林鄭話:

CHANYINTING
|
alicemic 發表於 18-9-18 20:21
當年係肥彭主動增加單程證名額至每日150個, 亦寫係中英聯合聲明度落實50年不變,如果香港可以爭取修改呢 ...
中英聯合聲明係 1984年
肥彭出任港督係 1992年
點解 1992年出任既港督所做既野,會寫左係 1984年聲明
有時幫政府護航都唔好咁難睇
政府唔想做既野,永遠有一千個荒謬既狡辯

當時係鄧小平改革開放後,出現中港婚姻,導致 90年代小人蛇問題
彭定康原意只係務實因時制宜
150名額冇寫入基本法,完全有權修改
而家 150 已經完全被大陸混水摸魚濫用
好多完全係同香港人冇關係既大陸人
花生油子
|
撑林太,,唔洗辭職喎
cheung2013
|
CHANYINTING 發表於 18-9-18 21:43
點解 1992年出任既港督所做既野,會寫左係 1984年聲明

盲撐政府既講到似層層,150個單程證不可以修改,甚至基本法也是神聖不可侵犯甘,搞到假髪治港,其實是不為也非不能也。淋病真是
CHANYINTING
|
cheung2013 發表於 18-9-18 22:19
盲撐政府既講到似層層,150個單程證不可以修改,甚至基本法也是神聖不可侵犯甘,搞到 ...
每一次有人提醒佢地基本法係可以修改,每一次政府唔想做,都係恐嚇香港人,一修改基本法,就可以修出惡法,我覺得呢種恐嚇本身就已經係邏輯荒謬,更加反映既係荒謬既政權控制左法治權力,先會導致荒謬問題
tingtingalex
|
打風林鄭夠開工,佢冇 匿藏喺屋企係張床瞓覺。
Shellyxlk
|
佢好好啦
jutau
|
高永文做,得唔得?
mocha_y
|
alicemic 發表於 18-9-18 18:19
其實我唔覺林鄭有乜好突出嘅嘢做過,平平穩穩不過不失合格啦! 講做嘢689唔怕做醜人, 雙非限奶唔係佢仲有 ...

其實689搞民生,做得唔錯家。
喺搞政治班人毀了他。
當然佢成家人,日日上演鬧劇咁,被扣唔少分。
clairebbb
|
本來真心讚,今次極失望
mocha_y
|
jutau 發表於 18-9-18 22:31
高永文做,得唔得?

佢民望真喺好高,不過佢話鐘意睇症多d。
佢唔向政界發展,都喺好事。
CHANYINTING
|
cheung2013 發表於 18-9-18 22:19
盲撐政府既講到似層層,150個單程證不可以修改,甚至基本法也是神聖不可侵犯甘,搞到 ...
有良心知道歷史既人,係好痛心佢地咁樣抹黑彭定康
抵壘政策廢除之後,同時係鄧小平改革開放
80年代出現極多中港婚姻,而家其實係少左好多
隨之出現單非 (當時冇單非呢個名稱,只係雙非出現之後先出現既相對名稱概念)
所以港英同中共磋商出單程證政策
主要目的係為呢班香港人既親屬
起初係 75名
但係因為嚴重不足,好多唔想等就偷渡
結果 80年代 90年代出現唔少浸死慘劇
即係小人蛇問題
當年彭定康都係於心不引既善政,並非漏洞
所以將名額由 75 尬口1至 150
亦冇任何法律權力強逼回歸後既政府要無止境遵從

我小時候,間中有呢類同學插班
佢地係香港人配偶子女,都有一定貢獻,文化亦相近 (因為通常係來自廣東省)
一般都係相處融洽
整個政策係冇引起太大反感

回歸後,本來經歷前後廿年
要黎既已經黎左,董建華時代就已經可以縮額
但係政府想乘機混水摸魚,用所謂人才濫竽充數
本身又好多係假結婚,收買大陸官員
成個單程證制度已經完全變質
政府唔想面對問題,每一次都將責任嫁禍比彭定康
而家呢個政府,同埋政府護航者,真係好無恥
Chiusiuwa
|
做得好!
alicemic
|
CHANYINTING 發表於 18-9-18 21:43

單程証於1983年的每日名額是75個,後來因團聚輪候時間太長,又將九七回歸,《基本法》規定港人內地子女擁有居留權,於1993年增至105個,至1995年再增至150個。 當日係肥彭宣佈要加速中港團聚,可能我會記錯草議人物,但唔好講到肥彭咁務實偉大, 單程證亦唔係單為中港婚姻而設,一直都仲可以申請港人內地親人來港團聚。英政府管治香港咁多年,由知道無得續借香港開始,不斷增加單程證名額, 完全無計到香港嘅承受能力,如果呢啲係你口中嘅務實, 不能不讚英政府包裝能力強,畀杯砒霜你當甘露,仲覺得世上只有奶娘好, 成功呀!
幸福花
|
回覆 CHANYINTING 的帖子

你講得好!
jasonhelen
|
林鄭做署長,其中一項德政,是將綜緩申請資格由一年去到七年,不過比假髮人推番
tutik
|
Joey8 發表於 18-9-18 17:55
林鄭話:「如果香港人既主流意見認為我唔適合做特首,我會辭職」

唔好呀!我哋需要你架。
果班攪事廢柴使乜鬼理。
CHANYINTING
|
alicemic 發表於 18-9-18 22:50
單程証於1983年的每日名額是75個,後來因團聚輪候時間太長,又將九七回歸,《基本法》規定港人內地子女擁 ...
咁究竟基本法邊一條係寫明左每日名額 ?
號稱基本法一修改就會修出惡法對付香港人,所以從未修改既基本法係 1990年頒布
彭定康 1992年出任港督
我唔明白彭定康可以有咩能力影響佢出任港督前就已經頒布左既基本法

而家既所謂每日 150,好多唔單止唔係中港婚姻
甚至唔係香港人直系親屬,再甚至連橫系斜系親屬都唔係
好明顯已經濫用到完全無差別地將十三億人隨時塞落香港
我唔覺得彭家康或港英政府當年可以埋下一個呁樣既地雷
kayen
|
CHANYINTING 發表於 18-9-18 22:38
有良心知道歷史既人,係好痛心佢地咁樣抹黑彭定康
抵壘政策廢除之後,同時係鄧小平改革開放
80年代出現極多 ...

你唔係真係以為肥彭年代冇洗黑錢落離嘛?我識人八十年代成個家族都係洗錢落嚟,父母全部都b6
但同意减每日150,因冇香港人想溝淡晒啩
幸福花
|
唔係話林太下台!但英哥比佢實行實始!雖然都係要睇中央頭!但佢肯cut雙非限奶令己是為香港著想!還有重售居屋,天橋起電梯等。可惜他不再連任!
幸福花
|
唔係話林太下台!但英哥比佢實行實始!雖然都係要睇中央頭!但佢肯cut雙非限奶令己是為香港著想!還有重售居屋,天橋起電梯等。可惜他不再連任!