論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

Update:
尋晚裝左cam,今朝就錄到佢又偷錢
今朝佢偷完之後,我叫佢上我房,我話嫲嫲呢幾日都唔見錢,你係咪係嫲嫲手袋偷錢,佢一開始唔認話冇,我話有証據,咁佢話比佢睇,睇完佢就話sorry太太我下次唔會,我話你唔係一次,佢話得兩次,我話唔係,你已經好幾次。

之後佢喊晒咁,最後agent 叫我報警,警察嚟到寫簿都係問簿告定唔告,跟住agent 嚟埋,同姐姐講得兩個選擇,一係去警局,一係即走唔同賠,咁姐姐話可以,就去左agent 度簽野計埋人工,寫到明因為佢做錯野所以冇得賠一個月。

佢臨走攬住我細仔喊話叫佢要聽媽咪話,我都喊晒。
因為我大仔返左學,佢問可唔可以等埋佢返嚟見多一面先,我都話唔得(因為都仲有兩個鐘)

其實佢真係好錫我小朋友,所以我叫佢走時我都喊埋一份,但我老公話唔可以再留佢,一定要佢走

子爵府

你都好好人,沒有由人工度扣返偷左的錢出來。個工人臨走都叫賺左

子爵府

kkaiyu 發表於 18-9-22 01:19
Update:
今朝佢偷完之後,我叫佢上我房,我話嫲嫲呢幾日都唔見錢,你係咪 ...

你要寫信去入境處,投訴佢偷錢,有錄影,有報警,只係冇告佢,留record 係佢file, 叫入境處,如工人再申請入境工作。請入境處慎重考慮

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

佢梗係喊啦, 以後無得再偷。
放心, agent好快同佢搵份新工, 繼續偷。
而你會比工人數到你屈佢。 佢頂唔順唔做, 唔係你炒。

大宅

回覆 細姐姐 的帖子

Agent 係終止合約份文件上面有寫到佢因為偷竊所以被炒

大宅

回覆 lily-of-valley 的帖子

但我覺得我個Agent都好好,因為我見佢係即時買咗第二日機票叫佢走

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

kkaiyu 發表於 18-9-22 13:23

但我覺得我個Agent都好好,因為我見佢係即時買咗第二日機票叫佢走 ...

就算送到機場, 入咗禁區, 唔等於工人上機走咗。
Friend做地勤, 工人躲在廁所, 上而counter confirm 工人check in, 但無呢個人上機。 咁唔等, 機開, 工人出現喊苦喊忽 I really don't want to go, employer and agency force me.

見慣見熟, 交比police.

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

kkaiyu 發表於 18-9-22 01:19
Update:
今朝佢偷完之後,我叫佢上我房,我話嫲嫲呢幾日都唔見錢,你係咪 ...

你裝隱閉式嗎一裝就影到佢偷?你唔係影到有証據都唔認啦!仲要你拎証據佢睇先認! 人贓並獲梗係喊晒扮死狗啦!

大宅

kkaiyu 發表於 18-9-22 13:23

但我覺得我個Agent都好好,因為我見佢係即時買咗第二日機票叫佢走 ...

Agent 點會叫佢走吖,機票$你比既,用左佢有乜所謂吖。(emoji)頭同佢搵工啦

禁止訪問

子爵府

sassyqueen 發表於 18-10-22 10:55
點樣裝佢?

我抄低銀纸号碼

但你捉到,就預咗炒佢,又要請過,又要等,好煩

亞Q d, 當俾佢屋企人執藥

俾你咁早知咪好囉! 可以提高防備

有d 工人扮嘢,臨走先偷你一鑊勁嘅

禁止訪問

子爵府

sassyqueen 發表於 18-10-22 11:31
但mark down 錢紙號碼,冇cam 佢令左,佢都可以話你屈佢,報警受唔受理?
如果捉到我一定炒
...

大慨10 年前,當時唔興cam, 我一装就捉到佢,夜晚,我冲完涼出房。佢就熨衫,拎衫入房掛

每次都係我冲完涼,出房,佢就入房

我等第二朝,同佢上agent 公司,我話叫佢陪我睇医生,但去到銅鑼湾,上樓,佢都知係agent 公司

我叫佢拎返d 錢出嚟,佢伏係張枱扮喊,話太太唔鍾意佢

當時佢仲著住偷我的牛仔衭,我叫佢拎銀包出嚟,冇錢。我指住衭袋,佢摷咗两張100 纸出嚟,摺到好细好细,打開對返我抄号碼,全中,佢話係我出糧俾佢

跟住事頭婆到公司,捉佢入房,認咗偷,影印銀纸,叫佢簽名,即炒,冇賠錢,俾機票

叫屋企人掃晒佢d 行李去agent 公司,入面有我的T shirt!

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

細姐姐 發表於 18-10-22 11:43
大慨10 年前,當時唔興cam, 我一装就捉到佢,夜晚,我冲完涼出房。佢就熨衫,拎衫入房掛

每次都係我冲完 ...

好狼死,係你面前著你條褲,比我叫佢除番條褲比你跟手掉!

首頁

尾頁

跳至