每日一片:冇飲管日索飲管 食客激動大鬧快餐店

mickeyeva
|

http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20180918/bkn-20180918163312063-0918_00822_001.html?refer=hn2

在講求環保的年代,使用即棄塑膠食具可免則免,不過就未必每個市民都會體諒。近日有連鎖快餐店推行每周一次的「冇飲管日」,但有食客疑不滿安排,索取飲管不果,竟在店內大吵大鬧,怒罵職員。影片上載後,不少網民力撐職員,更指該食客「為咗支飲管喺度發癲」。

網民Darron Lam昨日(17日)於「巴打絲打 Facebook Club」facebook專頁上載一名身穿恤衫西褲男子於一間快餐店與職員發生爭執,該網民留言表示,「這傢伙要紅了,冇飲管日,要飲管,結果躁狂症發作。」

原來該男子於快餐店購買食品後,疑因職員拒絕派發飲管,惹來男子不滿,於是大聲喝罵職員:「你咩態度?你想點?」職員亦不甘示弱反問:「咁你想點?」男子大聲反擊:「做咩咁大聲?咁樣對啲客呀依家?」職員即霸氣說:「咁點呀?嘈完未呀?走啦!」由於男子繼續爆粗兼發火,職員沒好氣說:「咁你慢慢企!」最終對方不忿地離開。

片段上載後,大部分網民支持快餐店職員,「EQ不錯!X客係要鬧!有時做服務性行業唔一定要畀客鬧,遇到無理取鬧要企硬反抗!」,有人指該男食客「為咗支飲管喺度發癲」,「得把死人聲,又問人咩態度,又話人大聲,全程無POINT嘅」。不過亦有人支持男食客,「之前明明話冇飲管日個客問都照畀。依家咩玩法先?」,「冇飲管日都可以給予客人選擇要唔要,有人問咪畀囉,拎嗰個客氣啲,好小事啫!」

龍山仔仔
|
mickeyeva 發表於 18-9-18 19:06
http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20180918/bkn-20180918163312063-0918_00822_001.html?refer ...

唉~ 我呢啲「敏感牙齒」人士,無飲管真係唔飲得凍野~ 有時問人拿飲管又好似唔係幾好,用一陣又多年垃圾~

所以,而家出街會帶埋「矽膠飲管」,雖然係麻煩啲,但就免去問人拿飲管的尷尬~ 亦為地球做些少野~
WWT1234
|
http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20180918/bkn-20180918163312063-0918_00822_001.html?refer ...

乜依家實行咗冇飲管咩,
好似好少宣傳喎
tygbearb
|
其實有d人真係需要飲管,商家都可以照比既。推廣無飲管其實都係想推廣環保既生活態度,用唔用飲管唔係最重要。反而係用任何即棄用品前都停一停,諗一諗係咪真係需要,或者有無替代品。推廣環保,唔一定要將環保呢件事成為一個對立點
jy0022
|
我試過飲汽水無飲管,啲冰頂住係飲唔到,其實飲凍飲走飲管可否走埋冰?
beehoneybee
|
男人固然行為樣衰,但店鋪現在都應彈性處理卦。
rainpun
|
其實出一d循環再用既飲管比餐廳收返1蚊,我會相當受落,用完支管係自己既
sarali
|
龍山仔仔 發表於 18-9-18 20:51
唉~ 我呢啲「敏感牙齒」人士,無飲管真係唔飲得凍野~ 有時問人拿飲管又好似唔係幾好,用一陣又多年垃圾 ...

今次山竹走後,見到好多垃圾,好得人驚,希望大家出一分力,幫幫這地球
cinda72.
|
充分發揮香港精神
NokNokB
|

邊個話有冰嘅凍飲冇飲管飲唔到㗎? 我飲紅豆冰冇飲管都飲到啦,視乎自己堅唔堅持,現代人習慣了,但唔好用方便來做借口
女皇駕到
|
平時我不嬲無用飲管,但係咁啱早2日無飲管日,叫左朱古力奶昔,好杰,無飲管真係好難飲到。
NokNokB
|
可能是時候買啲質素好嘅 不銹鋼飲管, 隨身攜帶
tester5
|
冇飲管日,食店可以唔主動派,但若客人問應該都最好比,為咁小事得失客無謂呀,有時都要靈活變通下。
MM2H
|
tester5 發表於 18-9-19 06:51
冇飲管日,食店可以唔主動派,但若客人問應該都最好比,為咁小事得失客無謂呀,有時都要靈活變通下。
...

咁會唔會變成名存實無?
feifei_baby
|
我自己無飲管無問題,但凍飲啲冰頂住哂成日掂到好煩,有時同阿女share一個餐,佢太細要捧住大杯嘢飲有啲難,啲冰佢也manage唔到,啖啖都要大人幫.... 下次都係走冰.... 無飲管環保係好,但唔好一刀切,大部分人用環保袋,都可以加錢買膠袋啦!
feifei_baby
|
NokNokB 發表於 18-9-18 23:45
可能是時候買啲質素好嘅 不銹鋼飲管, 隨身攜帶

我有諗過,但又見新聞話質素唔好嘅不銹鋼飲管都有害,唔識揀,同埋唔知點袋出街...
Bibibut
|
要飲管收5亳⋯⋯好似膠袋咁
anthwo
|
客要求 可以比
但耐心同佢講下就得
不用堅持
seaheart88
|
rainpun 發表於 18-9-18 23:12
其實出一d循環再用既飲管比餐廳收返1蚊,我會相當受落,用完支管係自己既
...

循環再用我諗未必個個客都鍾意。。擔心唔知清潔係點。。反而我印象記得有一個攞獎嘅作品係用蔗渣來做飲筒。。可能成本高啲。。餐廳可以選擇客人自付使用。。減少無謂嘅浪費
seaheart88
|

飲筒只係導火線。。個男客可能係公司壓力大,受左氣乘機借題發揮嘈。。