高樓大廈.......怕嗎?

PCCW2319
|
突然諗.....10號颱風期間, 住高層jm話層樓2邊擺, 似坐船中, 暈船浪咁。而且會好驚......。

我一向既觀念係, 除方向外, 樓層越高樓價越高。但經過今次颱風, 會唔會仍然有咁多人買樓時買“特高樓層... over 40樓”呢?

我自己真係唔敢買咁高層, 因為本身怕高。 現在住2x覺得已經好夠高(對我黎講)。

上網睇到有d大廈左右擺, 我都為屋內既住戶擔心, 睇見到覺得
龍山仔仔
|
PCCW2319 發表於 18-9-18 20:55
突然諗.....10號颱風期間, 住高層jm話層樓2邊擺, 似坐船中, 暈船浪咁。而且會好驚......。

我一向既觀念係 ...

怕就要移民喇,香港周圍都係高樓大廈
PCCW2319
|
龍山仔仔 發表於 18-9-18 21:26
怕就要移民喇,香港周圍都係高樓大廈

但超過40樓, 我一定唔會買(有無錢係另1回事 ), 望落街我真係會驚, 腳仔軟。

所以我係唔可以做到“高層”人士。
SandyKL
|

我一向既觀念係 ...

一向揀樓都要中層,搖晃卸力正常唔擔心,但太高停就大鑊,太矮唔使多講,所以住10至20樓係一向目標。
mickeymok410
|
怕,所以只會揀十幾樓。
emt1314
|
我畏高, 一定唔會住咁高, 企窗邊都腳仔軟.

總括今次山竹,以後買樓一定唔可以近海邊,一定唔住高層,一定唔可以唔有大玻璃窗.
SmileFoReVeR
|
本來覺得最理想係20-35樓, 依家可能要調低少少,15-30樓差不多了
she007
|
我都畏高架,我有時搭lift都怕墮,如果住太高咪仲驚!
cattz288
|

我一向既觀念係 ...

老公話ifc最高層既搖擺度有5米架! 好彩唔係住宅咋
洛婷
|
SmileFoReVeR 發表於 18-9-18 21:51
本來覺得最理想係20-35樓, 依家可能要調低少少,15-30樓差不多了
...

可能要再調低少少,
我接近 30 樓都有搖
PCCW2319
|
cattz288 發表於 18-9-18 21:55
老公話ifc最高層既搖擺度有5米架! 好彩唔係住宅咋

5米????
flyinsky
|
SandyKL 發表於 18-9-18 21:35

一向揀樓都要中層,搖晃卸力正常唔擔心,但太高停就大鑊 ...

好似今次停水停電,落樓下拎水再上返幾十層真係可以瘦幾磅
cattz288
|
SandyKL 發表於 18-9-18 21:35

一向揀樓都要中層,搖晃卸力正常唔擔心,但太高停就大鑊 ...

中層都有個問題係朝早好難搭lift
cattz288
|
PCCW2319 發表於 18-9-18 21:56
5米????

係!因為真係好高層嘛!
PCCW2319
|
cattz288 發表於 18-9-18 21:58
係!因為真係好高層嘛!

如果咁大搖擺, 裡面d物品一定會周圍走, 可能沖破玻璃跌落街。
cattz288
|
PCCW2319 發表於 18-9-18 22:02
如果咁大搖擺, 裡面d物品一定會周圍走, 可能沖破玻璃跌落街。
...

只會慢郁架咋 好似坐船咁
SmileFoReVeR
|
洛婷 發表於 18-9-18 21:55
可能要再調低少少,
我接近 30 樓都有搖

搖成點? 如果搖到暈船浪咁就真係唔好, 小幅度搖我ok嘅
PCCW2319
|
cattz288 發表於 18-9-18 22:03
只會慢郁架咋 好似坐船咁

但幅度5米大喎??
洛婷
|
SmileFoReVeR 發表於 18-9-18 22:05
搖成點? 如果搖到暈船浪咁就真係唔好, 小幅度搖我ok嘅

小幅度搖,但都有少少頭暈感覺,
同埋今次有耳鳴,
打咁多次風未試過
cattz288
|
PCCW2319 發表於 18-9-18 22:08
但幅度5米大喎??

最高承受能力!