好辛苦,生活定生存?(update 191帖: 食餐好都貴到死)

chamcharm
|
要學知足常樂
good_pig
|
jonnah_to 發表於 18-9-18 17:19
人生只係做做做,一個月做餐死,兩公婆月尾都只係得翻11k娛樂,人生究竟係為咩?
...

11k 純娛樂都唔少啦
tsung
|
Pooh529 發表於 18-9-18 17:25
你都好丫,有好多人無錢娛樂

good_pig
|
jonnah_to 發表於 18-9-18 18:40
11k都要曬命?

淨娛樂wo, 睇到好多場劇,食到好多次飯啦
tygbearb
|
凡事都有正反兩面,常常存著感恩既心,人生會快樂好多
月希
|
有11K娛樂..其實真不錯...
儲2個月就夠去下台灣泰國....
儲多2個月可以去日本韓國....

比好多人好啦...

好多人...唔好話11K娛樂...
連11K生活費都冇...
人工扣晒水電煤供樓/租...學費,小朋友開支...
最後得番幾千生活費(一家3,4,5口晚餐同日用品)

你已經好好....

生活定生存...在於你自己點睇姐...
一定要有錢先可以叫生活??
娛樂一定要花好多錢?

有D人冇乜錢...但都可以做到係生活...而唔係生存...
睇心態啦...知足常樂...一點就可以將生存變生活啦
jonnah_to
|
月希 發表於 18-9-18 20:14
有11K娛樂..其實真不錯...
儲2個月就夠去下台灣泰國....
儲多2個月可以去日本韓國....

好多謝月希你
jessiemom
|
ada.sfng 發表於 18-9-18 18:15
樓主晒命中
我都認為係
flyinsky
|
剩返11k娛樂都唔差啦
soulsoulsoul
|
比上不足,比下有餘,知足常樂
jonnah_to
|
jessiemom 發表於 18-9-18 20:37
我都認為係

11k, 晒來托咩
hidi127
|
你都好呀?我係月光族
WWT1234
|
人生只係做做做,一個月做餐死,兩公婆月尾都只係得翻11k娛樂,人生究竟係為咩?
...

每月有剩11k 娛樂就咁大感觸

您已經比上不足比下有餘啦。

WWT1234
|
jonnah_to 發表於 18-9-18 20:40
11k, 晒來托咩

你唔托,
你transfer 俾我幫你托
kid
|
flori 發表於 18-9-18 17:35
有老公又有萬零蚊用於娛樂已經好過好多人啦

Agree
pinkiesalbe
|
生存係工作揾錢衣食住行,生活係做自己喜歡的事情,我會揀義務性質事情平衡心理!
魚兒小寶貝
|
月尾只淨11K 娛樂喎,月尾喎,樓主你有冇寫錯?如果冇,有乜好呻?

定係你FB 太多朋友晒?對比之下你唔開心?咁唔好上FB 囉

美之選468
|
...

嘩! 每個月剩11K都厭少呀? 不算少啦! 好多人餐溫餐食ga,
sueyee
|
你有老公,仲有錢娛樂,仲唔叫好呀?
我一個人照顧2個小朋友,返工返到一個鐘都盡量返,又要儲,又要慳,唔好話娛樂,瞓到唔夠瞓,有時間俾我煲到劇都偷笑。
靚豬豬
|
嘩,真係羨慕,如果我個個月有剩11k for 娛樂我已不知幾開心