論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

印傭姐姐做左就快3年,都好錫我啲小朋友但近月發現有時銀包會唔見一二百,咁都諗住可能自己唔知用左啦
但今日奶奶話佢都唔見錢,佢話今朝銀包有2張五百蚊,因為唔使撳錢買餸,
所以好肯定係有二張,但頂頭先發現得返一張,咁屋企得小朋友同姐姐,
所以都肯定係姐姐偷
想問大家會點做?

大宅

回覆 kkaiyu 的帖子

装cam,抓到报警

子爵府

kkaiyu 發表於 18-9-18 13:19
印傭姐姐做左就快3年,都好錫我啲小朋友但近月發現有時銀包會唔見一二百,咁都諗住可能自己唔知用左啦
但今 ...

装佢,我試過,一裝就捉到

或者,以後鎖好,錢對佢係好大誘惑,加上。偷嘢佢哋係閒事

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

試吓mark down number裝佢, 如果唔見, 而証實工人偷, 記住報警。 工人唔會同你講心。

珊瑚宮

銀纸整暗号

不过通常偷左就即交鄰居同鄉收藏。好難捉到佢痛腳

又或收起你家中某處。找到都吳關佢事

報警都無用
玩具萬歲!

珊瑚宮

應係偷錢博即炒

财色兼收
玩具萬歲!

珊瑚宮

所以番屋企前数好自己錢。寫低有幾多。第二朝出門前数多次

手袋银包放主人房 裝C A M。
玩具萬歲!

大宅

我之前冇裝cma,如果依家偷偷裝得唔得?

子爵府

kkaiyu 發表於 18-9-18 23:28
我之前冇裝cma,如果依家偷偷裝得唔得?

間屋係你,裝cam 點會唔得

要工人唔知,技術上要花精神,就真係裝佢,伏佢

裝咗,大大個cam 係度,仲要話俾工人知,就係俾佢知你知佢偷錢,阻嚇作用,如果,装咗cam, 都继續偷(工人可能移開或關cam)影唔到,冇証据,你可以點吖?
最好。都係自己鎖好財物,唔好俾機會工人

好多僱主會因為工人錫小朋友,做嘢ok, 好似好纯品, 就疏於防範工人,記住佢哋係外人。嚟打工完全為錢,唔係嚟揾你做屋企人!

大宅

回覆樓主:

我會炒,之前試下放自己房,但工心總有機會入泥偷同轉偷其他野,仲試過搞到番工出門吾記得拎銀包又要番轉頭遲到

大宅

我今日去買個cam先,如果真係捉到我都會炒,但我真係怕請唔返個姐姐,因為屋企有三個小朋友,好難請

子爵府

kkaiyu 發表於 18-9-19 10:04
我今日去買個cam先,如果真係捉到我都會炒,但我真係怕請唔返個姐姐,因為屋企有三個小朋友,好難請
...

三個又真係好難請,明知偷嘢,對住好難頂。但炒咗,請人又煩,如果怕煩

就裝個cam 阻嚇佢,但真係要鎖好銀包,手飾,係好煩,但冇辦法

禁止訪問

大宅

回覆 sorainbow 的帖子

唔會的,我小朋友才6歲,2歲同1歲

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

三個小朋友又係好難搵工人, 所以你賊工人睇死你唔敢炒, 任偷。 黑心。

寶石宮

2023年兔年勳章

kkaiyu 發表於 18-9-19 10:04
...

捉到要報警

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

真係0.1元都要鎖好

大宅

如果真係捉到使唔使比一個月通知金?定叫佢即走?

象牙宮

如果你人贜並獲, 一定要報警,等法庭判咗有罪, 炒工人唔使賠一個月, 淨比到拉佢之日的人工, 機票。
但如你捉正工人, 無報警, 炒而無比多一個月, 就會比機會工人去告你, 話你屈佢偷野炒佢無比多個月。

大宅

明白
但我地不嬲同姐姐都冇咩唔啱,報警好似好絕,
如果叫佢簽份野咁又得唔得?

另外想問,佢下個月前要出一出境,佢約左啲姐姐23號星期過一過澳門,
咁我仲比唔比佢過好?但依家仲未有証據

首頁

尾頁

跳至