家姐仔仔身上面疑似有濕疹

prittl
|
家姐個仔岩岩一歲,
佢唔知點解最近手腳個到起左d類似濕疹既野
因為佢屋企裡面冇人有濕疹既,
所以都唔確定係咪,而且如果係,
bb仔咁細個都唔知應該點處理佢既濕疹好,
想請教下大家有冇咩意見?
wakanda
|
睇左醫生未??醫生一定幫到你
prittl
|
wakanda 發表於 18-9-24 14:29
睇左醫生未??醫生一定幫到你

未睇
家姐個99話呢d野咁小事 洗咩睇醫生
話小朋友大大下會自己慢慢好
tsung
|
prittl 發表於 18-9-18 17:41
家姐個仔岩岩一歲,

建議睇吓兒科醫生先
wakanda
|
prittl 發表於 18-9-26 12:51
未睇
家姐個99話呢d野咁小事 洗咩睇醫生
話小朋友大大下會自己慢慢好

都唔明點解啲老人家最興就係講呢句
唔係咩都可以自己好返架嘛
ami123
|
其實情況唔嚴重
你買d專比bb搽嘅保濕cream應該都得
prittl
|
wakanda 發表於 18-9-26 15:26
都唔明點解啲老人家最興就係講呢句
唔係咩都可以自己好返架嘛

家姐話唔想未左呢d少事鬧交,所以我都費事出聲啦
prittl
|
ami123 發表於 18-9-26 15:59
其實情況唔嚴重
你買d專比bb搽嘅保濕cream應該都得

哦 但係普通保濕cream可以搽到濕疹咩?

tester5
|
家姐個仔岩岩一歲,
我仔試過有小小皮膚過敏,時大時細似濕疹,不過不癢不痛。我唸住觀察多一陣子再算,因為有次我多口問姑娘,佢話醫生都係開類固醇之類,唔好揸咁多。
最後,個類似濕疹物體自己退左冇晒事。
jutau
|
阿b 個幾兩個月?奶廯嚟嘅,好似暗瘡酒米咁
用金銀花洗面沖涼,等佢謝,千祈唔好刮啲酒米出嚟,會留疤痕
jutau
|
jutau 發表於 18-9-26 17:42
阿b 個幾兩個月?奶廯嚟嘅,好似暗瘡酒米咁
用金銀花洗面沖涼,等佢謝,千祈唔好刮啲酒米出嚟,會留疤痕
...

原來已經一歲
咁濕疹都係用金銀花開水抹面舒緩
不過會否阿b 個枕頭唔乾淨,或者口水流到成面都係 醃住咗咋? 搽啲凡士林隔一隔好啲喎
prittl
|
tester5 發表於 18-9-26 17:41
我仔試過有小小皮膚過敏,時大時細似濕疹,不過不癢不痛。我唸住觀察多一陣子再算,因為有次我多口問姑娘, ...

原來醫生都係開類固醇個d架
yuensiu
|
家姐個仔岩岩一歲,

試下呢款,我覺得幾好用。
我仔有時皮膚敏感醫生都比呢隻

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
prittl
|
yuensiu 發表於 18-9-26 18:10
試下呢款,我覺得幾好用。
我仔有時皮膚敏感醫生都比呢隻

未見過嘅,search下先
bkbk666
|
或者JM可以叫你姐姐買cetaphil個嬰兒濕疹專用嘅潤膚霜
個枝無藥性 但係可以幫手舒緩濕疹症狀
可以放心比bb搽住先
yuensiu
|
prittl 發表於 18-9-26 19:04
未見過嘅,search下先

我都係醫生開左先去search發現原來個發明者個女都係過敏好多野唔食得又唔搽得,所以佢自己整比女搽

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
莫失莫忘
|
就黎秋冬天氣乾燥,到時皮膚可能會好痕。最好快d處理。
kwonghw55
|
回覆 prittl 的帖子

點都要做保濕
zukieem
|
盡快睇醫生,唔好令佢變慢性濕疹就大大鑊啦!
mimi005
|
看醫生啦