懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

如題. 請問有冇過來人有此情況, 本人十分擔心BB 營養不夠還是有其他病, 但政府醫生之前做唐氏和照完結構都話冇問題, 因本人有妊娠糖尿要督手指, 不敢食得太多/太甜, 是否這個原因令BB 生長不好? 係咪可以食多D 長胎食物令BB生長可追回正常周數? 私家醫生話可能每人排卵不同, 所以有偏差, 不知各位有否這情況? BB 出世後健康有否任何問題?

別墅

你早期有冇去照過超聲波(6-9w左右)?果時照可以知道bb有幾大,準確d,因為之後bb會因應個別情況成長得有大有細。
我跟據m期去計的話,bb依家有12w,但因為我有驗排卵,所以計到bb依家正確只有10w。7w時去照超聲波,bb真係比跟據m期去計細左2w~
所以細左2w都冇問題,遲排卵啫~

水晶宮

eevvaapp 發表於 18-9-18 15:56
如題. 請問有冇過來人有此情況, 本人十分擔心BB 營養不夠還是有其他病, 但政府醫生之前做唐氏和照完結構都 ...

我兩胎都試過有頗長嘅時間胎細兩三星期。醫生話對比前一次產檢有正常增長就可以。我第一胎驗出糖尿,之後及第二胎都儘量控制飲食。最終兩胎生出嚟都係中碼,並無問題。

大宅

EstrellaDamm 發表於 18-9-18 18:45
我兩胎都試過有頗長嘅時間胎細兩三星期。醫生話對比前一次產檢有正常增長就可以。我第一胎驗出糖尿,之後 ...

那最後生出來是否遲預產期兩星期?

水晶宮

eevvaapp 發表於 18-9-19 07:36
那最後生出來是否遲預產期兩星期?

唔係,冇咁遲。一胎遲一日,一胎遲五日。

大宅

EstrellaDamm 發表於 18-9-19 10:28
唔係,冇咁遲。一胎遲一日,一胎遲五日。

因我要返工, 還未請產假, 想知要點請假啫

水晶宮

eevvaapp 發表於 18-9-19 10:51
因我要返工, 還未請產假, 想知要點請假啫

其實幾時生真係好難講,有人遲有人早。

不過你有妊娠糖尿,醫生照計唔會畀你個B留喺肚度太耐。我第一胎嗰時有糖尿所以最遲40週要催生。識得人甚至要早兩星期催生,視乎控制成點,BB大細等等。

大宅

eevvaapp 發表於 18-9-18 15:56
如題. 請問有冇過來人有此情況, 本人十分擔心BB 營養不夠還是有其他病, 但政府醫生之前做唐氏和照完結構都 ...

我第一胎一直偏小 39周照既時候 ,只有36周大 醫生都怕BB吸收唔到營養 所以馬上催生 出世時只有6.1磅
3個月生長線都追到50%左右 而家3歲生長線都好好 高度90% 體重75%
唔駛擔心 多D休息

大宅

Kaymeebu 發表於 18-9-19 12:55
我第一胎一直偏小 39周照既時候 ,只有36周大 醫生都怕BB吸收唔到營養 所以馬上催生 出世時只有6.1磅
3個 ...

我就係最驚BB 吸收不到營養, 可以食多D長胎食物補救?

水晶宮

eevvaapp 發表於 18-9-19 15:31
我就係最驚BB 吸收不到營養, 可以食多D長胎食物補救?

你既然糖尿,記住每餐都要有足夠蛋白質就可以,唔好單單減碳水。好多食物都有豐富蛋白質,唔一定要食咩名貴嘢。

真係明顯吸唔到營養的話,應該係本身臍帶/胎盤問題,你食咩都幫助唔大。如果醫生無話你有問題就唔使太擔心。

大宅

EstrellaDamm 發表於 18-9-19 18:13
你既然糖尿,記住每餐都要有足夠蛋白質就可以,唔好單單減碳水。好多食物都有豐富蛋白質,唔一定要食咩名 ...

知道了

首頁

尾頁

跳至