自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

9204mrs 發表於 18-9-18 23:21
事情是我 將會 去台中旅行,地方唔太熟又諗緊訂邊區的酒店比較方便,咁我就在bk的出埠旅行問下有關酒店的問 ...

係我先覆樓主嘅,睇咗大家嘅留言

我想講我立場,樓主個post係問資料多於問意見,距離係資料性問題真係google幾分鐘就有答案,咁到底近唔近就各人自己衡量,係無需要打上來問等運到浪費自己同別人時間等人餵,同問問題有冇禮貌無關。

方唔方便要先有定義先有得答,各人定義唔同,就好似問凍唔凍一樣,而樓主用乜交通工具冇提供,公車/包車/自駕會有唔同答案

如果我直接答樓主,其實係害佢,自由行唔去用google map,去到外地有問題唔通又打上來BK問人?

至於點解唔當睇唔到?我可以唔覆當睇唔到仲慳咗時間,但樓主可能會繼續等運到,得唔到佢想要嘅嘢,亦唔醒覺佢問題有問題,我只係答得直接,並非沒有禮貌。咁我有回覆到底係想幫佢定串佢大家自己衡量。

呢度唔係提供免費travel planner嘅服務,網友用自己時間無償解答問題,唔該自己都要付出先去做資料搜集,而唔係晌度索取問問題就當係做資料搜集浪費網友時間,睇得出做過功課的係好樂意解答。正如我打呢個回覆都要時間

有人認為串/陀地嘅風不可長,我亦認為伸手嘅作風不可長!

mercurycc    發表於 18-9-19 14:46
luvkaka    發表於 18-9-19 14:06
dice_hk    發表於 18-9-19 13:44
goat    發表於 18-9-19 13:31

子爵府

我第一次回post係尋日中午P.8 #144,到依家第二次應該係P.16 #308,其實我之後一直都有喺度睇,體現咗所謂嘅唔鐘意就當睇唔到嘅一套

睇咗咁耐,我見到果班成日話旅遊版人寸寸貢幾咁唔啱嘅人自己喺度寸寸貢,做緊同樣嘅嘢,把口都唔見得乾淨得去邊甚至乎更差,有口話人冇口話自己。

講明先我唔係唔俾人寸,不過係見識到啲人虛偽姐,講一套做就另外一套

子爵府

香討日本版有人問買20kg行李夠唔夠,咪一樣俾人寸到暈。。。有個回樓主係青山走出來添啊!

低質問題其實邊度都咁受歡迎..........

子爵府

12312 發表於 18-9-21 17:40
果位xx有無搵支持者 & 回應?

唔知呢,出咗個post後就潛水了,唔知係咪"玻璃心"呢?不過未夠48小時........

子爵府

12312 發表於 18-9-21 18:19
剛去8,好多粗口回比事主。

事主已經戴咗頭盔,話好少去旅行,否則........有幾個講明係留咗手

子爵府

蘋果木 發表於 18-9-21 18:15
點解甘多人覺得用Google map就一定係準確?我真係試過Google map叫我行某條路,但我去到發現原來有另一條更 ...

純討論

Google map唔一定準.....啱,網友答就一定準?答到咪都係個大約時間......

另外你講嘅情況我都遇過,好似啲廣場之類唔係路的佢會帶你兜路行正路,但如果事主唔去google map了解吓環境,淨係聽你教佢去一個陌生地方嘅路又真係聽得明?

其實個post沉底,事主係咪只係識得出個急,求救嘅post呢?

子爵府

jasprincess 發表於 18-9-22 15:40
討論區都係藉著大家一問一答去豐富討論區內容.
大家交流一下心得意見
如果每様事情都心思熟慮先發問,咁BK ...

反之論壇充斥伸手黨,只係在索取而不是交流,然後睇到當睇唔到等啲post沉底,個討論區內容就會豐富?咁就會吸引到人?

有JM提出答案質素同問題質素成正比

有啲問題同樣將果幾隻字打上google而不是BK就立即有答案,咁點解要晌度等運到呢?

乜都唔睇就要美名為分享行程,咁交流咗啲乜呢?交流是雙向只不過係單向嘅索取。右上角有個放大鏡嘅搜尋功能,可以睇到以前JM打好晒嘅遊記行程,有幾多人會翻睇?呢啲資料同心機是否浪費咗?

問題冇經思考太空泛,又冇定要求,問遠唔遠?凍唔凍著幾多衫咁,各人標準唔同,睇到真係唔知點答

如果我朋友問啲好基本嘢,google答到嘅,我都會叫佢自己上去搵,或者代佢google
http://lmgtfy.com/

子爵府

babytt2 發表於 18-9-23 15:02
呢個係事實,到時冇人幫佢,係條街返唔到酒店點算
可能晌BK出個post問人呢……

子爵府

angiehouse 發表於 18-9-23 18:14

伸手有咩問題,一問一答有時都學到野,而且點為之伸手尼 ...

你當時係點問我唔知答你唔到

點為之伸手?問埋啲問題資料性google得到嘅,自己唔查想人幫你查;或者買本旅遊書睇吓就知嘅野唔做;啲行程自己唔做想人地幫你做埋,咁咪伸手囉。問邊度有乜景點,7日有冇行程分享,一睇做知未做過功課啦,網上有海量嘅遊記可以參考,讀寫障礙嘅youtube都有大把旅遊片睇啦,睇完有個基本認識先問好冇,唔想煩或冇時間可以跟團的

就以樓主個post為例,問咗3個問題
1)台中某酒店是否方便;2)到台中火車站遠唔遠;3)去夜市約多久

咁方便在購物、搭車、食野?樓主問得空泛我唯有答搭的士都方便
去火車站遠唔遠,google map唔洗3分鐘就有資料洗乜問人等運到,到底呢個時間算遠唔遠各人自己衡量唔知點答就只有叫樓主自己查
去夜市約多久,首先邊個夜市呢?冇講。多久係咪google map已經查得到答案呢?

呢個post前面都有唔少JM認同google已有答案

子爵府

9204mrs 發表於 18-9-24 01:10
依樓上咁講,即係問資料性只可google,
其他人性化的問題因各人準則不同,所以唔會答到,
個個網友都係咁,那何來在網上找到前人的分享呢?, ...

網上已經有海量嘅遊記前人主動分享了出來,唔想睇字嘅上youtube有Vlog睇,只要肯google就搵到,睇到你唔睇,根本晌發問前睇過再消化吓就已經可以解決了部份好基本嘅問題

子爵府

9204mrs 發表於 18-9-24 02:07
回覆 LCHF 的帖子

你認為網上找到答案的就不可問?問了就要被你地寸麼?我就見唔到王國有呢d板規

首先,我個回覆意思係個世界好大架,唔好局限晌BK!每日都有好多人好多資料自己主動提供咗出來放上網,搵分享唔好局限晌BK,而個個網友都係咁係唔會令你搵唔到前人嘅分享架,明唔明?

你想要人性化,我估我明你意思……掛,好似遠唔遠或者酒店好唔好住咁,但係人性化你發問時唔該先想一想,下個定義點為之遠或者好住,咁人地先可以將資料人性化答覆你,否則係答唔到你想要嘅野。

至於你話可不可問,當然可以問!

其實就好似問1+1=? 呢個問題一樣,你唔識計都可以打上來問人答案,版規冇話唔俾你問,問咗會唔會俾人串呢?把口就晌人地果度。你成日講版規,咁套用返你邏輯:邊啲回覆有問題自有版規去處理,定係某啲人自己定嘅規則話係串同邊啲回覆係唔得呢?

到底你會自己先上網主動找到答案,還是被動等好心人話俾你知係2呢?網友話要和諧唔想答就當睇唔到,樓主等到何時才會有答案,邊個做法好,明就明,唔明就算繼續等,繼續活在你的世界吧!

首頁

尾頁

跳至