葉酸份量

Peipei_CW
|
其實備孕係食幾多葉酸,好多人話醫生都開5mg, 但有d又話400mcg己夠?
【消委會】2款孕婦維他命補充劑葉酸量高 長期服用或令嬰兒自閉
https://www.hk01.com/article/236658
siukankan
|
係囉 我3個月後食醫生開既Materna
Materna有1mg folic acid
1mg=1000mcg???咁係咪超?
Chingyeeyeee
|
Peipei_CW 發表於 18-9-18 21:18
其實備孕係食幾多葉酸,好多人話醫生都開5mg, 但有d又話400mcg己夠?
【消委會】2款孕婦維他命補充劑葉酸量 ...

我初期醫生都係開5mg(emoji)
five555
|
我老公看完新聞即刻CHECK加拿大買回來的雀X MATERNA,點知葉酸有1000, 他即刻掉晒。
黑白小狗狗
|
siukankan 發表於 18-9-18 21:59
係囉 我3個月後食醫生開既Materna
Materna有1mg folic acid
1mg=1000mcg???咁係咪超?

醫生開既meterna同平時係萬寧買既分量唔同既咩?
草草兒
|
人體好似係進食多左既葉酸會自然排出體外?
vinccibo
|
five555 發表於 18-9-18 22:37
我老公看完新聞即刻CHECK加拿大買回來的雀X MATERNA,點知葉酸有1000, 他即刻掉晒。
...

懷孕以來,一直服惠氏materna,好似葉酸含量都有1000微克,加埋平時食菜,咪超晒標?
mcdull_0000
|
黑白小狗狗 發表於 18-9-18 23:01
醫生開既meterna同平時係萬寧買既分量唔同既咩?

萬寧買的係600mcg
siukankan
|
mcdull_0000 發表於 18-9-18 23:17
萬寧買的係600mcg

我的係醫院開 無成份標示
所以我上網search materna成份
siukankan
|
上網睇materna既成份

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
siukankan
|
mcdull_0000 發表於 18-9-18 23:17
萬寧買的係600mcg

原來唔同架?咁我食緊既係幾多mcg呢
Peipei_CW
|
草草兒 發表於 18-9-18 23:10
人體好似係進食多左既葉酸會自然排出體外?

我備孕中,己經食左3個月5mg, 而家都唔知接住食400mcg ,定停一排先再食, 希望唔好咁快中
five555
|
1mg=1000mcg

大家看看食緊那樽寫幾多。

canali68
|
其實食咩都好太多
mcdull_0000
|
siukankan 發表於 18-9-19 00:14
原來唔同架?咁我食緊既係幾多mcg呢

我諗醫院開的份量ok 呱?
我醫生開俾我係5mg
本來我只食materna 600mcg
但唔知係咪我地貧,勁暈,然後叫醫生開就開左5mg ,食完又真係冇咁暈喎
我都唔知點好而家?
tampopo720
|
備孕400mg;懷孕500mg;安胎600mg
EmanKwong
|
mcdull_0000 發表於 18-9-19 09:48
我諗醫院開的份量ok 呱?
我醫生開俾我係5mg
本來我只食materna 600mcg

我同你情況一模一樣...
我睇私家醫生一直叫我食惠氏materna 600mcg
之後到我去政府第一次見醫生(都已經懷孕6個月),話我之前驗產前血有隱性地貧,要加葉酸,就開左5mg俾我...政府個醫生勁後生,似剛畢業。5mg 咪等於5000mcg ,即共5600mcg 仲未計其他食物中有的葉酸...
我本身無頭暈的,我都好懷疑是否要食咁多,好想快d拎去問返睇開個私家醫生
ngsiumai
|
我食 Nestle Mom, 680mcg, 加 BabyNes媽媽 milk 98mcg
Total 778 mcg 一日

ok gwa?!
love_bbbabe
|
我係每日大概600+McG
mint2014
|
我W5醫生都係開5mg