今次打風冧嘅樹好多都係台灣相思?

jasmineoj
|
至少我果區係,如果係真,咁係咪唔應該再種咁多呢種樹,然後揀過第二種樹去種呢?
tsung
|
我屋苑附近倒塌嘅有唔同品種嘅樹
怪獸青BB
|
咩品種都有倒,但相對棕櫚樹就少d,但棕櫚唔遮陰
|
個風咁大咩樹都死啦,唔好為左個別事件想太多,新樹要幾多年才能成陰?根本唔係樹種問題,係種左之後打理問題,往往出左問題才去處理,咁出事前誰在打理他們?唔係定時淋下水就得,每次坐巴士看見路邊的樹,我都有種可惜的感覺,因感受到佢沒人理,如果處理好一點多一點,佢應該更壯大。
nsychristy
|
怪獸青BB 發表於 18-9-18 17:33

棕櫚樹堅唔冧,因為樹頂唔大唔重,樹幹又柔韌
sf013hk
|
台灣相思本身唔算太受得風, 但亦唔比起桉樹好一點。但最大問題係呢種樹係上世紀 5, 60 年代大量引入。早排已有樹木專家指出呢種樹樹齡到 5, 60 歲樹齡就會好快老化,跟住會慢慢枯死。所以政府都幾頭痛呢個問題。
ICbaby
|
因為太老了 。
1928mickey
|
路牌、燈柱⋯⋯都會斷
goat
|
sf013hk 發表於 18-9-18 17:42
台灣相思本身唔算太受得風, 但亦唔比起桉樹好一點。但最大問題係呢種樹係上世紀 5, 60 年代大量引入。早排 ...
當年係因為呢個品種可以抓緊泥土, 防止山泥傾瀉, 山沱傾瀉係以前香港係好大件事, 近呢十幾年都少左呢個問題(起碼冇乜人傷亡),
只係估唔到樹齡會咁短
JD930
|
tsung 發表於 18-9-18 17:26
我屋苑附近倒塌嘅有唔同品種嘅樹

我都係
daitodum
|
我見比較多嘅係細葉榕同木綿, 其次係鳳凰無同白千層。 不過講真個風咁大咩樹都冧
jasmineoj
|
怪獸青BB 發表於 18-9-18 17:33

松栢好多都‘無事,但都係唔遮陰
Poyau
|
洋紫荊重災 大樹菠蘿無穿無爛
flyinsky
|
D榕樹都勁,可能較大棵
jasmineoj