懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

男爵府

sin1009 發表於 18-9-18 18:33
政府生可否選擇不餵人奶?

可以。
我第一胎擇人奶,先知道人奶要幾日先上奶。醫院成日識叫你試,未有就未有啦!試都係無用。
見你有試就算,奶粉都唔比你。又話bb頭幾日無嘢食都無事,但阿b頭幾日無奶飲,係咁喊,好鬼麻煩。

第二胎我就擇餵奶粉,情況好好多。阿b準時有嘢飲,乖好多,靜好多。自己有時間先抱b試餵人奶,起碼唔會成日係到喊,又無嘢飲。

大宅

kitkitboo 發表於 18-9-22 12:44
可以。
我第一胎擇人奶,先知道人奶要幾日先上奶。醫院成日識叫你試,未有就未有啦!試都係無用。
見你有 ...

我都打算咁安排呀…第一胎未上奶,晚上勁喊到根本唔夠休息,點會上到奶。今次打算選擇左奶粉,餵飽左bb先。
但我想問揀左奶粉係咪唔會再有姑娘埋來教埋身架?因為我第一胎全泵,其實唔係好掌握到埋身。

男爵府

littletutor 發表於 18-9-22 13:25
我都打算咁安排呀…第一胎未上奶,晚上勁喊到根本唔夠休息,點會上到奶。今次打算選擇左奶粉,餵飽左bb先 ...

係,第一胎同你差不多既感受。

放心,佢地一定會教。

珍珠宮

當時可以!不過佢地會說服你,教你點樣餵奶。

禁止訪問

別墅

可以,醫院姑娘會不斷迫媽媽餵人奶,餵唔到自己又辛苦bb 又無野食,所以我一開始都揀左s26 個啲淡味的奶粉先,再慢慢練習餵人奶

男爵府

cindylaw4 發表於 18-9-30 08:15
咁你第二胎最後飲奶粉定人奶定兩溝啊?因為我來近生第二胎。第一胎揀人奶,逼到我差啲有情緒病同出唔到院( ...

第二胎,我轉話要奶粉,舒服好多。
起碼阿b有得飲飽飽,訓得到。
回到家,上左奶先轉餵人奶。

禁止訪問

大宅

我都準備起政府生,第一胎,其實自己打算餵人奶,都又怕剛剛生未有咁快上奶,聽講政府醫院講左餵人奶即使未上奶姑娘都吾會俾奶粉bb食,所以而家15/16,吾知到時同醫生講餵人奶定奶粉好

珊瑚宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章

haha748494 發表於 18-9-20 15:30
產婦系有選擇權力。

子爵府

回覆樓主:

我都係餵左2個月到,真係要上班,份工流動式,周圍去,邊有地方儲奶。

別墅

長琦良美 發表於 18-9-21 08:32
d 人講到政府醫院逼人餵母乳逼到洪水猛獸咁,嚇親人啫。講真,餵母乳係好辛苦架,無人逼下你,真係好快放 ...

我請既陪月姐姐就話都要睇情況,唔係個個媽媽有奶,媽媽唔好比自己太大壓力...
不過你都有道理,唔迫下可能好易放棄...
不過我就好中間,諗住到時有就人奶,冇就奶粉吧...

男爵府

soha2018 發表於 18-9-30 15:30
我請既陪月姐姐就話都要睇情況,唔係個個媽媽有奶,媽媽唔好比自己太大壓力...
不過你都有道理,唔迫下可 ...

其實睇情況好緊要,我b 黃疸問題,本來打算埋身全母乳,都情願樽餵加奶粉,解決左黃疸問題,再慢慢調整返,一樣得。

有無奶係緊要,但更多情況係嫌辛苦,而自己放棄。

餵母乳係辛苦架

複式洋房

可以㗎。不餵人奶的,醫院會提供奶給BB的。

男爵府

cindylaw4 發表於 18-9-30 13:27
BB肯埋身?

肯。唔會唔得既。

大宅

babynetnet 發表於 18-9-21 19:28
當然可以啦!無姑娘同EE比說話我聽!

想問,我係想之後餵人奶的,但如果剛生bb,想爭取時間休息,先同政府講餵奶粉,我自己回家後才餵人奶,唔知得唔得?係咪過幾日先出奶會上唔到奶~?

大宅

littletutor 發表於 18-9-22 13:25
我都打算咁安排呀…第一胎未上奶,晚上勁喊到根本唔夠休息,點會上到奶。今次打算選擇左奶粉,餵飽左bb先 ...

我都想知

大宅

kitkitboo 發表於 18-9-30 11:16
第二胎,我轉話要奶粉,舒服好多。
起碼阿b有得飲飽飽,訓得到。
回到家,上左奶先轉餵人奶。

我都想用這方法,但我第一胎咩都唔識,之後回家可以問陪月姨姨教,但我都好想醫院護士再教我,唔知出院後仲有無機會比姑娘教?

大宅

Jessicakyy 發表於 18-10-2 06:17
想問,我係想之後餵人奶的,但如果剛生bb,想爭取時間休息,先同政府講餵奶粉,我自己回家後才餵人奶,唔 ...

你邊間醫院? 我威院的,剛剛生左,可以照同佢講餵人奶。跟住如果未上奶/bb肚餓勁喊,都會問你要唔要補奶粉,亦會教你埋身/用手擠奶。未上奶唔緊要,有快有慢,可以出院後慢慢追

複式洋房

Jessicakyy 發表於 18-10-2 06:22
我都想用這方法,但我第一胎咩都唔識,之後回家可以問陪月姨姨教,但我都好想醫院護士再教我,唔知出院後 ...

醫院有母乳餵哺診所,生完餵人奶餵得唔好,有姑娘一對一咁教,教到你同bb都識為止。

首頁

尾頁

跳至