呢d人係咪太無聊想撩交嗌呢?

JD930
|
kit2004 發表於 18-9-19 09:50
我都覺得果邊成日叫人google, 我要google唔使問人啦!都係問下識米答下。久而久之果邊愈來愈多呢種人。我有 ...

係呀,有時想知嘅嘢google未必搵到,係fb group問台灣人佢哋都會好熱心答妳幫妳
teambuilder
|
行程中的路程,時間和距離唔係唯一考慮因素,仲要睇下條路好唔好行,中途有冇息站站和景點,有冇山路等等。假設同樣是酒店,8分行出私人沙灘和10分鐘行出對面馬路沙灘,雖然只差2分鐘,但已經完全唔係果會事,所以有時聽下人分享都不錯。
vivibabyvivi
|
Discuss同FB好多仲串,佢地最憎伸手黨,其實都啱既,伸手黨跟團咪算囉,學咩人自由行
LCHF    發表於 18-9-19 23:22
mercurycc
|
seaheart88 發表於 18-9-19 08:15
你剛才提供條link我都有入去望過。。的確條問題係問得有問題。。。其實答你嗰幾個人佢平時啲答案如果啲人 ...
見過有人問去5日唔該比晒搭咩機,
酒店點搭車點行行程,
理由係我唔想用腦,只係想去旅行。
karen508hk
|
kit2004 發表於 18-9-19 09:50
我都覺得果邊成日叫人google, 我要google唔使問人啦!都係問下識米答下。久而久之果邊愈來愈多呢種人。我有 ...

所以我好擔心呢種陀地風會漫然出嚟公海,到時啲jm 問呢隻咩蟲,呢條咩魚,呢個係邊位女星,問劇情都俾人話要自己上google search ,咁bk都摺得
ms_maybb
|
liuliu 發表於 18-9-19 07:27
有幾個真係幾乞人憎,串人以為好型。

超憎,有佢地出現,成個post都可以唔洗睇.....有時你正常share下旅遊經驗,佢仲會走尼challenge 你
|
vivibabyvivi 發表於 18-9-19 10:02
Discuss同FB好多仲串,佢地最憎伸手黨,其實都啱既,伸手黨跟團咪算囉,學咩人自由行
...

X2
|
9204mrs 發表於 18-9-18 23:21
事情是我 將會 去台中旅行,地方唔太熟又諗緊訂邊區的酒店比較方便,咁我就在bk的出埠旅行問下有關酒店的問 ...

睇左個post, 樓主的確問得空泛,答嗰班都答得好好笑
ms_maybb
|
karen508hk 發表於 18-9-19 08:59

呢班好搞笑架,係東南亞post先會衝出嚟串人,但問long h ...

我都留意到,出尼公海問可能仲幫到手
無話可說
|
旅遊版係咁,果邊有d人得閒到爆,講野又串咀到爆,免得過唔好果邊問野!感覺上反而香討仲好,唔會太高要求,當然唔好就咁問玩幾日既行程!
講真,睇得明search得到就唔使黎問人啦,問人都要講技巧,家下讀書咩 何況google既資料都唔夠新,有d又寫得麻麻地,我自己會睇fb旅遊group加旅遊書黎安排
ms_maybb
|
仲係無人可以解釋到又要答又要寸係咩心態
月希
|
總有D咁既人啦...我之前都試過...
會話你唔識自己上網搵...下刪N字

但其實...當然識上網搵啦..
但問得..係想知用家意見..
睇下有冇人住過,去過..實際環境交通等...
DoReMi媽媽
|
SaBB 發表於 18-9-18 23:33
我都會問人意見、有時候去旅行就係吾知當地乜環境、例如曾經想book 一間酒店、見到幾靚又已經google 過知道近鐵路、都方便掛、點知另一網友話個到近紅燈區晚上好吾安全、夜晚個頭又特別多醉酒佬添、好彩未book ...如果下下google , 吾冼上forum 同人交流啦。.

咁又係呀,哩啲資料google map未必會俾到,其實只係想要小小人性化的資訊啫,都咁難? 下下問阿姑就可以,還需要討論區?

sandypink
|
旅遊版你唔係做好哂research真係唔好問。
其實可以善用搜尋,bk / fb / google用搜尋都會搵到所需資料。好多時我search完已有答案,真係唔洗問。
LCHF    發表於 18-9-19 23:24
9204mrs
|
我都已經比埋下台階,但都仲要繼續低裝的人,真係無辦法!
個人素質呢d大家心中有數,不用多講。
其實樓上好多板友講得啱,原來google可解決呢個問題,
成件事重點係態度的問題,我成日教小朋友唔識唔緊要,
只要虛心學習同發問便可,唔會有人咩都識,人地唔識但你識也不要自傲,
更不要挖苦別人,這樣...人與人之間才可和諧共處。

DoReMi媽媽
|
karen508hk 發表於 18-9-19 10:05
所以我好擔心呢種陀地風會漫然出嚟公海,到時啲jm 問呢隻咩蟲,呢條咩魚,呢個係邊位女星,問劇情都俾人話 ...

咁又放心,BK勝在多圍威喂,有24個比利分身,點睇 ~ 都仲以為有好多會員嘅,不過話題乏善足陳,講嚟講去三幅被,來來去去得圍威喂幾個自問自答啫

siu-miu
|
karen508hk 發表於 18-9-19 02:05
所以我好擔心呢種陀地風會漫然出嚟公海,到時啲jm 問呢隻咩蟲,呢條咩魚,呢個係邊位女星,問劇情都俾人話 ...

|
9204mrs 發表於 18-9-19 10:18
我都已經比埋下台階,但都仲要繼續低裝的人,真係無辦法!
個人素質呢d大家心中有數,不用多講。
其實樓上 ...

虛心發問係好重要,但我阿sir教過,唔好問dump questions 更重要,如果唔係人地只會覺得你係dummy
Zen
|
其實討論區無論邊一版都有很多所謂旁人認為「無聊」問題,重點係無人迫你去回應,覺得「廢」咪唔回應囉,但無需要單打嘲諷。
|
DoReMi媽媽 發表於 18-9-19 10:16
咁又係呀,哩啲資料google map未必會俾到,其實只係想要小小人性化的資訊啫,都咁難? 下下問阿姑就可以 ...

咁你要看下樓主問緊什麼問題⋯⋯