懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

我10週5日,今朝起身摸到個肚 有個位凸起左硬左 好似陀到後期feel到佢手手腳腳頂住個肚個feel咁 但去完廁所就已經縮番入去 冇野凸出黎了⋯有冇人試過咁?

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

咁快?不過都都係第一胎,唔知道第二胎既情況,等有經驗既媽媽回覆下喇

伯爵府

Jeniechan 發表於 18-9-18 22:35
我10週5日,今朝起身摸到個肚 有個位凸起左硬左 好似陀到後期feel到佢手手腳腳頂住個肚個feel咁 但去完廁所 ...

第二胎好似12週左右感到有野郁(唔係日日有),但到18週先感覺每天都有野郁。

別墅

回覆樓主

我試過摸下 係好明顯硬左出黎 細細個位

別墅

回覆樓主

我有時朝早訓醒都會咁,去完廁所就冇野

複式洋房

我是第一胎,在13週時都有呢個情況,問醫生係咪阿b嚟架,醫生話唔會係,應該係我有兩個肌瘤,跟住14週開始至今16週一直都更加留意,而且打平瞓底時更加明顯突咗出,仲睇得到突咗出嚟,而且仲識走圍移位,會係唔同位置咁突出嚟!如果真係肌瘤又點會識周圍走位?好嚇人...我真心覺得係阿b嚟架!有無人試過咁樣情況可以答到我呢?本身我個人d感覺係比較敏感,而家盡量記錄低突出既位置,等到19週覆診再問清楚醫生照清楚先知係咪阿b呢!

子爵府

我,好快就feel到,到12週見醫生問下,醫生喺超聲波見到呀b咁活潑話正常
之後照超聲波confirm係呀b郁,佢頂起個位係醫生照緊嗰度,勁得意

別墅

sherry70264300 發表於 18-9-19 01:02
我是第一胎,在13週時都有呢個情況,問醫生係咪阿b嚟架,醫生話唔會係,應該係我有兩個肌瘤,跟住14週開始至今16 ...

下 肌瘤⋯⋯會郁?咁嚇人!但我係打側訓 就打平訓番時摸到 摸左好一陣 都仲係好明顯係度 跟住起身去廁所先冇左

男爵府

Jeniechan 發表於 18-9-19 09:45
下 肌瘤⋯⋯會郁?咁嚇人!但我係打側訓 就打平訓番時摸到 摸左好一陣 都仲係好明顯係度 跟住起身去廁所先 ...

我原先唔知自己有肌瘤,到照結構時醫生同我講搵到嘅肌瘤係我曾經以為bb頂起我嘅位置
我第一胎,bb好活潑,16-7週已經反轉再反轉咁令我好確切感受到佢。
但係我諗 10 週幾應該都無咁大力郁到你感覺到佢?!
10週幾真係好細粒好細粒

伯爵府

Jeniechan 發表於 18-9-18 22:35
我10週5日,今朝起身摸到個肚 有個位凸起左硬左 好似陀到後期feel到佢手手腳腳頂住個肚個feel咁 但去完廁所 ...

第二胎3個月都未有就有胎動喇?

複式洋房

回覆 Jeniechan 的帖子

第13週發現打平瞓有凸起嚟,第14週去覆診問醫生,醫生話係肌瘤,但我覆診完之後一直留意覺得唔係肌瘤,如果係肌瘤又點會咁凸出同埋點會識周圍走喎???
同埋凸出嚟既位置有時有一個大少少(似係阿b頭仔),另一個凸出嚟就細d(似係阿b腳踭、手踭仔咁)。

我都有好似妳情況咁,早上打平瞓見到同摸到凸出既地方,去完vv後佢都有時係度,有時摸住佢會慢慢變返平,有時又會走咗另一個位...咁以上咁既情況又點會係肌瘤,絕對係阿b吧?我仲比我老公摸吓佢添

複式洋房

回覆 小驚 的帖子

14週阿b已經有一個大紅蘋果咁大架了,所以打平瞓時會摸到佢一d都唔出奇

男爵府

sherry70264300 發表於 18-9-19 17:38
回覆 小驚 的帖子

14週阿b已經有一個大紅蘋果咁大架了,所以打平瞓時會摸到佢一d都唔出奇 ...

14週都唔奇呀,你係咪瘦底?
但樓主10週幾,好似有啲早

別墅

小驚 發表於 18-9-19 17:40
14週都唔奇呀,你係咪瘦底?
但樓主10週幾,好似有啲早

真係咖! 第一我肚皮簿 第二瘦
我第一胎生得果時 個肚好似人七八個月咁
果時心諗個b實好細啦 點知出世時都有6.2磅

別墅

回覆樓主

咁姐係 我係肌瘤咁下次去產檢時問問先

男爵府

回覆樓主:

12週已feel到

男爵府

我16週感覺到,一胎時無咁快喔

男爵府

Jeniechan 發表於 18-9-19 18:56
咁姐係 我係肌瘤咁下次去產檢時問問先

其實我都覺得突起嘅都好大機會係 BB...
不過我每次感覺到佢突起前,我都係感覺到佢開始郁動掂到我嘅子宮壁先。
好少係突然摸到突起...... 不過我諗每個人胎動感覺都唔同。
我都無當 14-17 週嗰啲撩撩下嘅感覺係第一次胎動。

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

可能系宮縮,縮成一舊硬硬,過一下就唔會。

複式洋房

回覆 小驚 的帖子

係呀,瘦底呢!今日16週2日,琴晚同今日食飽飯後都覺得個肚有奇怪感覺又唔係唔舒服,好似個位sis咁講,唔知係咪叫篤吓篤咁,本身我個人都幾敏感or我太得閒所以成日留意佢,就當係阿b心情都會開心d!

致各位sis~其實有肌瘤都無得擔心啦,係有就已經有,信醫生專業意見+聽天由命,所有事情都唔受自己可以控制,現階段亦唔可以做d咩手術,所以只開開心心日日同阿b傾吓計啦!

首頁

尾頁

跳至