自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

jonnah_to 發表於 18-9-19 18:59
今晚想同c6食餐好,買咗賴尿蝦,黑臀肉,一包小肥羊湯底,一啲丸,兩棵菜,都買左接近$120-130。想食餐好 ...

相比去街食已經算好平,
咁多野都係 120-130 ,

普通茶餐廳食兩個晚餐都已經佰幾蚊

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

今晚想同c6食餐好,買咗賴尿蝦,黑臀肉,一包小肥羊湯底,一啲丸,兩棵菜,都買左接近$120-130。想食餐好 ...

百幾蚊食又大壓力,11k娛樂又覺得少.....唔明

珍珠宮

醒目開學勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

jonnah_to 發表於 18-9-19 18:57

當然無!不過有供一個月$1500基金。

我無睇錯嘛?
儲得1.5k基金,但洗成11k娛樂費?
儲嗰份會唔會少左d呀?
俾我唔會咁分配囉

公爵府

good_pig 發表於 18-9-19 19:57
百幾蚊食又大壓力,11k娛樂又覺得少.....唔明

係囉 又話唔知好多人無11k娛樂...

樓主一係就不問世事 一係就係身邊都係真中産 一係就係膠膠地

侯爵府

完全覺得樓主有焦慮症,覺得自己窮咪唸辦法開源節流囉,係咪日磨夜磨話自己好辛苦都無用架,況且其實唔係真係窮。

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

wannabe118 發表於 18-9-19 20:07
係囉 又話唔知好多人無11k娛樂...

樓主一係就不問世事 一係就係身邊都係真中産 一係就係膠膠地

定係 1.1k 當11k??

珍珠宮

醒目開學勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

呢餐計唔計入娛樂費內?
打邊爐黎計唔算貴啦,百零蚊買料好基本咋喎
我屋企都係2個大人,買料打邊爐坐底2百尾3百頭,因為買海鮮多,我地唔食丸

子爵府

都好抵喎

大宅

瑤瑤~ 發表於 18-9-19 20:12
呢餐計唔計入娛樂費內?
打邊爐黎計唔算貴啦,百零蚊買料好基本咋喎
我屋企都係2個大人,買料打邊爐坐底2百 ...

不計,計落每月8千膳食費

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

jonnah_to 發表於 18-9-19 19:39
仲要兩個人喎

儲兩個月去日本,儲三個月去欧洲

你有11k花在娛樂上,食餐1000元的,都可每月食11次。幾百元食野你就話有压力?

同冇飯開,三餐不继的人比,你只是在無病呻吟。身在福中不知福。

你兩個人一個月饍食8千,我4個人,包埋兩個在外面食lunch都未洗6千。加埋周末出街食都唔洗8千。你倆咁大洗,压力是自己做成的。

複式洋房

有11k娛樂已經好好啦,我地呢d娛樂都無得娛樂tim,c鏗c抵

複式洋房

11k娛樂已經可以玩到好多嘢,正所謂比上不足比下有餘

用戶要求終止服務

可以有11k娛樂好好枉,唔錯啦⋯⋯吾用可以有錢儲,已好過好多人

伯爵府

回覆樓主:

膠…

男爵府

回覆樓主:

無追晒,但話每個月有$11000娛樂費,不過兩個人去旅行又話唔夠,又唔係個個月去,點會唔夠?

每月儲$1500基金,反而娛樂有$11000,但儲嘅得$1500錯晒!

今晚餐飯兩個人食$130,但話好貴,好有壓力,但$130係喺已扣嘅$8000膳食費度,點計好有壓力?

真係唔理解!

係咪膠post

男爵府

jonnah_to 發表於 18-9-19 19:33
130$已經好多但真心想食餐好

$130你又唔係俾唔起,食得開心滿足就抵番,比上不足 比下有餘

象牙宮

mctl1995 發表於 18-9-19 20:23
無追晒,但話每個月有$11000娛樂費,不過兩個人去旅行又話唔夠,又唔係個個月去,點會唔夠?

每月儲$1500 ...
完全唔合邏輯,膠post 多。

大宅

mctl1995 發表於 18-9-19 20:23

每月儲$1500 ...

如果儲$10000,娛樂得1k,會有抑鬱症。
我供樓,供基金已經當左儲錢.........

大宅

mercurycc 發表於 18-9-19 20:37
完全唔合邏輯,膠post 多。

非膠架!

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

樓主你有無攪錯咗11k係1萬1定係1仟1呀?無攪錯就真係好膠喇...你話膳食費另計,咁11k純娛樂係for咩娛樂呀?晚晚去大富豪夜蒲嗎?$130晚飯真係好貴咩?平時買嘢煲個湯都無咗啦...

首頁

尾頁

跳至