1-3歲

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

我仔依家15個月大,黎跟11月開始要n班interview, 想問下大家n班面試要考d咩架?我好緊張!
我仔仲未識講野

大宅

Poo得好勳章 笑得好勳章

我女都係15個月大但只係識講爸爸媽媽之類。問左朋友及同事佢地話多數interview 係一個common area 等,有玩具玩下,老師會睇下小朋友行為。之後叫入房interview,有D 可父母一齊,有D只可一位家長陪同。要識坐,聽明指令,例如:有D假水果,叫佢攞個蘋果、問小朋友叫乜名、也會叫佢指下野,如波波係邊之類。 朋友及同事見不同小朋友表現差好遠,有D真係已識講好多野,尤其是大B, 穩定好多,差3個月已經睇到差別。佢地建議如果真係好想入某間學校N班,可報下其他學校interview 作熱身之用,覺得小朋友慣左會表現好D。我自己就比較佛系,有學校肯收就讀,沒就playgroup 頂住先,主要想阿女有同輩玩下相處下。

侯爵府

hotarufuu 發表於 18-9-18 15:43
我女都係15個月大但只係識講爸爸媽媽之類。問左朋友及同事佢地話多數interview 係一個common area 等,有玩 ...

我仔 爸媽都未識講呀
你上面話 問小朋友叫咩名?即係要佢自己講出自己個名嗎?

大宅

樓主唔駛擔心,我囡又係15個月又係11月in N班,連行都未識行(emoji)(emoji)

侯爵府

mytaktak 發表於 18-9-18 16:14
樓主唔駛擔心,我囡又係15個月又係11月in N班,連行都未識行(emoji)(emoji)

行路你放心 好快就識!
你女識講野嗎?我仔只識呀呀呀 一個字都未識講!又鐘意搶人野玩!同佢疊高高 只會推林哂!

大宅

yanyanli1234 發表於 18-9-18 16:29

行路你放心 好快就識!

你描述的情景同我囡一樣,16個月,只是講bb話,同佢練習面試,完全唔會理睬我

大宅

yanyanli1234 發表於 18-9-18 16:29

行路你放心 好快就識!

10個月識叫媽媽,但叫咗幾日之後,到宜家都唔肯再講,最叻只係見到食物嗌「mum mun」,見到狗仔嗌「汪汪」,玩具只識套圈,形狀配對就識少少,尋晚教佢疊杯識少少,但教佢看圖認動物就教咗兩三月都未識

水晶宮

回覆樓主:

我估間間唔同。
我in 過真係拎張圖出嚟問"呢個咩嚟" (我女係張櫈 佢嗰時完全唔識), 亦有好casual 甘問下d 動物。
亦有 d 係純粹玩,一大班,佢點樣揀我真係唔知。
亦有係校長同父母傾計,小朋友喺房入面自己走來走去玩。校長邊傾計邊observe 小朋友的。
朋友亦in 過係要父母寫字答問題的。

我覺得如果可以就早 d 到,佢比你入就早d 入去玩下熟習下環境。
我無轉登train 佢,諗住佢去到識就識,唔識就算,畢竟佢太細,根本個 level 都未去到嗰到。 結果全部都有offer.

侯爵府

mytaktak 發表於 18-9-18 17:10
10個月識叫媽媽,但叫咗幾日之後,到宜家都唔肯再講,最叻只係見到食物嗌「mum mun」,見到狗仔嗌「汪汪」 ...

唉 我仔仲差

大宅

Nbs 發表於 18-9-18 20:44
我估間間唔同。
我in 過真係拎張圖出嚟問"呢個咩嚟" (我女係張櫈 佢嗰時完全唔識), 亦有好casual 甘問下d ...

請問你報左邊幾間,全部有offer 好叻叻呀

侯爵府

Nbs 發表於 18-9-18 20:44
我估間間唔同。
我in 過真係拎張圖出嚟問"呢個咩嚟" (我女係張櫈 佢嗰時完全唔識), 亦有好casual 甘問下d ...

你女係幾月bb?好叻啊!
我仔又曳又番薯,我報個d仲要係政府個d全日N(我地雙職,私校太貴 搞唔掂),真係難上加難!諗起都頭痛

水晶宮

回覆樓主

我女 5 月的。
無記錯大部分interview 都係 11 月,有個別特別早,所以bb 細 d 表現就差 d.
我報左 york, st. hilary, think, aristle, 靈糧,方方。 靈糧同 york 都係大圍玩,無問過家長同小朋友野。 aristle 係兩輪interview but 好casual, 只係同家長傾計,無考過小朋友。 其他就有問下小朋友野不過都係好casual 的。

大宅

Nbs 發表於 18-9-19 09:27
我女 5 月的。
無記錯大部分interview 都係 11 月,有個別特別早,所以bb 細 d 表現就差 d.
我報左 york, ...

想請教一下 st Hilary 好不好?學費貴嗎?靈糧係那間?

水晶宮

carol@@ 發表於 18-9-19 12:45
想請教一下 st Hilary 好不好?學費貴嗎?靈糧係那間?

st hilary (太子) - 我覺得老師幾nice 的,不過校舍比較細。 interview 完無咩大感覺,無話特別中意或唔中意。 學費我忘了,應該同其他私幼差唔多。

靈糧秀德 - 我女讀開playgroup, 好中意,老師好nice 好有愛心,校舍亦好大好新 (雖然喺商場,但比想像中大,去interview 時就會見到)。 其實我係超中意秀德的,奈何佢係happy school, 但我想小朋友入直資/私小/國際學校的。

我最後都係揀左好多人揀但又好多人話唔好的york haha

大宅

Nbs 發表於 18-9-19 13:29
st hilary (太子) - 我覺得老師幾nice 的,不過校舍比較細。 interview 完無咩大感覺,無話特別中意或唔 ...

York pn返2個鐘,你小朋友開學了嗎?你覺得間學校點?

水晶宮

carol@@ 發表於 18-9-19 13:34
York pn返2個鐘,你小朋友開學了嗎?你覺得間學校點?

開左學喇。 2 個鐘係有 d 趕,不過我又無所謂既。so far ok ah, 還在適應中,喊少左喇。 老師都好錫佢,見佢喊得緊要都會抱住佢,最初係抱全場。老師都打過比我幾次溝通下,因為我唔係每日接到佢放學。
開學前佢未認到 abc, 123 的,而家認到了。我見佢認到先喺屋企開始玩下d alphabets 遊戲,之前都無。
同埋我女係好活躍的,開左學好似真係坐得定左。

大宅

Poo得好勳章 笑得好勳章

回覆 yanyanli1234 的帖子

我估睇下小朋友反應,因我同事話大把人唔識答。但操得勁果D 會用英文講 my name is xxx

珍珠宮

hotarufuu 發表於 18-9-18 15:43
我女都係15個月大但只係識講爸爸媽媽之類。問左朋友及同事佢地話多數interview 係一個common area 等,有玩 ...

好詳細喔!多謝分享!

珍珠宮

其實15個月真係唔識講嘢,我仔好似淨係識叫媽媽咋

侯爵府

RubyYu07 發表於 18-9-19 23:23
其實15個月真係唔識講嘢,我仔好似淨係識叫媽媽咋

我同日出世既媽媽谷 佢地bb大部分已經識講 爸爸 媽媽 比比 水水 奶奶 抱抱 mummun
但我仔只識媽,但一個月先會講一 兩次
平時只會呀呀呀

首頁

尾頁

跳至