80歲瓊瑤證翻拍《還珠》兼出Game

mickeyeva
|

998年播出的《還珠格格》,捧紅了趙薇、林心如、周杰、范冰冰及蘇有朋,當年呢套劇更成為亞視重挫無綫收視的武器。而《還珠》都成為好多80、90後嘅回憶,相隔20年仍然能成為話題,好似早前周杰反駁林心如「強行伸脷」指控就引起網民熱議。證明大家都冇忘記過《還珠》。今日有內地傳媒指《還珠》作者兼出品人瓊瑤,近日在某影業2018年發布會上,公開證實將重新編製這部經典,還要同步開發動漫和遊戲相關周邊。

今年80歲的瓊瑤在發布會上,用短片的方式公布重新拍攝《還珠》,翻拍重點要用「年輕人喜歡的方式」出發,但網友反應好壞參半,有人期待新版本,另有不少嘆「放過童年回憶吧!」、「可以不要再消費經典了嗎?」。

CathyChan1126
|
mickeyeva 發表於 18-9-18 17:17
998年播出的《還珠格格》,捧紅了趙薇、林心如、周杰、范冰冰及蘇有朋,當年呢套劇更成 ...

唔係講笑,
我奶奶仲睇緊,
日播夜播,你是風,我是沙
睇到唔識返屋企
heidys
|
期待
wynnehung
|
其實翻拍都好常見啦...

題外話, 我希望有人翻拍金庸
docomo
|
都翻拍過啦,已經證明翻拍嘅一d都唔好睇,算把啦!
kavenzou
|
docomo 發表於 18-9-18 17:34

asa2012
|
好難搵到女藝人可以擔起,已經不求超越趙薇,小燕子的角色。
柴犬qq
|
幾年前拍左個新版,5太受歡迎,始終第一代太深入民心
appleceo
|
愈拍愈差,無人超越趙薇
|
CathyChan1126 發表於 18-9-18 17:25
唔係講笑,
我奶奶仲睇緊,
日播夜播,你是風,我是沙

你是風兒我是沙
磐石無轉移
CathyChan1126
|
[email protected] 發表於 18-9-18 18:31
你是風兒我是沙
磐石無轉移

播到我仔都識唱
Poyau
|

tsung
|

ricecooking
|
新一定不如舊,拍第二套好過
twotigers
|
docomo 發表於 18-9-18 17:34

絕對同意
cy101
|
好心la!
docomo
|
阿瓊瑤姨姨見兩套宮廷片咁收得,心癢癢
flyinsky
|
當年既趙薇先係靈氣既代表,無人可以超越
lmc2005
|
現在向邊到可以睇到呢套劇
catfitfit
|
asa2012 發表於 18-9-18 17:54
好難搵到女藝人可以擔起,已經不求超越趙薇,小燕子的角色。

淘氣得嚟唔討厭,其實比起D大奸大惡更難演