其實自私仔女係點練成架?

jojo1234
|
親戚女,16歳,一家4口,家庭收入低下,父母常常在大陸工作,有一弟弟細9年,跟婆婆(81歳)住。

自私行為如下:
1)永不做家務,所有家務婆婆做,食完公仔麵都吾會自己洗碗
2)媽媽工作返吾到黎接細老補習,死都吾肯接,最後要補習社老師送返屋企
3)吾肯睇住細老,要婆婆覆診都要帶埋細老
4)星期日10號風球屋企漏水都吾肯幇手清理
5)讀書津貼d錢入左落佢戶口,用左黎shopping去玩,完全無比返父母(我吾知點解要入佢戶口)
6)聽到叩鐘都吾會去開門,就算明知婆婆買左重野都吾會幇佢開門
諗到再寫

NatalieTY
|
jojo1234 發表於 18-9-18 14:13
親戚女,16歳,一家4口,家庭收入低下,父母常常在大陸工作,有一弟弟細9年,跟婆婆(81歳)住。

自私行為 ...

明顯係無人教...
cy101
|
父母常常在大陸工作
mysterious22
|

自私行為 ...

無人教,自細唔叫佢做家務,大個又點會自動自覺做?

Gmama
|
NatalieTY 發表於 18-9-18 14:14
明顯係無人教...

更加冇身教,81歲是應該被照顧至真,父母絕對有責任管教
jojo1234
|
明顯係無人教...

我由細睇到佢大,父母係好錫佢,媽媽當年係FTM, 係細老出世後媽媽開始返工,會吾會係小左愛同時間,令佢對呢個家感覺負面。
yurijm
|
點解唔直接移居內地居住既?

今時今日先話個16歲囡自私
但冇一個成年人教佢喎
回覆樓主問題
應該係父母、監護人沒管教過既後果
琛媽
|
都係自少由大人做成的, 後果而家自己受返晒
mln
|
直頭係大食懶性格
NovaCHG
|
冇人教係其中一個原因, 不過我覺得都睇天性, 有好多人呢d環境長大, 因為咁反而好生性,
keikeicat
|
私自攞咗啲錢去玩,狀大咗個胆,好難收番!
cy101
|
16 呢個都半放棄LA, 都咁大個, 佢啋你都傻; 但個細佬應該仲有得救, 呢個要教LA, 咪又好似佢家姐咁, 做大爺!!
girlbear
|
從小都無人教
tsung
|
明顯係無人教...

認同
Jane1983
|
父母無教,老人家太錫由得佢。講真,如果唔縱容佢,點到佢咁懶咁離譜
月希
|
自細父母唔教咪咁囉...

阿麻又種佢地..乜都唔叫佢地幫手...
其實老人家要人照顧先真....
或者由老人家指揮..叫16同9歲既小朋友做..
點會要服侍佢地架
jojo1234
|
回大家,小學時係ok乖架,正常一個小女孩,父母都痛愛佢,亦都有教。會否細老出世再加父母內地工作,令佢覺得被忽視,產生敵意,所以好似呢個家庭所得既事佢都莫不關心。
超級特務
|

自私行為 ...

1.佢父母無教
2.照顧細佬主要係父母責任,家姐只係輔助。
超級特務
|
jojo1234 發表於 18-9-18 14:31
回大家,小學時係ok乖架,正常一個小女孩,父母都痛愛佢,亦都有教。會否細老出世再加父母內地工作,令佢覺 ...

對仔女都未成年,父母時但有一個要留香港工作。
明顯父母無好好計劃
是是但但
|
jojo1234 發表於 18-9-18 14:31
回大家,小學時係ok乖架,正常一個小女孩,父母都痛愛佢,亦都有教。會否細老出世再加父母內地工作,令佢覺 ...

係咪青春期, 反叛?!
同埋婆婆有冇偏心? 好多老人家重男輕女,加埋父母少時間照顧同關愛佢地。 (純粹估下)
不過成件事, 覺得最受害既係老人家, 父母唔喺度, 婆婆受哂, 咁大年紀81歲都重要照顧個青春期同一個得7歲既細路。