想生BB

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章

Carmen1603 發表於 18-10-11 00:21
可以排,我今年36先去排,快D去,時間唔等人,排左先,可能排排下有左,但始終有個後備
...

需要醫生轉介信嗎?

複式洋房

我都37歲啦!今年5月的起心肝去瑪麗睇吳教授做IVF,然後當時我同先生都做晒檢查,而且我唔想人生有遺憾,係我有能力(心力與體力)時候我並無去嘗試! 我起初好驚 又打針仲要每日打 然後再取卵 當中嘅累唔只係身體,而係連個心都累!但我深信 「勇敢嘗試比懦弱來得重要」
今日剛擺胎喔!23/10就驗 樓主都要加油喔💪🏻

大宅

kevinkazumi 發表於 18-10-11 11:44
我都37歲啦!今年5月的起心肝去瑪麗睇吳教授做IVF,然後當時我同先生都做晒檢查,而且我唔想人生有遺憾,係 ...

IVF 全程由吳教授follow up?

複式洋房

回覆 littleangel09 的帖子

唔係全部 不過好好彩 大部份 抽卵都好好彩 咁岩個日佢當值

男爵府

kevinkazumi 發表於 18-10-11 11:44
我都37歲啦!今年5月的起心肝去瑪麗睇吳教授做IVF,然後當時我同先生都做晒檢查,而且我唔想人生有遺憾,係 ...

加油(emoji)(emoji)

洋房

加油..支持你呀JM~

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章

瑪麗私家定公立?

複式洋房

Joey8 發表於 18-10-11 11:14
需要醫生轉介信嗎?

要轉介信。
我之前由家計會轉介,佢初時都唔肯轉介我去公家,話排唔到(我都係高0)。最後同佢講多幾講,佢先肯俾轉介信我,話你自己睇下排唔排到。

我今年聽左講座,見左2次姑娘。(極度建議佢叫你驗既野,一定依時驗。C6 遲遲都唔肯去驗精,浪費左好多時間,尤其我無乜時間麻)
最後,驗哂再見姑娘,佢可以提早俾我見醫生,原本要2020年尾,依家2019年頭就可以見。不過佢話如果要排IUI/IVF 仲要排20個月。
我都諗住見埋醫生,可能最後選擇去私家。不過排左先有個後備。

珍珠宮

Creamy03 發表於 18-10-17 13:41
要轉介信。
我之前由家計會轉介,佢初時都唔肯轉介我去公家,話排唔到(我都係高0)。最後同佢講多幾講, ...

等到既時候可能已經唔適合做。。。

複式洋房

Joey8 發表於 18-10-17 14:40
等到既時候可能已經唔適合做。。。

都可能。
不過我打電話預約時,佢都有問我年齡,睇下受唔受。

珍珠宮

Creamy03 發表於 18-10-17 16:15
都可能。
不過我打電話預約時,佢都有問我年齡,睇下受唔受。

普通醫生轉介得唔得?定一定要家計會?

複式洋房

Joey8 發表於 18-10-18 11:12
普通醫生轉介得唔得?定一定要家計會?

我都唔太清楚。我直接去家計會的。

侯爵府

Joey8 發表於 18-9-18 13:38
已用盡方法嘗試,睇中醫、排卵試紙、食蠔、去旅行等。。。但足以足試左年幾都未有,仲有咩方法?

睇到樓主個post ,都想分享下我自己個case
我都努力左4年了,就黎39啦。
睇家計會,私家醫生, 照輸卵管都試過。最後係c6 驗精,形態2%,醫生建議做人工,但我地冇多餘錢,最後家計會醫生寫紙比我政府排期睇不育,去將記排緊,排一個月就可見醫生,不過原來只有iui,冇ivf,但都好,如果佢比我試,我都試下。
其實我一路都本住可以試既就去試,冇都要接受,有時覺得冇小朋友都幾好,又free,但有時又諗,如果有小朋友會幾開心。而隻c6 講野又太隨心,有時一句無心既說話,聽者有意,所以我都叫自己唔好咁care。話時話,dodo後訓半個鐘我又未試過,次次都即刻去沖涼,因我好易發炎,下次試下

珍珠宮

華妹妹 發表於 18-10-18 13:29
睇到樓主個post ,都想分享下我自己個case
我都努力左4年了,就黎39啦。
睇家計會,私家醫生, 照輸卵管都 ...

我都係好易發炎,所以每次都即刻沖涼
大家加油!祝你成功!

禁止訪問

珍珠宮

mwsiipb2 發表於 18-10-21 08:00
我和太太試咗八年,
我太太38歲,啱啱8月生咗個仔仔。
所以年紀唔係一個問題,

明白!我而家平常心,因朋友、家人、醫生都叫我唔可以太緊張,但都會努力

別墅

我do完係訓響床度對腳向上,我通常放30分鐘先停,仲有排卵後6天開始要多休息少d操勞多平躺有助著床,我生左2個了。不過依家唔知係咪又冇左,等緊29號dd。我35生第一個,唔好令自己咁緊張。

珍珠宮

回覆 Joystick26 的帖子

恭喜晒!你生二個辛苦嗎?因好多人話過35生同復原都比較辛苦

別墅

拕第二個時勁辛苦,好攰,行又痛,訓又痛(7個月開始)。拕第一個就嘔到5個月先叫做食得番嘢。

別墅

呀,係喎,你食吓番薯同飲吓薑汁豆漿會幫到你補充黃體素,我本人好鐘意食番薯

首頁

尾頁

跳至