3歲或以上

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我囡囡宜家17個月,出世以來生長線都系3%,經歷過超級厭奶三個月,六個月開始食固,開始半個月每餐只食2-3匙羹。之後半個月可以食半碗。7個月期間每日一餐一碗。8個月每日兩固兩碗。點知8個半月開始突然乜都唔食,粥更加一啖都唔肯食。一歲後加鹽,嘗試飯,麵,粉,通粉,烏冬,abc粉,全部通通只食五匙羹左右或者bb碗1/3碗,即系50-100克飯餸,閉口唔食或者含飯半小時。期間好焦慮好心痛,罵過,打也打過,餓又餓過(每日只食兩餐2-3匙羹都可以唔餓),長期嘗試五顏六色飯餸,各種動物植物造型,各種飯糰,通通唔食。。。欲哭無淚
於是上個月無意中嘗試了蝴蝶面,只用豬骨湯或者雞湯煮,加小小鹽。我囡中意食無湯面,煮完撈起比佢食,開初,佢以為系毒藥唔肯食,我氹佢開第一啖金口,佢就開始發現佢中意食,於是好快10分鐘內食曬半碗。第二餐又比半碗,10分鐘又食完。重點系自己食,唔使餵,好似驚死人搶走甘。
第三日開始比足一碗,也是15分鐘內自己食曬,狂食密密食。
之後每逢到了食飯,我比兩隻雞中翼,加一碗菜撈蝴蝶面,要佢食曬兩隻雞中翼先比蝴蝶面佢,佢就好擒青食左兩隻雞中翼然後食麵,15分鐘內搞點。
試過半年體重只增2磅,宜家一個月重左2磅

btw,蝴蝶面求其乜牌子都得,但一定要買彩色蝴蝶面,我囡邊食邊觀察d顏色,覺得得意又食左。去各種超市或專賣嬰兒鋪頭睇下。

利益申報:我只是分享個人經歷,我唔系賣家,所以各大超市有售就可以買。

大宅

dxf920 發表於 18-9-18 22:49
我囡囡宜家17個月,出世以來生長線都系3%,經歷過超級厭奶三個月,六個月開始食固,開始半個月每餐只食2-3 ...

你呢款好靚呀邊到買?

伯爵府

我囡囡宜家17個月,出世以來生長線都系3%,經歷過超級厭奶三個月,六個月開始食固,開始半個月每餐只食2-3 ...

我都買過,都幾鍾意食

男爵府

蟹貨 發表於 18-9-19 09:02
你呢款好靚呀邊到買?

不知名鋪頭仔買。
你去一田吉之島睇睇

男爵府

我都有俾我仔仔食,我係買純手工整嘅,呢隻好容易入口,所以小朋友鍾意

水晶宮

回覆樓主

thank you, 我又試下先 !

大宅

bchuma 發表於 18-9-19 22:01
我都有俾我仔仔食,我係買純手工整嘅,呢隻好容易入口,所以小朋友鍾意
...

想問邊到有

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

我有時候都會買俾我仔仔食,超開胃吖。佢地就係鐘意咁樣既

男爵府

蟹貨 發表於 18-9-20 15:31
想問邊到有

我係網上買嘅哦

複式洋房

媽媽轉用雞腿用好啲

大宅

bchuma 發表於 18-9-23 18:44
我係網上買嘅哦

請問可pm我邊間買嗎?謝謝

首頁

尾頁

跳至