0-6個月

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我仔一個月大 前兩日發現面紅左 又冇見佢撓 請問係米小兒濕疹?小兒濕疹嚴重嗎?

大宅

Bbmkl 發表於 18-9-18 20:46
我仔一個月大 前兩日發現面紅左 又冇見佢撓 請問係米小兒濕疹?小兒濕疹嚴重嗎?

可能係熱菲,你BB好似著好多衫喔。唔好熱到BB,每日三次同佢用凍熟水擦面同頸,再擦面霜。

男爵府

每3小時勤力搽面霜,應該會好

複式洋房

Karaqlsc 發表於 18-9-18 21:00
可能係熱菲,你BB好似著好多衫喔。唔好熱到BB,每日三次同佢用凍熟水擦面同頸,再擦面霜。
...

熱疿會生係面??

複式洋房

睇相似濕疹,我個仔滿月嗰陣都係咁,帶佢睇醫生嗰陣醫生話佢未識R其實佢好㾗,喺佢再嚴重D之前盡快帶佢睇醫生啦

複式洋房

mmtc 發表於 18-9-19 06:38
睇相似濕疹,我個仔滿月嗰陣都係咁,帶佢睇醫生嗰陣醫生話佢未識R其實佢好㾗,喺佢再嚴重D之前盡快帶佢睇 ...

咁宜家好翻未啊??

複式洋房

Bbmkl 發表於 18-9-19 06:51
咁宜家好翻未啊??

囝囝而家三個月,有翻發,再睇醫生,而家暫時好番,但係唔知會唔會再翻發

珍珠宮

似係濕疹。不過你bb好似都著左好多衫吖

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

似系,最好睇醫生確診。
另外天氣咁熱,點解著咁多衫架。

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

我覺得似濕疹吖,如果真係太嚴重既話你要帶佢去睇下醫生架。真係唔使著咁多衫

大宅

同我個仔一樣,係口水疹。你留意下BB有無玩口水食手仔。我仔係做口水mask 但我而家食奶前後比佢任啜手指十分鐘,之後就抹手抹面再用包被包起雙手。之後要搽保濕cream同油去block d口水。而家好返好多lu...

民房

常綠葉 發表於 18-9-20 16:56
同我個仔一樣,係口水疹。你留意下BB有無玩口水食手仔。我仔係做口水mask 但我而家食奶前後比佢任 ...

有無保濕cream和油推介?因我BB應該都係口水疹 想試試你的方法,謝謝你

子爵府

回覆樓主:

我都覺bb好似著好多衫,我個女5月出世,有開冷氣,都係著一件短袖底衫加一件長袖外套咋

大宅

Joe_papa 發表於 18-9-21 23:40
有無保濕cream和油推介?因我BB應該都係口水疹 想試試你的方法,謝謝你

我自己早晚用唔同set,原因係唔想BB用死一種cream。我係早上先搽spectro cream(有陣藥味)+ abundance (油paste)。晚上就用Jamieson E cream + Egyptian Magic (油paste)。兩款油paste都話係天然,但覺得d cream 有陣味,所以儘量喺BB瞓之前先搽,瞓時用包被包埋BB雙手,怕佢食到。食奶前後都要同BB用溫水抹面,用印既,唔好大力抹。之後先上cream再用油paste。因為我住外國,呢d cream容易買得到,如果看港買唔到就用d天然brand,主要係先保濕,再防水。用2-3日,你會發覺有d位會白左開始甩皮,咁就係開始好返。

禁止訪問

複式洋房

crystalmakk 發表於 18-9-29 10:11
濕疹最緊要多啲保濕呀..我個b都係咁, 俾佢試左幾個brand都無咩用, 依家試緊QV隻cream, 情況好左 ...

請問邊隻?有樣睇嗎?

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至