自由講場

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

用戶要求終止服務

sasoso 發表於 18-9-23 19:39
的確已經過時了, 現在的世代, 伸手就可以.

教我捉魚 ? 待我學會時, 已經餓死, 為何不直接給我魚 ?

死火,資質有限!伸手?提問算唔算?
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

禁止訪問

子爵府

angiehouse 發表於 18-9-23 18:14

伸手有咩問題,一問一答有時都學到野,而且點為之伸手尼 ...

你當時係點問我唔知答你唔到

點為之伸手?問埋啲問題資料性google得到嘅,自己唔查想人幫你查;或者買本旅遊書睇吓就知嘅野唔做;啲行程自己唔做想人地幫你做埋,咁咪伸手囉。問邊度有乜景點,7日有冇行程分享,一睇做知未做過功課啦,網上有海量嘅遊記可以參考,讀寫障礙嘅youtube都有大把旅遊片睇啦,睇完有個基本認識先問好冇,唔想煩或冇時間可以跟團的

就以樓主個post為例,問咗3個問題
1)台中某酒店是否方便;2)到台中火車站遠唔遠;3)去夜市約多久

咁方便在購物、搭車、食野?樓主問得空泛我唯有答搭的士都方便
去火車站遠唔遠,google map唔洗3分鐘就有資料洗乜問人等運到,到底呢個時間算遠唔遠各人自己衡量唔知點答就只有叫樓主自己查
去夜市約多久,首先邊個夜市呢?冇講。多久係咪google map已經查得到答案呢?

呢個post前面都有唔少JM認同google已有答案

用戶要求終止服務

sasoso 發表於 18-9-23 20:27
施主, 眾生皆苦, 見到這些無厘頭的搞笑提問, 不要太在意 :

台中頭等艙酒店交通方便嗎 : 交通是否方便, 視 ...

當真無需太在意呢!咁咪已讀不回便是!

禁止訪問

用戶要求終止服務

sasoso 發表於 18-9-23 21:27
施主, 如果你認為某些回覆 “太串”、對伸手的人唔比意見、不合心意 ... 不需要已讀不回 ... 乾脆不讀不回 ...

對呀!所以旅遊版路過便算

大宅

回覆 12312 的帖子

我從來無講過唔用或唔會用google, 亦無講過用google是浪費時間,唔好自己諗出來的就當係真吧!

珊瑚宮

9204mrs 發表於 18-9-24 00:31

我從來無講過唔用或唔會用google, 亦無講過用google是浪費時間,唔好自己諗出來的就當 ...

你要叫答案google 已找到。原帖#2有提你去找。你就說人串串共,吾知是邊位浪費時間看呢?(哦,咩原來樓主識用good 好久了。)

大宅

咩都叫人自己google, 咁討論區可以問咩呢?我識用google邊d功能唔識用邊d功能,係咪要同你地
滙報過,經審批咗先可以問?

禁止訪問

HiPP勳章(1) 開心吸收勳章

珍珠宮

9204mrs 發表於 18-9-22 19:39
無可否認時代進步咗好多野都可以google, 不過google不是唯一的,人是可以選擇從哪裏找答案,也有網上求助的 ...

都係唔刺激你
我都唔想死咁多腦細胞

珍珠宮

9204mrs 發表於 18-9-24 00:45

咩都叫人自己google, 咁討論區可以問咩呢?我識用google邊d功能唔識用邊d功能,係咪要 ...

並唔需要以偏概全
並唔係「咩」「所有野」都可以靠Google解決同交流到。

但你引述果個po係可以有啲基礎下,
資料提供得清楚啲下討論~

珍珠宮

Zen 發表於 18-9-23 19:26
我無你咁叻呢!長輩只教我唔識唔緊要,只要虛心向人討教、不恥下問,別人都會樂於教導的。

可能這想法已 ...

細細個我有功課唔識,我都有不恥下問
但長輩從不會直接話俾我聽答案
只會不停問我問題刺激我思考同搵個答案
好讓我再面對類似問題可以學懂能力同辦法解決
咁都算係教導呀可?

LCHF    發表於 18-9-24 01:24

大宅

依樓上咁講,即係問資料性只可google,
其他人性化的問題因各人準則不同,所以唔會答到,
個個網友都係咁,那何來在網上找到前人的分享呢?

Bk再多呢d「以小人之心,度君子之腹」的會員,真係好快會摺埋,
因為任何野都無交流同討論的空間

珍珠宮

9204mrs 發表於 18-9-24 01:10
個個網友都係咁, ...

以小人之心 度君子之腹
唔明,我中文差,點形容到呢個case?

如果君子係指閣下,可以以君子之度解釋一下嘛?謝指教

大宅

回覆 終極熊貓 的帖子

你長輩都有不停問你引導你的不明白對嗎?那他有沒有叫你自己google找答案然後串你?

珍珠宮

9204mrs 發表於 18-9-24 01:17
回覆 終極熊貓 的帖子

你長輩都有不停問你引導你的不明白對嗎?那他有沒有叫你自己google找答案然後串你? ...

有叫我查字典同睇課本,同試答
會講道理要自學囉
例如考試時就無人俾我問㗎啦~

咁算唔算長輩寸晚輩?

(其實我都係回應樓上嘅回覆,
樓主你唔係想將我答佢嘅野
斷章取義落你個case嘛

子爵府

個個網友都係咁,那何來在網上找到前人的分享呢?, ...

網上已經有海量嘅遊記前人主動分享了出來,唔想睇字嘅上youtube有Vlog睇,只要肯google就搵到,睇到你唔睇,根本晌發問前睇過再消化吓就已經可以解決了部份好基本嘅問題

珊瑚宮

個個網友都係咁, ...

Bk都開了10幾年,你有咁多不滿,麻煩你去國王說下,無謂系到發洩無 謂帖文。
原帖文問人路程距離,當然叫你自己搵路啦,吾通同你說:A路行去c路再行去xx路,之后再轉z路?(咁就真是悶死人了)(其他過路人都吾會逐條路教人行,而且由台中酒店去見的地有nn路選擇,點知你喜歡邊條路,)

首頁

尾頁

跳至