好辛苦,生活定生存?(update 191帖: 食餐好都貴到死)

tictactoe
|
如我有11k娛樂用, 會非常滿足
wawaliluk
|
jonnah_to 發表於 18-9-18 18:49
200...我接受唔到......

200蚊足夠比上網費
龍山仔仔
|
jonnah_to 發表於 18-9-18 17:19
人生只係做做做,一個月做餐死,兩公婆月尾都只係得翻11k娛樂,人生究竟係為咩?
...

其實十個香港人,有九個都係咁,有啲餘錢可以鬆一鬆已經不錯~

其實,我都有同感~ 每晚回到家,為左陪主子 我兩公婆一定係外賣飯盒,再做下家務,又夠鐘訓,唉~

ricecooking
|
每月用11k娛樂好唔錯,想問點用法? 包括出街食好西嗎?
patpat234
|
人生只係做做做,一個月做餐死,兩公婆月尾都只係得翻11k娛樂,人生究竟係為咩?
...

11K好好啦
視乎你用咩角度
我娛樂就係玩幫人湊嘅 bb, 工作於娛樂
同仔女去課外活動,同其他家長傾下講下都係娛樂
上 bk睇人鬧交都係一種娛樂
我基本上無額外娛樂費
MICMATL
|
聽樓主咁講,除咗每月有11k用作娛樂,應該工餘仲有私人時間去娛樂,又有老公得閒陪你 娛樂,真令人羨慕!
好多人有錢冇時間, 有時間又無伴 , 有時間有伴又無錢 !
Koala_Chu
|
當有人要做兩份工先夠生活, 你有娛樂已經好幸福, 要知足
jonnah_to
|
ricecooking 發表於 18-9-18 21:14
每月用11k娛樂好唔錯,想問點用法? 包括出街食好西嗎?

想,但都唔捨得食。食牛一放題已經好好
mikema820
|
知足常樂, 平淡就是福 .

佛說:人出生時,是一身赤裸裸地來;在世間忙碌了幾十年,到最後也是一物不帶而赤裸裸地走!
cancan^^
|
每個月娛樂都有11k 真心唔錯,平均每人每日有$180 可用於娛樂

講真放工都係食下飯,娛樂咪間唔中睇下戲,所以你舊娛樂錢其實唔少,足夠每個月都去個旅行
jonnah_to
|
cancan^^ 發表於 18-9-18 23:24
每個月娛樂都有11k 真心唔錯,平均每人每日有$180 可用於娛樂

講真放工都係食下飯,娛樂咪間唔中睇下戲, ...

真身係唔錯?定還是係安慰我?
cancan^^
|
jonnah_to 發表於 18-9-18 23:26
真身係唔錯?定還是係安慰我?

我真係覺得幾好,比上可能不足,比下絶對綽綽有餘,去個短旅行3000-5000都夠,每個月都去到旅行,去得爽d 10-20k, 幾個月就去到一次,去得富貴d, 一年都去到一兩次,所以你嘅娛樂錢真係做到好多野,唔係安慰説話~
moniko
|
11k喎?! 我糧頭都無11k budget洗啦! 唔好咁哂
香印提子
|
呢個係咪曬命post黎架
hellomiki
|
11k唔錯啦 知足常樂
lingan
|
好曬呀,11K
littlemrs
|
...

有健康、有老公、有穩定的收入 每月可以儲11K... 系好好。 知足先可以常樂!
jonnah_to
|
香印提子 發表於 18-9-19 00:08
呢個係咪曬命post黎架

絕對不是啦
jonnah_to
|
littlemrs 發表於 18-9-19 00:42
有健康、有老公、有穩定的收入 每月可以儲11K... 系好好。 知足先可以常樂!
...

係同老公加埋先得11k
jonnah_to
|
cancan^^ 發表於 18-9-18 23:24

講真放工都係食下飯,娛樂咪間唔中睇下戲, ...

係同老公加埋先得11k