自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

回覆樓主:

一定

水晶宮

414928 發表於 18-9-18 19:04
言論自由呀!人地喜歡嘈都沒辦法,公道自在人心,有理性的人知咩叫輕重,睇大圍,無ge只識諗自己,講多都晒 ...

雖然年紀1把。但我唔會做怨婦, 只會做“笑(少)婦”。
天空之城, 快樂之地

男爵府

peonica 發表於 18-9-18 22:41
呢個風真係暴露晒香港人的劣根性,自私幼稚無能兼姓賴,無理取鬧。
十號風球完全冇人鬧要食肆停工,冇人關 ...

你講得好啱

男爵府

回覆樓主:

好似北韓咁囉,一定冇人敢反

珍珠宮

blackypurin 發表於 18-9-19 09:50
其實你睇不停loop嗰d人,佢都唔係講安唔安全,佢地只係話「好難請假,無假點請」,因為咁要啟動「緊急應變 ...

最尾果句

翡翠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

弱勢政府做乜都死
要搵個敢於承擔嘅人做特首先得
話之要我下台都照做
香港地正須要呢種強勢嘅人管治
香港撒瑪利亞防止自殺會熱線:23892222
撒瑪利亞會熱線(多種語言)︰28960000
生命熱線︰23820000
東華三院芷若園熱線︰18281
社會福利署熱線︰23432255
醫院管理局精神健康專線(24小時精神健康熱線諮詢服務):24667350
明愛向晴熱線:18288

大宅

回覆樓主:

尋日搭(emoji)果陣聽到個男人講,星期一應該全城停工,全香港一齊去執垃圾。
跟住佢個女同事話:我話你白痴好,定低能好?停工香港人係會出街,但唔係幫手執垃圾囉,係去睇戲唱K打邊爐 。停工後唔去執垃圾嘅香港人,你報警拉佢呀? 仲有我好肯定你唔駛返工都唔會出去幫手嘅自私香港人囉。住大圍果邊個A同事係大圍企左3個幾鐘,返到黎一句都無鬧過政府,你就由星期一鬧到今日都未收聲,又唔見你去鬧老細,叫你返工果個係老細喎。個女人講完依番話,全(emoji)人都係度笑個男人,個男人一句都駁唔到。

男爵府

iamhappiness 發表於 18-9-19 10:10
尋日搭(emoji)果陣聽到個男人講,星期一應該全城停工,全香港一齊去執垃圾。
跟住佢個女同事話:我話你白痴 ...

好有guts! 我都想回應喺fb鬧神鬧鬼嘅朋友,但我冇guts,怕他們小器。只回應「平安便好了」

男爵府

2018復活節勳章

好多客觀因素要睇,大圍嚟講今次算係處理得宜,假若真的停工各人會乖乖留在家中嗎?
另外,亦對其他仍然努力工作中的人員唔公平。

男爵府

呢個風真係暴露晒香港人的劣根性,自私幼稚無能兼姓賴,無理取鬧。

Well said

男爵府

2018復活節勳章

講得好好

伯爵府

回覆樓主

停工係個人決定
就我自己來講
我唔信我唔返一日
老闆就炒我喇

今次睇自己屋企環境情況而定
我屋企附近好多樹 係每次打風既塌樹黑點
亦唔近地鐵 最少行20分鐘先到地鐵站
而我公司都唔近地鐵既

我知道當日百冇 全世界去迫地鐵時
我仲要一定係喺地鐵轉線
就已經決定唔返工 亦都即刻報俾上司知道
都冇問題 岩岩問左HR 扣返一日AL

至於個啲冇假呀 / 岩岩轉工
係個人問題啦
你唔返一日又冇假 咪unpaid leave囉
關政府乜事

男爵府

回覆 whitebyKiKi 的帖子

其實好多人呢頭扣左日AL, 咪個頭請返日SL囉
數口好精

伯爵府

bearbb5 發表於 18-9-19 11:13
回覆 whitebyKiKi 的帖子

其實好多人呢頭扣左日AL, 咪個頭請返日SL囉

我年底前要清10日
我唔介意AL

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

iamhappiness 發表於 18-9-19 10:10
跟住佢個女同事話:我話你白痴 ...
好正

子爵府

chemlo0920 發表於 18-9-18 18:34
到時又到D老闆出嚟鬧政府

總之點做都鬧

仲有某派別的議員也會嘈 - 港府干預香港自由經濟體

子爵府

chemlo0920 發表於 18-9-18 18:34
到時又到D老闆出嚟鬧政府

總之點做都鬧

民主社會係咁既啦,一定有正反兩派。現在港府弱勢,點做都一定有人出黎鬧既啦
就算搵諸葛亮黎做特首一樣有人鬧

大宅

rkw 發表於 18-9-18 19:11
市民睇的是自己個人的利益和方便。

特首睇的是整個大局。如果宣佈停工,清潔工人、斬樹工人,需不需要停工 ...

講得啱,d人冇車搭,等得耐都鬧一餐,咁大個人睇到環境應該識衡量決定返唔返工,冇車搭要善後屋企返唔到工,公司一定會體諒,平常d人例假SL都會扣勤工啦,根本搵野黎嘈

大宅

李卓人仲第一時間出來抽水叫政府立法添。。。唯恐天下不亂

大宅

李卓人仲第一時間出來抽水叫政府立法添。。。唯恐天下不亂

首頁

尾頁

跳至