引我 望事物 用雪亮眼睛

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

如實報導

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

香港是個資本主義亦有d民主的城市。黄絲或泛黄要民主自由,就由老世自由決定公司開開工,由員工自由決定請不請假。

又要多d民主,又要政府強制全港停工,是否雙重性格,一時一樣,輸打赢要?

停工一日的經濟損失,可能有公司告政府索償,到時纳税人孭得起嗎?

政府左右為難,點做都俾人罵。但不停工起碼唔洗賠錢又被商界/黄絲罵係極權主義。兩害取其輕呀。

公爵府

cindy618 發表於 18-9-18 12:35

突然間,
我覺得文匯報嗰份報紙好似係報導緊第二度地方,定係⋯
個記者見到啲唔應該見到啲嘅嘢
禁止用戶名稱、暱稱、頭銜、頭像、簽名欄,帶有商業/個人/團體 宣傳或推介成份,包括圖片、字句、超連結

子爵府

好媽媽勳章

blackypurin 發表於 18-9-18 13:08
平日又話要民主自決,打完風返唔返又要政府幫你決定

水晶宮

感恩仲難聽過粗口!

男爵府

不認同奴性論
只覺港人對工作非常認真

首頁

尾頁

跳至